Fårets år på fiket

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 februari är det kinesiskt nyår och då börjar fårets år. En händelse som just nu får kunder att vallfärda till ett mycket speciellt café i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Sugen på att fika med ett får? Invånare och turister i Sydkoreas huvudstad Seuol verkar svara ja på den frågan, eftersom det blivit allt svårare att hitta lediga bord på ”Thanks Nature Café”. Särskilt trendigt har fiket blivit just i dagarna då det är kinesiskt nyår och enligt den astrologiska kalendern dags för fårets år. 

Namn från ”Frost”

Anna och Elsa heter de två tackorna som gör cafét speciellt. De har fått sina namn efter hjältinnorna i den animerade filmsuccén Frost. Kafëägaren Lee Kwang Ho säger att han köper sina får på en stor gård på landet när de fortfarande är lamm och att fåren är ett sätt att föra in lite natur till den hippa stadsdelen Hongdae.

– Jag har haft får på kaféet i fyra år och folk har gillat det. Nu när fårets år infaller har intresset ökat ännu mer. Dessutom ger jag rabatt till kunder som kan visa att de är födda i fårets år, säger Lee Kwang Ho och sopar upp några fårlortar från golvet.

Gosar med gästerna

Större delen av dagen får Anna och Elsa stå i sin kätte, men allt som oftast släpps de ut bland kaféborden så att gästerna kan mata dem och gosa med dem. De två fåren får dagliga promenader och badas varje månad. Men tiden som kaféfår är begränsad, varje halvår byts de ut mot nyfödda lamm. Vad som händer med de avpolleterade fåren förtäljer inte historien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.