Fredrik Reinfeldt håller tal på Muf-stämman

Uppdaterad
Publicerad

När tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt klev upp på scenen vid Moderata ungdomsförbundets stämma i Sollentuna var det framförallt framtiden på arbetsmarknaden han pratade om. Hur det kommer att vara många arbeten som försvinner, och att det kommer nya.

– Det är en väldigt stor samhällsförändring på väg.

Reinfeldt tog upp forskning som visar att jobb som buss- och lastbilschaufförer hör till de mest hotade jobben på 20 års sikt, att det kan bli arbeten som kommer att datoriseras.

– Finns de här jobben kvar om 20 år, frågade han retoriskt.

Reinfeldt lockade fram skratt när han sa att han själv inte såg sig direkt hotad av nummer ett på listan över de mest hotade jobben, fotomodell:

– Nu hade jag inte tänkt mig någon sådan karriär så...

Vissa jobb är inte alls hotade av en sådan förändring påpekade den avgående M-ledaren. Bland yrken som enligt Reinfeldt inte lär hotas av datorisering finns bland annat präster som kan vara ”svårt att datorisera”.

Hur länge ska vi jobba?

På Reinfeldts sista Muf-stämma som partiordförande tog han också återigen upp frågan om hur länge vi ska jobba i framtiden.

– Det har jag ju haft lite synpunkter på. Jag återkommer väldigt ofta till att det är otroligt fascinerande att vi inrättade ett pensionssystem för 101 år sedan.

– Man satte en pensionsålder som var 67, i ett land där medelåldern var 56. Från det till att nu se en utsträckning där människor blir 100 år gamla. Det var ett kraftfullt beslut.

Framförallt kommer det enligt Reinfeldt vara viktigt att alla på arbetsmarknaden är redo att växla om mitt i arbetslivet till en ny karriär. Att det är en utmaning att ”få folk att ställa om”.

– Man lever allt längre i varje ny generation som växer upp. Detta långa liv ska innehålla förmodligen då utan att uttrycka någon åldersgräns, ännu fler år av arbete.

Muf-ordföranden klev av

Innan Reinfeldt klev upp på scenen höll Muf-ordföranden Erik Bengtzboe tal från scenen. Precis som Reinfeldt lämnar han sin post, och han sa till medlemmarna att det kändes tungt:

– Jag trodde att det skulle kännas skönt men när jag står här gör det mest ont. Det gör lite ont för att det känns mest tungt, att lämna er, att säga hej då.

Reinfeldt tackade sedan Bengtzboe i inledningen av sitt tal för gott samarbete både i partistyrelse och i valrörelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.