FN-styrka i strid med rebeller på Golanhöjderna

Uppdaterad
Publicerad

Filippinska FN-soldater har drabbat samman med syriska rebeller som tidigare omringat FN-styrkans positioner, enligt den filippinska regeringen. Samtidigt vet myndigheter inte längre var en grupp fijianska FN-soldater som kidnappats av rebeller i närheten är.

En filippinsk FN-styrka på Golanhöjderna har drabbat samman med syriska rebeller, enligt den filippinska regeringen. De cirka 75 FN-soldaterna varnade en dag tidigare för att de var beredda att använda dödligt våld för att försvara sig, sedan de omringats av rebellerna.

Uppges vara under attack

En av de två filippinska grupperna har lyckats lämna sin position men den andra gruppen ”är nu under attack”, säger försvarsminister Voltaire Gazmin till nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt har fijianska militären bekräftat att den inte längre vet var en andra styrka med 44 FN-observatörer, som kidnappats av syriska rebeller, befinner sig.

Tillfångatogs i onsdags

FN sade sig tidigare i ett uttalande ha ”fått försäkringar från trovärdiga källor att de 44 observatörerna som fördes bort är i säkerhet och vid god hälsa”.

Soldaterna, som ingår i Undof-styrkan, tillfångatogs i onsdags nära ruinstaden Quneitra av Nusrafronten, al-Qaidas syriska gren, som tvingade dem att lämna ifrån sig sina vapen.

Fakta: Golanhöjderna

  • Golan är en strategisk platå mellan Israel och Syrien, som ockuperades av Israel i sexdagarskriget mot de intilliggande arabstaterna 1967.
  • FN:s säkerhetsråd tillsatte Undof 1974 för att övervaka att vapenvilan mellan Israel och Syrien följdes efter oktoberkriget 1973.
  • Det är nu tredje gången på två år som FN-styrkans personal tas som gisslan. Vid de två tidigare tillfällena släpptes soldaterna inom några dagar. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.