Efter nyårsfirandet är det många som bestämmer sig för att göra förändringar – men inte lika många som lyckas. Foto: TT

Ge dina nyårslöften en ny chans

Uppdaterad
Publicerad

Nej till godis, vin och nikotin. Kärlekshandtagen ska väck. Många passar på att införliva ett ”bättre” jag med hjälp av ett nyårslöfte. De flesta misslyckas år efter år. Men det är inte dömt att misslyckas.

Det nya jaget ska nås genom att slaviskt följa uppmaningarna uppklistrade på kylskåpet. Men för de flesta är nyårslöftena brutna redan till trettonhelgen.

– Vad vi glömmer bort är att i alla förändringar ingår att falla tillbaka i gamla mönster, säger psykologen Liria Ortiz.

Uppmuntra dig själv

I stället för att slänga alla nyårslöften i soptunnan så fort vi tar ett snedsteg tycker Liria Ortiz att man ska uppmuntra sig själv att se framåt. Om löftet att träna två gånger i veckan misslyckas är det bättre att i alla fall försöka få in ett träningspass i veckan.

– Om man förstår att löftet är orealistiskt kan man omvandla det till ett mer realistiskt sådant. Överges det helt kommer man i stället att stanna där man var från början.

Så ökar du chansen att lyckas

Ortiz anser också att chansen att lyckas är större om formuleringarna är positiva och abstrakta anledningar som att ”det är dåligt att röka” undviks.

– Chansen att lyckas är nog större om man i stället tänker att ”mina barn blir glada när jag inte röker längre” eller ”jag kan andas bättre när jag cyklar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.