Foto: TT

Färre smittas av TBE

Uppdaterad
Publicerad

Förra året smittades nästan 100 färre av den fästingburna sjukdomen TBE än åren innan. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Skälet tros vara att fler vaccinerar sig.

2011 och 2012 smittades nästan 300 personer av TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation. Men förra året smittades nästan 100 färre, 209 personer.

– Det är första gången på många år som vi ser en egentlig nergång i antalet smittade personer, säger Anders Tegnell som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Förhoppningsvis är det en effekt av den ökade viljan att vaccinera sig som vi har sett.

Kurvan vänder

Sedan mitten av 1990-talet har antalet TBE-fall flerdubblats. 2011 och 2012 inträffade rekordmånga fall, 284 respektive 287 personer insjuknade då. Men nu har kurvan vikt av ordentligt neråt, 209 personer insjuknade förra året.

Anders Tegnell hoppas att det är en varaktig nergång vi ser.

– Ja, men man ska alltid vara försiktig när man uttalar sig om ett enstaka år. Det är så många faktorer som påverkar utfallet av TBE.

Vintern kan vara orsak

Vintern var mild och pendlade ofta kring nollstrecket i de områden där vi har TBE-smitta. Enligt aktuell forskning kan det innebära att fästingarna lurats till aktivitet alldeles för tidigt och därmed förbrukat sina reserver. Så hur årets fästingsäsong blir är en öppen fråga. Klart är att vi ändå kan förvänta oss en del oönskade möten.

Smågnagarna styr

Thomas Jaenson, Professor i medicinsk entomologi vid Uppsala Universitet, hävdar att nergången vi nu ser kan vara en effekt av att antalet smågnagare var lågt 2012.

– Eftersom smågnagare är värddjur för fästingarna, får detta till följd att antalet smittade fästingar som kan överföra TBE till människan var lägre än vanligt 2013, säger Thomas Jaenson.

Men enligt honom kan det 2014 bli ett bakslag när det gäller TBE. Det beror på att smågnagarna var rikligt förekommande förra året och det resulterar troligen i fler fästingar som bär på TBE-viruset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.