på många håll i världen är larver och maskar en viktig beståndsdel i näringsintaget. Här en Mopanelarv som fångats i Zimbabwe. Foto: Scanpix

Får det vara en larv?

Uppdaterad
Publicerad

Larver är både bra och billig föda som FN dessutom tycker vi borde äta mer av.

Efter FN-organet FAO:s rekommendation om mer insekter i maten ligger ett projekt i Åbo helt rätt i tiden. Föreningen Åbo Juniorhandelskammare satsar på att odla larver till människoföda, skriver Turun Sanomat.

Proteinrik och miljövänlig mat

Enligt föreningen är det lätt och billigt att odla mjölkmask, larver som innehåller gott om protein och näring, och som kan leva på sådant överskott inom livsmedelsindustrin som annars skulle slängas.

Projektets ledare Aleksi Naatula säger till den finländska tidningen att både placerare och livsmedelsindustrin har uttryckt preliminärt intresse för projektet.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO påpekade häromveckan att cirka två miljarder människor redan har insekter som del av sin kost och att det vore ett miljövänligt tillskott även i västvärlden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.