Farc häver vapenstilleståndet mot militären

Uppdaterad
Publicerad

Vapenvilan från Farc-gerillans sida, gentemot militären i Colombia, är nu av allt att döma över. 26 gerillasoldater ska under torsdagen ha dödats i en attack av landets militär.

Vapenvilan har sedan i mitten av april varit att betrakta som en ensidig sådan. Då hävdade guvenören i Caucaprovinsen att Farc legat bakom dödandet av tio soldater i en attack mot en militärpostering i västra Colombia. Kort därefter meddelade Colombias regering att de hävt hävt uppehållet av bombningar mot Farc-fästen.

Sedan gerillan bildades 1964 beräknas konflikten mellan Farc och Colombia ha krävt 220.000 dödsoffer. 2012 inleddes fredssamtal mellan regeringen och Farc i ett möte på Kuba, men nu ser alltså konflikten ut att gå in i ett nytt mer spänt läge.

Farc sade i ett uttalande att orsaken till att vapenvilan nu upphör är ”fem månader av land- och luftoffensiver mot våra posteringar över hela landet”, rapporterar BBC.

Samtidigt förklarade Farc att de mot gruppens egen vilja var villiga att fortsätta de pågående fredssamtalen på Kuba och uppmanade även Colombias president Juan Manuel Santos att initiera en ny vapenvila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.