James Foley mördades av extremistgruppen IS, tidigare ISIS. Foto: TT

Terrorgruppen krävde en miljard i lösen

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen Islamiska staten begärde en enorm lösensumma för att släppa den kidnappade journalisten James Foley – drygt en miljard kronor var terroristernas krav, uppger CNN.

På måndagskvällen publicerade den sunnitiska extremistgruppen IS en video där journalisten James Foley halshuggs. Enligt Pentagon hade USA försökt att frita de amerikaner som hålls som gisslan av IS men misslyckats.

Enligt GlobalPost, tidningen som Foley arbetade för, krävde Islamiska staten en gigantisk lösensumma – drygt en miljard kronor – för att släppa journalisten, säger GlobalPost talesman Richard Byrne, enligt CNN.

Terroriströrelsen IS

Familjen krävdes på lösen

Även tidningen Wall Street Journal rapporterar om lösensumman och skriver att Phil Balboni, chef för Global Post, sagt att Foleys familj krävts på samma summa (100 miljoner euro).

The New York Times skriver att USA vägrade betala lösensumman.

Foleys anhöriga hade förvarnats om avrättningen. I förra veckan meddelade kidnapparna att journalisten skulle dödas – som hämnd för USA:s flyganfall mot IS. Familjen vidarebefordrade hotet till den amerikanska regeringen, uppger Phil Balboni.

Enligt flera källor försökte den amerikanska regeringen rädda flera av de amerikanska medborgare som hålls som gisslan av Islamiska staten. Källor uppger för flera amerikanska medier att journalisten James Foley, avrättades på videoklippet, fanns bland dem som skulle räddas, men det har inte bekräftats av det amerikanska försvarsdepartementet.

Obama godkände insatsen

Enligt Pentagon ingick ”luft- och markinslag” i operationen.

I de redogörelser som flera amerikanska medier fått ”off the record” sägs att specialstyrkor landsattes med helikopter i en otillgänglig del av Syrien i början av juli. De hittade inte sina tillfångatagna landsmän men blev indragna i en eldstrid med jihadkrigare. En amerikansk soldat sårades lindrigt, men alla kunde återvända hem.

”Oturligt nog var uppdraget inte framgångsrikt eftersom gisslan inte fanns på den plats som var målet”, hette det i uttalandet från Pentagon.

President Barack Obama godkände insatsen ”tidigare under sommaren”, säger Lisa Monaco, en av Vita husets rådgivare i terrorbekämpning.

”Många IS-krigare dödades”, säger en källa till tv-kanalen NBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet