Enligt McLaughlin är det bättre att homosexuella avrättas än ”att vi alla dödas av Guds vrede”. Foto: TT

Förslag om att skjuta homosexuella läggs fram i USA

Uppdaterad
Publicerad

En advokat i Kalifornien vill ha en folkomröstning om att legalisera avrättning av homosexuella och förbjuda stöd till HBTQ-rättigheter. Statsåklagaren kan inte göra något för att stoppa förslaget.

Advokaten Matt McLaughlin har lagt fram förslaget ”Sodomite Suppression Act” som skulle tillåta avrättning av den person som vidrör en annan person av samma kön med syfte att ha sexuellt umgänge. Avrättningen skulle ske med ett skjutvapen eller ”annan passande metod”, skriver San Francisco Chronicle.

McLaughlin vill också straffa dem som stödjer HBTQ-rättigheter med en miljon dollar i böter, fängelse i tio år och landsförvisning samt förbjuda att ”homosexuell propaganda” distribueras till minderåriga. Homosexuella skulle heller inte få inneha offentliga ämbeten, vara anställda av staten eller få tillgång till statliga bidrag.

Enligt McLaughlin är det bättre att homosexuella avrättas än att ”vi alla dödas av Guds vrede”.

Inte första kontroversiella förslaget

Eftersom han har betalat de administrativa kostnaderna måste statsåklagaren nu förbereda förslaget och skicka det vidare till nästa instans. Lyckas McLaughlin samla in 365.000 underskrifter till sitt stöd inom 180 dagar går det vidare till folkomröstning i november 2016.

Vid det skedet kan dock Kaliforniens högsta domstol kliva in och stoppa förslaget med hänvisning till att det strider mot statens lagar.

2004 la McLaughlin fram ett förslag om att göra Bibeln till obligatorisk litteratur i Kaliforniens skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.