Michael Browns mamma Lesley McSpadden lämnar FBI:s kontor efter att ha fått besked att det inte blir något åtal. Foto: TT

Inget åtal för dödskott i Ferguson

Uppdaterad
Publicerad

Polismannen Darren Wilson åtalas inte av amerikanska justitiedepartementet för dödskjutningen av 18-årige Michael Brown i Ferguson. Departementet har utrett huruvida Wilson begått tjänstefel i samband med händelsen.

Enligt justitiedepartementet ansågs det inte finnas några tillförlitliga bevis för att 18-årige Michael Brown hade sina händer i luften när han blev skjuten. Det gick heller inte att motbevisa Darren Wilsons uttalande om att han fruktade för sin säkerhet.

Beskedet kommer samma dag som en omfattande utredning om hur poliskåren i Ferguson präglas av rutinmässig diskriminering av svarta presenterades. En granskning som fick USA:s justitieminister Eric Holder att kräva omedelbara och genomgripande förändringar inom stadens polis.

Michael Brown sköts till döds av polis

Våldsamma protester

Efter dödskjutningen i augusti skakades Ferguson av våldsamma protester med krav på rättvisa efter Browns död. Tårgas, stenkastning, plundring och gripanden blev vardagsmat.

Några månader senare, i november, frikändes Wilson av en åtalsjury i Missouri. Till följd av beslutet utbröt en andra våg av våldsamma protester i Ferguson med skottlossning, tårgas, plundrade butiker och nedbrända hus.

Darren Wilson har sedan dödskjutningen valt att lämna poliskåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet