Försvarsministern: Vi kan förbättra vår krisberedskap

Uppdaterad
Publicerad

8.000 hushåll i Halmstads kommun rikserar att drabbas av översvämningarna i Halland. Nu besöker och uttalar sig försvarsminister Karin Enström om situationen.

”Ett katastrofläge”, så beskrev räddningstjänsten översvämningarna i Halland i går. Under natten fortsatte regnet att vräka ner över Halland och nu arbetar räddningstjänsten och hemvärnet med att valla in de mest utsatta samhällena Oskarström, Åled och Sennan utmed Nissan nordost om Halmstad.

I Getinge, som hittills råkat mest illa ut, har omkring 50 människor evakuerats och flera skolor och förskolor håller stängt under onsdagen. Två äldreboenden och ett gruppboende för personer med funktionsstörningar har dessutom evakuerats.

Översvämningar i Västsverige

Tusentals hushåll kan drabbas

Enligt krisledningsgruppen riskerar närmare 8.000 hushåll i Halmstads kommun att drabbas av översvämningarna.

Under dagen har Karin Enström besökt Getinge och några av de drabbade områdena.

– Jag har bildat mig en uppfattning om läget. Jag har träffat kommunen pratat med en av de drabbade. Regeringen följer nu utvecklingen. Mycket arbete återstår och vi måste hjälpa de som behöver, säger Karin Enström till Martin Nilsson, SVT:s reporter på plats.

– Jag tycker att vi kan förbättra vår krisberedskap. Jag tycker att man ska vara ödmjuk och se vad man kan förbättra. Det är viktigt att kommuner, Trafikverket, länsstyrelser och privata företag hjälps åt vid en så här besvärlig situation, så att vi kan använda samhällets samlade resurser så effektivt som möjligt.

Stabilt läge

Läget i dag ser bättre ut eftersom vattnet sjunkit undan.

– Läget är stabilt, men fortfarande allvarligt. Jag känner att vi har fått det stöd vi behöver, säger Halmstads kommunchef Fredrik Geijer.

SMHI:s klass 3-varning gäller de nedre delarna av Nissan och Ätrans avrinningsområde.

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin besöker området under dagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet