Foto: Johannes Weckström /SVT

Var du bor påverkar din chans till jobb i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det hög tid att söka feriepraktik för de ungdomar som vill tjäna en slant i sommar. I Karlskoga är kommunen nu ute på högstadieskolorna och informerar om vilka arbetsmöjligheter som finns.

– Vi vill skapa en möjlighet för ungdomar att ställa frågor om feriepraktik och profilera kommunen som är en stor arbetsgivare, säger Julia Åhlgren, folkhälsoutvecklare.

Hon fanns på plats vid kommunens monter på Bredborgsskolan för att ge information till alla niondeklassare.

Precis som tidigare år är det främst praktikarbete inom barnomsorg, äldreomsorg och parkarbete som erbjuds. Emma Sjölinder går i nian och har redan skickat in sin ansökan om feriepraktik.

– Jag valde mellan vård och omsorg, demokratiutveckling och att hjälpa företag med sommarlovsaktiviteter, säger Emma Sjölinder.

Minskat antal platser

Men det är inte säkert att Emma kommer att få chansen i sommar. I Karlskoga har ett begränsat antal ungdomar möjlighet till att få feriepraktik. Förra året fick 240 ungdomar feriepraktik, men i år har kommunen minskat ner till 180 praktikplatser.

– Det är tråkigt, för jag tror att det är viktigt att man får prova på lite innan man börjar gymnasiet för att se vad man skulle vilja inrikta sig på, säger Emma Sjölinder.

Om Emma hade bott i Hallsberg eller Lekebergs kommun hade hon kunnat räkna med att få praktikplats i sommar. Där får alla mellan 16 och 18 år feriepraktik om de vill.

Olika möjlighter

För villkoren för feriepraktiken skiljer sig en del mellan kommunerna i länet, visar SVT Örebros kartläggning. Att färre får feriepraktik i Karlskoga beror på att arbetsgivaravgiften höjts.

– Det blir en stor del som inte får jobb, tyvärr. Man önskar ju att alla ungdomar skulle kunna få jobb, säger Marianne Kotiaho, arbetsmarknadssekreterare i Karlskoga kommun.

Feriejobb

Så här många feriejobb finns det att söka i länet för ungdomar:

Askersund – 80 platser

Degersfors – Samtliga nior

Hallsberg – Alla födda 1998-2000 som inte får annat jobb

Hällefors – 60 platser

Karlskoga – 180 platser

Kumla – Alla födda 1999 som söker får

Laxå – Alla födda 1999 som söker får

Lekeberg – Alla 16-18-åringar som söker får

Lindesberg – 250-300 platser

Ljusnarsberg – 70 platser

Nora – 83 platser

Örebro – 1800 platser

Regionen – 200 platser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.