Foto: Scanpix

Experten till föräldrar: ”Koppla ner er”

Uppdaterad
Publicerad

Visst kan små barns skärmtittande vara ett problem. Men att föräldrar fastnar vid datorn eller telefonen är något som barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom ser hända allt mer.

SVT kunde under tisdagen berätta om en brittisk studie som föreslår att barn under tre bör förbjudas att titta på tv och andra skärmar, helt och hållet.

Den svenska barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom försöker läsa in sig så mycket som möjligt på rapporter och forskning som dyker upp i ämnet.

Att barn och ungdomar tittar på olika former av skärmar mer och mer, ser hon visserligen som ett problem, men hon vänder sig också mot föräldrars egna vanor.

Hon träffar nämligen många barn och ungdomar som vittnar om föräldrar som är fast vid datorn eller telefonen, när de sitter i soffan för att umgås tillsammans.

Kontakten störs

–Om man ska se på kontakten mellan föräldrar och barn, som är så viktig, så kan jag se att den kontakten störs mer av att föräldrarna själva fastnar framför skärmen, säger hon och fortsätter:

–Att ha nedkopplade perioder är något som alla föräldrar bör tänka extra mycket på.

När det kommer till barnets egna skärmtittande anser hon att det är måttlighet som gäller, och att man som förälder bör rannsaka sina motiv.

–Varför sätter man sitt barn framför skärmen? Handlar det bara om att få egentid eller lugna bråkiga barn, så kanske man är lite fel ute. Visst kan det vara okej som ett nödgrepp i bland, men det blir inget bra om det är det som är standardlösningen, säger hon.

Viktigt med fri lek

Enligt henne är tv-tittandet också något som orsakar att barn får allt svårare för att sysselsätta sig själva i fri lek, något som är oerhört viktigt och som man som förälder måste uppmuntra.

–Det säger ju sig självt att ett barn som går normal tid på dagis och sedan kommer hem till flera timar framför en skärm inte får mycket tid över till annat. Här är det upp till föräldern att se till att barnet har tomma luckor att fylla med sånt som stimulerar fantasier och problemlösning. Fri lek är en enormt viktig del av barnets utveckling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.