Foto: TT

Fler svenskar för än mot Nato-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Natoanhängarna är nu i majoritet jämfört med dem som vill att Sverige står utanför försvarsalliansen. Det har flera undersökningar, bland annat den tunga SOM-undersökningen för 2015, visat. Men Wallström säger blankt nej till medlemskap.

30 procent av svenskarna i undersökningen, som gjordes förra året, anser att det är ett dåligt förslag att Sverige söker medlemskap i Nato, medan 38 procent anser att det är ett bra förslag.

”Den nationella SOM-undersökningen 2015 innebär ett trendbrott. Nato-anhängarna är för första gången fler än Nato-motståndarna”, skriver forskarna Joakim Berndtsson, Ulf Bjereld och Karl Ydén på debattsidan.

Centern och KD svängde

Förra året svängde Centerpartiet och Kristdemokraterna till att verka för ett svenskt medlemskap. SOM-undersökningen bekräftar en Sifoundersökning i september förra året, som också visade en övervikt för Natomedlemskap, liksom en undersökning från Ipsos i januari 2016.

SOM-undersökningen har undersökt svenskarnas inställning till Natomedlemskap sedan 1994. Då tyckte som jämförelse bara 15 procent av svenskarna att det var ett bra förslag, medan 48 procent tyckte att det var dåligt. Enligt forskarna var opinionen i frågan stabil till 2012, och har därefter kraftigt svängt.

Utrikesministern säger blankt nej

Margot Wallström avböjer att ge en intervju, och lämnar i stället en skriftlig kommentar till SOM-mätningen. Hon skriver att en tydlig majoritet av svenskarna vill att Sverige ska vara fortsatt alliansfritt, och att alliansfrihet är Sveriges fastslagna linje i säkerhetspolitiken.

”Den militära alliansfriheten tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa”, skriver Wallström i uttalandet:

”Så låt mig vara tydlig och upprepa det statsministern åtskilliga gånger slagit fast: Den militära alliansfriheten tjänar vårt land väl. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato.”.

Trycker till Trump

Utrikesministern ger samtidigt en känga till den amerikanske affärsmannen Donald Trump, som väntas bli Republikanernas presidentkandidat i höst.

”Dessutom är det på sin plats att understryka att Nato domineras av den största medlemmen, USA. Vi vet inte vem som blir amerikansk president i höst. Jag tror vi är överens om att vi inte vill att Donald Trump ska ha ett dominerande inflytande över vår säkerhets- och utrikespolitik”, skriver Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.