Foto: TT

Forskar om äldrekollo som ungdomskur

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Lund ska undersöka om pensionärskollo fungera som ungdomselixir. Teorin är att den som behandlas som en ung, frisk och stark person också blir friskare.

Berättelser om nya vänskaper, personer som träffat kärleken på sommarkollo och andra som slängt rullatorn väckte forskarnas intresse. Nu ska Janicke Andersson, sociolog och idéhistoriker vid Lunds universitet och hennes forskarkollegor undersöka saken vetenskapligt.

De utgår från teorin att det går att ”göra ålder” – genom att välja till exempel kläder eller inredning på ett äldreboende som signalerar en viss ålder får man också människor att känna sig äldre.

”Flera år i livslängd”

– Enligt vissa forskare kan det handla om flera år i livslängd. När man ser på hur det här faktiskt påverkar vår hälsa rent konkret, då blir det otroligt viktigt, säger Janicke Andersson.

Hon jämför med genusforskaren Judith Butlers teori om hur vi kan skapa kön genom att till exempel klä oss på ett visst sätt. På samma sätt kan vi skapa ålder. Och människor som behandlas som gamla och skraltiga anpassar sig till det

– Man kanske tar fler mediciner än vad man behöver, eller går med käpp fast man inte behöver.

Ut på grönbete

Nu är frågan om även det motsatta förhållandet gäller för äldre som släpps ut på grönbete på sommarkollo. Genom att träffa och intervjua äldre människor innan de åker iväg på kollo, studera dem under tiden på kollot och sedan träffa dem efteråt ska forskarna försöka ta reda på om vistelsen gör att de känner sig yngre och friskare.

– Vi vill se hur de resonerar kring ålder, om val av aktiviteter, mat och hur de uttrycker sig i vanliga samtal, säger Janicke Andersson.

En arbetsterapeut kommer att göra en hälsoundersökning av deltagarna, ta reda på hur rörliga de är och hur de själva upplever sin hälsa. Förhoppningen är att kunna förändra synen och behandlingen av äldre.

Snart 25 procent pensionärer i Sverige

 * Några av dem som arrangerar kolloverksamhet för äldre är Svenska kyrkan, Stockholms stadsmission och även kommuner och landsting.

 * Sveriges befolkning åldras – inom en snar framtid är 25 procent av alla svenskar 65 år och äldre.

 * I dag lider 20 procent av alla äldre av psykisk ohälsa.

Källa: Socialstyrelsen, Svenska kyrkan (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.