Foto: SVT

Februari 2016 slår värmerekord – experterna djupt bekymrade

Uppdaterad
Publicerad

Februari 2016 har fullkomligt krossat tidigare rekord – aldrig tidigare har den globala medeltemperaturen under en februarimånad varit så hög som i år. Det visar en färsk analys från Nasa.

Siffrorna från den amerikanska myndigheten visar att den globala temperaturen över land och hav i februari var 1,35 grader högre jämfört med referensperioden 1951-1980.

– Det här är verkligen häpnadsväckande, det är helt utan motstycke, säger Stefan Rahmstorf, professor och chef förklimatforskningsinstitutet vid universitetet i tyska Potsdam.

Rekordmånaden del av en trend

Meteorologerna bakom väder- och klimatbloggen Weather Underground skrev om analysen i helgen. I ett inlägg kallar de resultatet för ”verkligen chockerande, och ännu en påminnelse om den sedan länge ständigt ökande globala temperaturen som en följd av utsläppen av växthusgaser som människan producerar”.

Rekordmånaden februari 2016 kommer som en del i en tydlig trend. Januari i år slog även den rekord för den globala temperaturen under en månad och låg på 1,15 grader över den referensperiod som Nasa använder.

Effekt av El Niño

Enligt tidiga prognoser har den första halvan av mars månad 2016 fortsatt på samma inslagna väg. Den globala medeltemperaturen väntas hamna på 1,5 grader högre än snitten för en marsmånad under referensperioden 1951-1980.

En del av förklaringen tros ligga i effekten av klimatfenomenet El Niño i Stilla havet. Men jämfört med den senaste El Niño, under 1997 och 1998, så har den globala medeltemperaturen under denna senaste period legat på runt 0,5 grader högre.

”Akut nödläge för klimatet”

Enligt professor Stefan Rahmstorf är detta någonting som världen nu måste ta på större allvar. I en kommentar till australiska tidningen Sydney Morning Herald uttrycker han oro över utvecklingen.

– Det här visar hur mycket den global uppvärmningen ökat sedan dess, säger han och jämför situationen under slutet av 90-talet med den i dag.

– Vi befinner oss i ett slags akut nödläge för klimatet nu, säger Rahmstorf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.