Forskare: Ät ännu mer frukt

Uppdaterad
Publicerad

Ett par äpplen extra varje dag skulle kunna få dig att leva längre.

Det tror brittiska forskare som vill att den rekommenderade dagsdosen frukt och grönt höjs. Men få svenskar kommer ens upp i de nivåer som gäller i dag.

Bara två av tio svenskar når upp till rekommendationen om 500 gram per dag men ändå vill inte Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, kalla oss dåliga på att äta frukt och grönt.

– Vi äter mer frukt och grönt nu än tidigare. Tillgängligheten har ökat, många har frukt på jobbet och de flesta restauranger har bra salladsbord, så vi är på väg mot rätt håll, säger hon.

”Inget tak”

Femhundra gram kan motsvara exempelvis tre frukter och två nävar grönsaker. Det är ungefär samma rekommendationer som i Storbritannien: ”5-a-day”, alltså fem portioner om dagen. Men nu föreslår forskare att nivån bör höjas. En studie publicerad i Journal of Epidemiology and Community Health visar nämligen att risken att dö i förtid minskar ju mer frukt och grönt man äter. Minst sju portioner minskade risken med 42 procent.

Livsmedelsverket ändrar inte sina rekommendationer utifrån en enskild studie.

– Men jag vill heller inte säga att 500 gram är skrivet i sten, självklart följer vi forskningen. Men det är viktigt att komma ihåg att det är minst 500 som gäller, det är inte så att det är ett tak, säger Åsa Brugård Konde.

Fruktsocker

Att fler frukter varje dag innebär mer socker i kroppen tycker hon inte är något man ska oroa sig för.

– Det är sant att det innehåller fruktsocker, men det innehåller också en massa näring. Det går inte att jämföra med läsk som bara innehåller socker.

Från en tandläkares synvinkel är dock frukten lite av ett ”dilemma”, säger Peter Lingström, professor i cariologi vid Göteborgs universitet. De är på många sätt nyttiga för kroppen, men samtidigt innehåller de sockerarter och exempelvis citrusfrukter och äpplen är sura.

– Det innebär att man både har en risk för frätskador och en risk för karies. Så rekommendationen från vårt perspektiv är att försöka begränsa antalet intag och inte äta vid sju olika tillfällen.

Minskar sjukdomsrisk

  • Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna äter cirka 500 gram frukt och grönsaker varje dag – ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. Det har i studier visat sig minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer och övervikt.
  • För barn 4-10 år gäller 400 gram per dag.
  • Två av tio svenskar når upp till målet om 500 gram per dag. Kvinnor äter i genomsnitt 350 gram om dagen och män cirka 300 gram.

Källa: Livsmedelsverket

Drick vatten efter äpplet

Peter Lingström, professor i cariologi, tipsar om hur du kan minska risken för frätskador och karies när du äter frukt:

  • Se till att minska antalet tillfällen du äter frukt på, till exempel genom att blanda ihop flera stycken till en fruktsallad.
  • Ät gärna frukten i samband med måltider, antingen direkt efter eller som en del av maten. Till exempel kan du pressa apelsiner till juice till frukosten.
  • Skölj gärna med vatten eller tugga ett sockerfritt tuggummi efter att du ätit frukt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.