Flygstrejk idag, SAS-flygningar ställs in. Foto: Terje Pedersen, Scanpix

Fler avgångar inställda på grund av flygstrejk

Uppdaterad
Publicerad

Ingen lösning har nåtts i flygkonflikten som bröt ut på måndagmorgonen. Ingen lösning har nåtts och nu ställer SAS in flygturer även under tisdagen.

Förhandlingarna fortsätter utan någon överenskommelse. Under måndagskvällen avvisade Unionen medlarnas andra bud. Fackförbundet anser att varken lönen eller villkoren var tillräckligt bra.

På måndagskvällen hade sammanlagt tolv avgångar ställts in på grund av flygstrejken, som ännu inte nått en lösning. Cirka 850 passagerare påverkas när 23 inrikes- och Finlandsflygningar ställs in mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Åbo respektive Vasa, uppger SAS.

– Om man vill sätta det i perspektiv motsvarar det drygt en procent av våra totala flighter under en dag. Men självklart är det olyckligt för de kunder som drabbas av trafikstörningar. Dem gör vi det bästa för att ta hand om och boka om så fort vi kan, säger Cathrine Sandegren, presskontakt på SAS.

Oklara bud

Striden gäller främst löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställa i bemanningsföretaget GEC. Bolaget hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS.

Nästan samtliga kabinanställda är medlemmar i fackförbundet Unionen, som varslat om strejken. Fackets mål är att få GEC att teckna kollektivavtal, vilket bolaget och arbetsgivarsidan hittills vägrat att gå med på.

Elisabeth Holming-Schiller sade i söndags kväll till TT att både GEC och arbetsgivarna vill ha ett kollektivavtal.

– Medlarna kom med ett bud för bara någon dag sedan med rejält höjda löner. Vi sade ja, men facket avvisade budet.

”Samarbetspartners behövs”

Unionens konfliktsamordnare Lars Åström sade att problemet är att GEC och Svenska Flygbranschen inte vill skriva på standardavtalet.

SAS har tidigare hotat att lägga ner ett ”stort antal regionallinjer” om konflikten bryter ut.

– Vi har inte kvar några små flygplan i vår flotta, utan för de här sträckorna där man behöver flyga med mindre flygplan tar vi in en samarbetspartner, säger Cathrine Sandegren.

Kolla din avgång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.