Kunskap om riskfaktorer och uppföljning efter stroke är viktigt för att förbättra vården och minska dödligheten. Foto: TT

Forskare: Singlar löper högre risk att dö efter stroke

Uppdaterad
Publicerad

Människor som lever i långvariga äktenskap och som aldrig skilt sig eller blivit ensamstående har bättre chanser att överleva efter att ha drabbats av stroke visar amerikansk forskning.

Enligt den amerikanska studien är risken att dö efter stroke 71 procent högre för vuxna som aldrig varit gifta än för de som varit gifta under lång tid.

– Vi hoppas att bättre förståelse för de här riskfaktorerna kan göra det lättare att identifiera och behandla patienter som löper högre risk att dö till följd av en stroke, säger Matthew E. Dupre en av studiens huvudförfattare i ett pressmeddelande.

Viktigt att titta på flera faktorer

Arne Lindgren, klinisk strokeforskare och professor i neurologi vid Lunds universitet, menar att det intuitivt kan kännas logiskt att ensamstående är mer utsatta, men tycker att det är viktigt att tolka statistiken med försiktighet och lyfter fram att inte alla studier visat samma resultat.

– Vi kan inte utesluta att ett liv som ensamstående eller ogift är faktorer som kan påverka chanserna att överleva efter stroke. Däremot får vi inte dra för snabba slutsatser. Det är viktigt att statistiken justeras efter andra faktorer som ålder, svårighetsgrad, andra sjukdomar och socioekonomisk situation. En svensk studie från Riksstroke visar att ensamboende har högre dödlighet medan en dansk studie inte kunnat påvisa detta, säger Arne Lindgren.

Relationsstatus påverkar dödligheten

För att ta reda på vilken betydelse relationsstatus har för strokepatienter har de amerikanska forskarna följt 2351 vuxna över 41 år. Patienterna observerades under i genomsnitt 5,3 år under en 18 år lång period. Förutom att vuxna som aldrig varit gifta löper betydligt högre risk att dö efter stroke visade resultaten att patienter som skilt sig eller blivit änka/änkling löper 23 till 25 procent högre risk att dö, jämfört med de som varit gifta under lång tid.

För patienter som skilt sig eller blivit änka/änkling mer än en gång var risken att dö efter en stroke 39 till 40 procent högre, jämfört med de som varit gifta under lång tid.

Uppföljning betydelsefullt

Analysen av informationen tyder på att vissa av riskerna påverkas av olika psykologiska och sociala faktorer. Barnlöshet, begränsat socialt stöd och symptom på depression är faktorer som hämmar återhämtningen efter stroke, oavsett om nuvarande livssituation är gift eller ensamstående.

Strokepatienter är en svag grupp i samhället och Arne Lindgren betonar att det är oerhört viktigt att strokepatienter får bra uppföljning och stöd.

– En större stroke kan till exempel påverka att den drabbade blir ensam på grund av att omgivningen inte orkar med belastningen. Är du ensamstående får du kanske sämre stöd att sköta om dig själv vilket kan försämra hälsan. Vi vet att till exempel rökstopp, diabetes, blodtryck, livsstil och rätt medicinsk uppföljning efter en stroke har stor betydelse för hur det går efter stroke, säger Arne Lindgren.

Fortfarande saknas kunskap

Medan studier har visat att socialt stöd som äktenskap kan ha effekt på behandlingen vid hjärt- och kärlsjukdomar behövs ytterligare kunskap om hur civilstånd faktiskt påverkar överlevnad efter stroke.

I Sverige drabbas nära ungefär 30000 personer varje år av stroke. Det räknas idag som en av våra stora folksjukdomar och medelåldern för insjuknandet är 75 år.

– Behandlingen av stroke har förbättrats men det är fortfarande en mycket vanlig orsak till funktionsnedsättning i Sverige, och vanlig orsak till dödlighet i världen, så det är en grupp som verkligen behöver lyftas upp, menar Arne Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.