Testa den viktiga benstyrkan genom att kliva upp på en låda eller stol som är minst 32 cm hög. Foto: SVT

Forskare: Börja kliva högt och må bra

Uppdaterad
Publicerad

Personer med starka ben har större sannolikhet att få ett långt och friskt liv. Det menar en svensk forskare som nu vill att vi börjar fokusera på 32 centimeter – en höjd man bör klara att kliva upp på med endast ett ben för att kunna räknas som tillräckligt stark.

Forskningen presenterar alltså ett samband mellan benstyrka och hälsa. Svaga ben, däremot, ökar risken för kroniska sjukdomar som artros och benskörhet. Även fallrisken ökar.

– Svenskar är det mest stillsittande folket i Europa, därför är det viktigt att vi tränar och försöker öka eller behålla vår benmuskelstyrka, säger Lillemor Nyberg, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska institutet.

32 centimeter

För att kvala in som tillräckligt stark ska man kunna trycka sig upp minst 32 centimeter med vardera ben. Testa gärna din benstyrka, det är enkelt. Ställ dig framför en pall eller låda som är minst 32 centimeter hög.

Personer som klarar minst 32 centimeter har tillräcklig benstyrka för att klara vardagsaktiviteter som att gå upp för flera trappor eller att böja sig ner till marken. De klarar också längre promenader och trädgårdsarbete.

Sätt upp ena foten på lådan. Gå upp på tå med den andra foten som är kvar i golvet. Tryck dig sedan långsamt upp på lådan. Du jobbar alltså bara med ett ben. Gör om proceduren med det andra benet. Det är tyngre än man tror.

Motion och styrketräning

Nybergs forskning visar att promenader, som i och för sig är nyttiga, inte ökar klivhöjden. Det som behövs är att motionen kompletteras med styrketräning, då kommer resultatet.

– Det gäller att styrketräna i vardagen. Gå gärna i trappor på samma långsamma och tunga sätt som man kliver upp på lådan. Personer med starka ben kan med fördel ta två trappsteg i taget, säger Lillemor Nyberg

Forskarens fiffiga knep

Det gäller att hitta träningsmoment som ofta kan utföras.

– En vanlig drickaback är 24 centimeter. Ställ den upp och ner i köket och kliv upp på den flera gånger om dagen, tipsar Lillemor Nyberg och fortsätter att förklara:

– 24 centimeter är en bra höjd att börja på för personer med nedsatt benstyrka.

Lillemor Nyberg har konstruerat en klivlåda där hon enkelt kan ändra klivhöjden. Hon hoppas att lådan ska komma till användning i sjukvården eftersom den så enkelt kan hjälpa läkarna att avgöra om patienten behöver hjälp att förbättra sin muskelstyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.