Foto: TT

Extra flygkontroller i Sverige från och med onsdag

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetskontrollerna för direktflyg till USA skärps från och med imorgon, meddelar Transportstyrelsen. Numera gäller det alltså att ha mobilen och dator laddad om du ska flyga till USA.

I slutet av förra veckan fick Transportstyrelsen en begäran från USA:s transportsäkerhetsmyndighet TSA om de nya kontrollerna.

– Vi behövde kompletterande uppgifter och det fick vi natten till tisdagen. Sedan kunde vi fatta det här beslutet, säger Henrik Olars, presschef vid Transportstyrelsen.

Han kan inte svara på varför TSA vill att direktflyg från Sverige till USA ska ha extrakontrollerna.

Nyligen gick TSA ut med att det inte var tillåtet att ta med oladdad elektronisk utrustning på flyg på väg till USA från en del utländska flygplatser.

Oro för bomber

Orsaken är att det finns en oro att elektronisk utrustning kan användas som bomber. Därför kan passagerarna behöva visa att datorer och telefoner verkligen är vad de ser ut att vara.

Fyra flygbolag och åtta linjer påverkas av extrakontrollerna som bara gäller direktflyg till USA, enligt Ulf Wallin vid Swedavia.

Stickprovskontroller

Han bedömer att cirka 1 000 resenärer per dag kan komma att beröras av kontrollerna som ska utföras vid avgångsgaten av Swedavias personal.

– Det blir stickprovskontroller. Att det sker i avgångsgaten är för att det inte ska stöka till i den vanliga säkerhetskontrollen och bli köbildning.

De nya kontrollerna

 * Från onsdagen 9 juli kan passagerare som flyger direkt från Sverige till USA komma att råka ut en för en extra säkerhetskontroll i avgångsgaten.

 * Om passagerarna har med sig mobiltelefon, dator eller annan elektronisk utrustning ombord måste de kunna visa att utrustningen fungerar och verkligen är vad den ser ut att vara.

 * Om kontrollen inte kan utföras på grund av att batterierna inte är laddade får inte utrustningen tas ombord på planet.

 * Transportstyrelsens råd till resenärerna är att se till så att all utrustning är laddad och att komma i god tid till flygplatsen och avgångsgaten.

Källa: Transportstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.