De 262 migranterna räddades från en träbåt i dåligt skick som sedan lämnades att sjunka i Medelhavet. Foto: TT

Första svenska insatsen i Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen utförde sitt första sjöräddningsuppdrag i Medelhavet när fartyget Poseidon undsatte 262 nödställda migranter norr om den libyska huvudstaden Tripoli. Samtidigt fördjupar vågen av migranter de politiska motsättningarna i Italien.

Det drygt 90 meter långa övervaknings- och räddningstjänstfartyget Poseidon med cirka 20 personers besättning fick larm från räddningscentralen i Rom om att flera migrantbåtar skickat ut nödsignal. När Poseidon kom fram till en av dem kunde alla 262 migranter undsättas. Det är stor risk när människor ska räddas från båtarna, det finns en risk att alla rör sig till samma sida av båten så att den kantrar.

– Det är en väldigt skön känsla att ha alla dem ombord nu, säger Joakim Håkansson Poseidons befälhavare till SVT Nyheter.

Migranterna har fått mat och vatten, och presenningar har spänts upp över däck för solskydd. Migranternahar också fått tillgång till toaletter och har möjlighet att tvätta sig.

Dålig båt tog in vatten

Räddningsoperationen utfördes drygt elva landmil norr om Tripoli och migranterna uppgav att de varit till havs i cirka tolv timmar.

– De verkar må bra. Några är trötta och har somnat och andra står och pratar, säger Håkansson.

De undsatta – från Eritrea, Somalia och Syrien – kom i en cirka 20 meter lång öppen träbåt.

– Den var väldigt överlastad och i dåligt skick och när de stoppade upp såg vi att det vällde in vatten i den. När vi hade fått ombord alla människor låg den kvar med vatten till relingen, så den fick ligga kvar. Den båten kommer att sjunka, säger Håkansson.

Poseidon patrullerar mellan Libyen och Italien sedan den 1 juni, som en del av EU-operationen Triton som drivs av Frontex, unionens myndighet för gränskontroll.

Konflikt djupnar

Det har varit fint väder i området och bara på söndagen kom nödsignal från ett tiotal mer eller mindre undermåliga flytetyg med uppskattningsvis 1.500 migranter, enligt Reuters. Även italienska, tyska, brittiska och irländska fartyg ryckte ut.

På lördagen räddades cirka 3.500 personer och därmed kommer Italien ha tagit emot över 50.000 migranter i år – en ökning med cirka 10 procent mot samma tid i fjol, enligt AFP.

I de norra regionerna sparkar högerpolitiker bakut om att mottagningssystemen knäar. Tidigare ministern Roberto Maroni, från högerpopulistiska Lega Nord, har manat lokala ledare i Lombardiet, en region som han numera leder, att vägra ta emot fler.

Det är något som även Giovanni Toti, från partiet Forza Italia och regionen Liguriens starke man, lyssnar till.

– Vi kommer inte att ta emot några fler migranter, och Lombardiet, Venedig och Val d'Aosta kommer att göra samma sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.