Foto: TT Bild

FP-krav: Låt Rumänien ta kostnaden

Uppdaterad
Publicerad

Rumänien och andra EU-länder måste ta ansvar för sina medborgare och bära bördan för deras socialtjänstkostnaderna.

”Det är dags att notan hamnar där den hör hemma”, skriver folkpartisterna Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholms stad, och Erik Scheller, nominerad till EU-parlamentet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

De två anser att den rumänska regeringen kan göra betydligt mer för att hjälpa sin romska befolkning.

Enligt Lotta Edholm handlar problemet inte om ekonomiska kostnader för Stockholms stad utan Rumäniens agerande i frågan.

-Rent ekonomiskt är det inte så betungande. Det handlar om några miljoner. Problemet är att dessa människor lider. De sitter hellre på våra kalla gator i stället för att försörja sig hemma i Rumänien.

-Vi vill få till stånd ett EU-direktiv och sätta tryck på Rumänien så att de kan få ett drägligare liv på hemmaplan.

Edholm hävdar att det är dags för EU att agera tuffare mot Rumänien.

-Vi måste tala ur skägget och säga att det handlar om Rumänien och att 90 procent av dessa är rumänska medborgare. Hade Rumänien agerat mot sin befolkning som man gör i dag – då hade man sannolikt inte blivit medlem i EU. Det är grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, säger hon om bland annat romernas situation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.