IFK Värnamo förlorar på JB-konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal företag och flera kommuner i Småland blir utan pengar när John Bauerkoncernen nu gått i konkurs. IFK Värnamo är också drabbat.

I konkursbouppteckningen står det klart att en rad småländska företag och kommuner drabbas och med största sannolikhet inte kommer få några pengar. Föreningen IFK värnamo är också drabbade, då klubben hade instruktörer på skolan. 90 000 kronor är skulden från JB till dem.

– Det drabbar oss hårt, det är mycket pengar för oss och det känns inte bra, säger Kaj Larsson, ordförande i klubben.

SVT granskar friskolor

JB hade skulder till flera kommuner, bland annat omkring 136 000 kronor till Växjö kommun, 30 000 kronor till Värnamo kommun och 35 000 kronor till Kalmar kommun. Något mindre summor är koncernen skyldig bland annat Jönköpings kommun, Jönköpings läns landsting, landstinget i Kalmar län och Kronoberg.

En lång rad företag i Småland finns också med på listan med oprioriterade leverentörsskulder. Det är till exempel drygt 160 000 kronor till fastighetsbolaget Corem i Jönköping, som hyrt ut lokaler, omkring 30 000 kronor till Värnamo Sliperi och glasmästeri och 25 000 kronor till Sven Carlsson Trafik i Gnosjö, för att nämna några.

IFK Värnamo ser samarbetet med friskolan som en olycklig parentes och har nu istället inlett ett samarbete med kommunala gymnasieskolan.

– Det känns konstigt att en skola från en dag till en annan kan slå igen. Det är trist, säger Kaj Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet