Foto: TT

Fakta: Ylva Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Ylva Johansson har länge varit riksdagsledamot och har haft flera ministerposter. Hon har varit ett av de heta namnen i spekulationerna om ministerposter i den nya regeringen.

1994 utsågs hon som skolminister, därefter var hon vård- och äldreomsorgsminister 2004-2006. Hon representerade Vpk i riksdagen 1988-1991 men lämnade sedan partiet och gick med i Socialdemokraterna.

Efter valet 1998 meddelade Ylva Johansson och dåvarande finansministern Erik Åsbrink att de hade inlett ett privat förhållande, vilket var en starkt bidragande orsak till att hon inte kom att ingå i Göran Perssons andra ministär. Ylva Johansson och Erik Åsbrink är nu gifta.

I riksdagen har Ylva Johansson varit ledamot i socialutskottet 2006–10 (vice ordförande från 2007) och är vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet sedan 2010 och ledamot i krigsdelegationen sedan 2007.

  • Taxerad inkomst: 997.800 kronor.
  • Har betalat tv-licens: Ja

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.