Finansministern svänger i second hand-momsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit hård mot kravet att även ideella föreningar ska betala 25 procent i moms. Flera organisationer har varnat att de kanske måste lägga ner sin verksamhet. Nu svänger finansministern i frågan:

– Vi kommer att lösa detta under våren, säger Magdalena Andersson.

Vi har tidigare berättat om att ideella second hand-butiker från och med i år kommer att behöva betala 25 procent i moms, från att tidigare ha varit momsbefriade, något som redan nu tvingat fram beslut i flera organisationer om att krympa sina verksamheter eller lägga ner helt.

Så sent som den 28 januari i år skrev finansminister Magdalena Andersson i ett svar på en skriftlig fråga att hon inte avsåg att vidta några omedelbara åtgärder. Men efter starka protester svänger nu Magdalena Andersson (S) och lovar en snabb lösning: 

– Vi jobbar så intensivt vi kan för att hitta en lösning snabbt, och då har vi ju sagt att senast under våren bör det komma en sån lösning. Det är många som jobbar här nu på finansdepartementet och de jobbar väldigt intensivt. Vi tycker det här är en viktig fråga.

Så senast under våren, det kan man räkna med?

– Vi har sagt under våren, men vi hoppas att det här ska kunna lösas mycket snabbare än så.

Kallad till finansutskottet

Det är en dom i högsta förvaltningsdomstolen 2013 som ligger bakom att skatteverket begär att även ideella second hand-verksamheter måste betala moms, något som också blivit en het politisk fråga. För en vecka sedan hotade vänsterpartiet att liera sig med de borgerliga partierna för att få till en ändrad lagstiftning.

Imorgon är finansministern kallad till finansutskottet för att redogöra för sina planer:

– Det är väldigt tydligt från regeringens sida. Vi vill inte ha de här pengarna som de här föreningarna nu betalar in i moms, utan vi försöker hitta en lösning så att de här pengarna och de här resurserna kan stanna kvar i den här sektorn, för det är en viktig sektor som vi vill stödja på de sätt som det går.

Varför sitter det så hårt åt då?

– Det sitter inte hårt åt hos mig – jag har aldrig fattat något beslut, regeringen har aldrig fattat något beslut utan det är ju domstolsbeslut som ligger till botten för det här och då handlar det för oss att hitta en lösning som också är förenlig med det EU-regelverk som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.