Flyktingar har brist på vinterkläder

Uppdaterad
Publicerad

Vintern närmar sig och temperaturen kryper allt längre ned. På flyktingförläggningen i Rottneros kan man hitta en unik klädbutik åt de boende. Men just nu råder akut brist på vinterkläder.

Det är kö till den lilla affären i källarlokalen på flyktingboendet i Rottneros. Så är det varje tisdag när affären håller öppet.  Behovet av kläder är stort, speciellt nu när vintern närmar sig.

– Jag är här varje vecka för att hitta skor, byxor och t-shirt. När vi kom hit hade jag ingenting, jag är så tacksam mot människorna här, säger asylsökande Yonas Bereket från Eritrea.

Kläderna har folk från Sunne och andra delar av Värmland lämnat in. Och ruljansen sköts helt av volontärer. De asylsökande behöver inte betala för det de handlar här. Men annars är tanken att det ska vara så likt en vanlig affär som möjligt. Just nu råder akut brist på vinterkläder både för dam och herr. På boendet efterlyser man underställ, mössor, vamtar, vinterjackor och skor,

De börjar frysa redan i augusti. Vinter för dem är när temperaturen går under 20 grader, säger volontären Rousane Larsson

En vuxen asylsökade här på boendet i  Rottnesros har 71 kronor per dag att röra sig med, tio kronor mindre ifall man lever i ett par. Det ska räcka till kläder, mat, hygienartiklar, medicin och allt annat.  Man kan söka extra bidrag hos Migratiosnverket för exempelvis vinterkläder. Men det brukar sällan ge något säger Rousane Larsson.

– De allra flesta som jag känner till har fått avslag, Och de som får pengar, de kanske får 300 kronor för att gå till second hand och handla. Det för de varken jacka eller skor för. Inte ens på second hand.

Rousane Larsson tycker istället att Migrationsverket borde dela ut ordentliga kläder när de asylsökande anländer till Sverige.

-  Min önskan är ju att Migratiosnverket, redan vid slussarna, förser flyktingarna med det absolut nödvändigaste. Varma jackor och skor på fötterna. resten kan vi sköta om, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.