Fem gripna för massmord på flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Italiensk polis har gripit fem flyktingsmugglare misstänkta för att ha knivdödat 60 personer och för att ha orsakat att ytterligare 29 kvävts till döds, uppger den italienska nyhetsbyrån ANSA.

Polisen uppger att det var båtflyktingar som räddades utanför ön Lampedusa i lördags som avslöjade grymheterna. Vittnena berättar hur det utbröt tumult och bråk på fiskebåten som de färdades i, när flera av personerna i det trånga och syrefattiga lastutrymmet fick panik och försökte ta sig ut. För att mota tillbaka flyktingarna under däck knivhögg smugglarna minst 60 personer och slängde dem sedan i vattnet.

Tvååring drunknade

Ett tiotal andra, bland dem en tvååring, drunknade när flyktingarna fördes över från fiskebåten, som ursprungligen hade 750 passagerare, till ett dansk fraktfartyg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.