Foto: TT

Färre ungdomar fildelar

Uppdaterad
Publicerad

Färre ungdomar fildelar i dag än för fem år sedan och de som fildelar gör det i mindre utsträckning än tidigare, visar ny forskning från Lunds universitet.

Men orsaken är inte strängare straff, utan att marknadskrafter blivit bättre på att konkurrera med den illegala fildelningskulturen.

– Om man lyssnar till vad ungdomarna själva säger så är det snarare nya och bättre lagliga tjänster som orsakar minskningen av fildelning, än ökad respekt för lagen. Det har skett ett trendbrott där alternativa betallösningar som till exempel, Spotify och Netflix ändra konsumtionsmönstret bland unga, säger Måns Svensson, rättssociolog vid Lunds universitet.

Medier

– Det är snarare marknadens seger än rättens seger.

Trendbrott

På Lunds universitet har rättsociologer skapat en databas för användare av The Pirate bay. Måns Svensson har studerat den illegala fildelningen bland unga mellan 15–24 år. Svaren från omkring 4.000 har jämförts med svaren från 2012 och det går att se ett trendbrott.

– Resultatet visar att aktiva fildelare i Sverige i dag fildelar något mindre ofta än 2012. De som fildelar dagligen eller nästan dagligen har sjunkit från 32,8 procent 2012 till 29 procent 2014. Det är en liten men signifikant minskning. Vad som är intressant är att det är första gången vi har kunnat se att fildelningen går ner utan att det hör ihop med en fällande dom, till exempel Pirate bay-domen, säger Måns Svensson, rättssociolog vid Lunds universitet.

Aldrig fildelat

I undersökningen har Måns Svensson också gjort intervjuer bland unga mellan åren 2009–2013. I dessa jämförelser har andelen ungdomar som aldrig fildelat ökat från 21,6 procent till 30,2 procent. Samtidigt har andelen som anser att man inte bör fildela, eftersom det är olagligt, minskat från 24 procent till 16,9 procent.

Fakta: Fildelning

Ipredlagen

Upphovsrättsmän kan agera civilrättsligt mot personer eller sidor som delar piratkopierat material.

Torrentteknik

Pirate bay ger användarna tillgång till så kallade torrentfiler. Tekniken innebär att användaren både laddar upp och ned information, exempelvis filmer, tv-serier eller musik.

Eftersom lagen förbjuder uppladdning av upphovsrättsskyddat material, och att detta sparas på datorn, begår användaren ett brott. Även den som tillhandahåller sidan begår ett brott.

Streaming

Lagliga alternativ för musik och film som slagit igenom, bland annat det svenska företaget Spotify och amerikanska Netflix. Tekniken som dessa tjänster tillhandahåller innebär att information skickas direkt till datorn, utan att sparas ned på hårddisken.

Illegal Streaming

Den som tittar eller lyssnar och inte sparar ner information begår inget brott, medan de som tillhandahåller sidorna och laddar upp information gör sig skyldiga till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet