• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Solen kommer tillbaka i hela landet lagom till Vasaloppsveckan. Foto: TT

Meteorologens glädjebesked: Solen gör comeback

Uppdaterad
Publicerad

Ut i spåren, på isen och i skogen – i helgen kommer vintersolen tillbaka på många ställen i landet. Och med solen kommer ett sommartecken som får väderproffsen att höja på ögonbrynen. – Det är nästan så vi meteorologer springer till fönstret, säger SVT:s Åsa Rasmussen.

I dag ligger en stor del av Sverige under ett molntäcke, det ligger ett band med moln och snö från Härjedals- och Dalafjällen ned mot östra Svealand. Även nordöstra Norrland får mycket moln. Men övriga delar av landet njuter av en solig februarifredag – och till helgen får de sällskap av ännu flera ställen.

I Götaland kan det bli riktigt vårlikt på lördag och söndag med sol och uppemot fem-sex plusgrader. Man kan till och med få se stackmoln under eftermiddagen, något som vi kanske mest förknippar med sommar.

– När de första stackmolnen dyker upp är det nästan så vi meteorologer springer till fönstret, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Sen kommer kylan

Även i Svealand skiner solen på lördag och söndag men där blir det lite kallare, från några minusgrader i norra Dalarna till ett par plusgrader längre söder- och österut.   

På lördag får man räkna med moln och snö i Norrland men också revor i molntäcket så solen kan titta fram. Det blir minusgrader, i södra Norrland runt minus fem, kanske ner mot minus tio. I norra Norrland får man räkna med att termometern visar på temperaturer omkring minus tio.    

Soliga vädret fortsätter in i nästa vecka

På söndag blir det i stort sett samma temperaturer som på lördag i hela landet och då får även södra och norra Norrland soligt väder. Lite molnigt kan det dock bli i fjällen och i södra Götaland.

På måndag fortsätter det soliga vädret och i stort sett även på tisdag. Det kan dock bli lite molnigare på tisdag och till kvällen kommer ett område med regn och snö in från väster, vilket kommer att sätta sin prägel på vädret under onsdagen.

”Fullt tryck i spåren”

TIll helgen får mellersta Sverige sportlov, och många ska ut på vägarna med skidor i bagaget mot fjällens backar. Då gäller det att ta det lugnt i halkan.

Vägbanorna är torra på de flesta håll men när det snöar kan det naturligtvis vara halt. Dessutom ger ju snöfall sämre sikt så det gäller att hålla avståndet till fordonen framför. Man får också räkna med att det är mycket trafik, då det utöver sportlov för många också är startskottet för Vasaloppsveckan.

SVT:s meteorolog Joel Mellin är på plats vid Vasaloppsspåret och bloggar.

– Nu är jag uppe i Mora och ska börja blogga om Vasaloppet! Här är det redan fullt tryck och spåren är preparerade och fina. Vädret verkar dessutom ge betydligt bättre förutsättningar för alla åkare än de senaste två åren, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.