Foto: TT

Förslag: Digitalradio om två år

Uppdaterad
Publicerad

FM-nätet är i princip fullt och för att kunna utveckla radion behövs fler kanaler. Enligt en plan som regeringens branchsamordnare Nina Wormbs i dag lägger fram för regeringen ska digital marksänd radio starta om två år.

FM-nätet är i princip fullt och för att kunna utveckla radion behövs fler kanaler. Enligt en plan som regeringens branschsamordnare Nina Wormbs i dag lägger fram för regeringen ska digital marksänd radio starta om två år.

I planen ingår att FM-bandet släcks ner 2022, eller senast 2024 om inte alla villkor är uppfyllda.

Genom digital marksänd radio med dab-teknik kan Sverige få upp till 60 kanaler, skriver Wormbs på DN Debatt.

”Med jämförelsevis få sändare når man 99,8 procent av befolkningen, det är gratis och enkelt att lyssna, du behöver inget abonnemang, ingen kan spåra vad du har lyssnat på och även om många lyssnar samtidigt så hackar det inte. Det enda du behöver är en ny radiomottagare som kan ta emot dab+-sändningar”, skriver Wormbs.

Genial, gratis och enkel

En mottagare kostar under 600 kronor, skriver hon. Ett villkor för att släcka FM-nätet är också att ”det ska vara ekonomiskt och praktiskt möjligt att konvertera radion i bilen”.

Hon konstaterar att många i dag lyssnar på radio via nätet, men att det är problem med täckning och kapacitet och att bredbandsoperatören tar betalt för överförd datamängd.

”Skulle all radio gå i mobilnäten skulle det faktiskt bli fullt”, skriver hon.

Distributionen via digitala marknät är genial, gratis och enkelt att lyssna, anser Wormbs. Det enda som krävs är en ny radiomottagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.