Facebook erbjuder anställda att frysa ägg

Uppdaterad
Publicerad

I USA pågår en intensiv debatt om nedfrysning av ägg. Bland annat kritiseras it-jättarna Facebook och Apple hårt för att de som löneförmån erbjuder anställda kvinnor att kunna frysa ner sina ägg för senare befruktning. SVT:s korrespondent Erika Bjerström mötte en kvinna som ställdes inför ett svårt beslut.

Randall gör ett djupt intryck på mig. Hon ser ut som en fotomodell, lång och smal med perfekta tänder och långt, böljande hår. Fördomsfullt tänker jag att hon stämmer in på bilden av en amerikansk kvinna i karriären som ska ha superkoll på allt – inklusive fertilitet och barnafödande. Det visar sig vara fel. Jag möter en ödmjuk kvinna som efter lång betänketid fattat sitt livs svåraste beslut.

I USA har antalet kvinnor som låter frysa sina ägg för att på så vis senarelägga sin graviditet fördubblats på tio år. Prislappen är på uppemot 150.000 kronor. Stora företag som Google och Facebook började i höstas erbjuda sina kvinnliga anställda det som en löneförmån.

Jobbar dygnet runt

Vi träffar Randall på den fertilitetsklinik utanför Washington DC där hon för två månader sedan gjorde ingreppet och lät frysa 12 ägg. Efter en kortare hormonbehandling plockas äggen ut, ett ingrepp som tar max tio minuter. Sedan förvaras de frysta äggen med id-nummer i en slags frystermos och kan ligga där i decennier.

Deadline för att inplantera ett befruktat ägg är dock vid 45 års ålder. Randall, som i dag är 34 år, har därmed köpt sig elva år innan hon måste ta sitt beslut. Hon driver ett eget företag inom företagande och etik, så kallad CSR (Corporate Social responsability). Företaget har äntligen satt fart, hon jobbar dygnet runt. Och hela tiden har oron för att den biologiska klockan tickar malt i hennes bakhuvud.

 Att frysa sina ägg var ett mycket svårt beslut att ta, berättar hon.

– Jag funderade i fyra år, jag pratade med mina närmaste vänner, jag åkte till ett ashram (indiskt andlig centrum), bad och mediterade för att få vägledning. Tvärtemot vad man kan tro så handlar det inte om att vilja ha kontroll. För mig handlade det om att släppa kontrollen, att acceptera att jag som inte har någon man i dag kanske inte heller kommer att ha en man och ett fast förhållande när jag är 40 år. Det är väldigt smärtsamt att erkänna det. Jag vill heller inte förbli barnlös. Då är jag i stället beredd att bli en ensamstående mamma, berättar Randall.

”En seger för kvinnorna”

Debatten är intensiv i USA. Google och Facebook har fått kritik för att man erbjuder detta som en löneförmån. Det ses som ett sätt att kontrollera sina kvinnliga anställdas barnafödande.

Den som har sina ägg i frysen kan alltid övertalas att skjuta upp graviditeten om tidpunkten inte passar arbetsgivaren. Och hur blir det i framtiden? Ska den som förväntas ge allt på jobbet kunna skriva ”har mina ägg frysta” i sitt cv för att bli mer attraktiva?

Läkarna har svar på tal men varnar för övertro på tekniken. Feministerna menar att detta är en seger för kvinnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.