Extrema värmen i södra Europa har inte påverkat det svenska vädret där regn och relativt låga temperaturer dominerar. Foto: TT/SVT

Extrem värme i söder men fortsatt svalt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I flera veckor har södra Europa, från Tyskland och neråt, haft värmebölja med över 30 grader. Här i Sverige har både värmen och solen lyst med sin frånvaro, och så ser det ut att fortsätta.

Värmeböljan ligger som ett hölje över södra Europa, men det är inte bara sol där, området drabbas även av kraftiga åskväder emellanåt. Detta har i sin tur lett till att risken för skogsbränder har ökat och bland annat Grekland drabbades av just det förra veckan efter långvarig värme.

Varnar för extrema temperaturer

Nu börjar det dock bli lite svalare i Spanien och Frankrike. I Kroatien och Ungern däremot varnas det just nu för extremt höga temperaturer och med det menas runt 40 grader.

– Ska man åka dit så ska man dricka mycket vatten, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

Klibbig och svettig hela tiden

Anna Hellstrand från Gävle är i Kroatien just nu med sin familj och hon har haft en ovanligt varm semester. Kroater har berättat för henne att de inte har haft en så här varm sommar på länge.

– Man är klibbig och svettig dygnet runt. Man orkar inte göra annat än att bara bada på dagarna. Tidigast klockan nio på kvällen har vi gått ut och ätit och då har vi ändå svettats. Det har varit över 30 grader på kvällarna. Barnen har varit alldeles slut och somnat en stund varje dag på stranden.

I nuläget är det svårt att säga hur länge värmeböljan stannar i södra Europa, men den pågår i allra högsta grad.

Lågtryck över norra Europa

Andra medier har i dagarna rapporterat om att sommarvärmen kommer i augusti, men SVT:s meteorologer är mer återhållsamma.

– Som det ser ut nu så är det ett konstant lågtryck över norra Europa och så ser det ut juli månad ut. Och hur vädret blir i augusti kan jag inte säga ännu.

Södra Sverige och särskilt Småland har hittills haft en varmare julimånad än förra året. Norrland däremot har haft en kallare julimånad än normalt.

Regnig helg

I helgen drar ett lågtryck in över Sverige och det blir regn på de flesta håll i landet, framför allt natten mot söndag kan det bli mycket regn. Först på måndag avtar det ostadiga vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.