Grekland kan tvingas överge euron som valuta om man inte får till en överenskommelse med EU. Foto: TT

Grekland har lämnat in nytt reformförslag

Uppdaterad
Publicerad

Grekland har lämnat in förslag på de reformer som landet är villigt att genomföra för att få ett nytt lån. Det meddelade eurogruppens ordförande och Hollands finansminister Jeroen Dijsselbloem vid 22-tiden på torsdag kväll.

Grekland hade till midnatt på sig att lämna in reformförslagen som ska förklara hur man tänker gå till väga för att möta långivarnas krav. Listan levererades till eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem med drygt två timmars marginal. Bland annat föreslås höjd förmögenhetsskatt och momsbeskattning för hotell och restauranger.

I morgon ska förslagen snabbehandlas av EU-kommissionen och ECB och på söndag träffas EU:s stats- och regeringschefer för att diskutera lånet.

Ekonomiska krisen i Grekland

Fler vill ha skuldlättnader

I väntan på att Grekland skulle lämna in sina förslag på torsdagen höjde allt fler nyckelspelare rösten för någon form av lättnad av Greklands skuldbörda. Men Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, står fast vid att lånen varken ska skrivas ned, avskrivas eller förlängas. Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble säger sig inte se mycket spelutrymme för skuldlättnader, även om han håller med Internationella valutafondens (IMF:s), analys att den nuvarande avbetalningsplanen inte är hållbar.

På en presskonferens i Frankfurt under torsdagen tillbakavisade Schaeuble också jämförelser mellan dagens situation och 1953 när Grekland var med och skrev ned Tysklands skulder efter Andra världskriget. ”Situationerna är inte jämförbara”, sa han.

Mjuk linje impopulärt i Tyskland

En mjukare linje gentemot Grekland skulle bli svårförklarad för opinionen på hemmaplan för de tyska politikerna, landet är Greklands största långivare. Men fler andra nyckelspelare är mer villiga att kompromissa, däribland Frankrike vars president Francois Hollande har sagt att Europa inte bara är en finans- och valutaunion, utan även en plats för solidaritet.

IMF:s chef Christine Lagarde säger att Greklands reformer måste matchas med ett förslag från långivarna om hållbar skuldsättning. Nu har även EU-rådets ordförande, Donald Tusk, ställt sig till dem som vill ha en diskussion om hållbar skuldsättning och om att eventuellt lägga om skulden.

Energiminister vill inte ha ett till lån

Representanter för oppositionen säger att man har tillräckligt stor enighet i parlamentet för att kunna rösta igenom de reformförslag som regeringen och EU kommer överens om. Oppositionspolitikern Dora Bakoyannis hoppas att man får till en överenskommelse som inte leder till att ”greker betalar priset för amatörism, fix idéer och egoism”.

Men energiminister Panagiotis Lafazanis uppmanar regeringen att inte ta ännu ett lån, rapporterar nyhetsbyrån AP. Grekland röstade nej till långivarnas krav i folkomröstningen och ”det ska inte förvandlas till ett förödmjukande ja”, säger han.

– Vi står inför svåra val, men det värsta och mest förnedrande och outhärdliga är en överenskommelse där vi ger upp, rånar och förtrycker våra medborgare och det här landet.

Sveriges finansminister, Magdalena Andersson, sade i Aktuellt på torsdagen att en skuldavskrivning är en fråga mellan Grekland och långivarna, men att man kan ”jobba med” hur löptider och räntor ska se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet