Shell ligger bra till att bli vald till världens sämsta bolag. Foto: Scanpix

Goldman Sachs och Shell kan bli sämst i världen

Uppdaterad
Publicerad

I morgon onsdag startar World Economic Forum i Davos. Många företagsledare är på plats. Samtidigt förekommer några av deras bolag i mindre smickrande sammanhang. Nästa vecka sker nämligen omröstningen om världens sämsta företag 2012.

I över tio år har den schweiziska stiftelsen Berne Declaration tillsammans med Jordens Vänner och Greenpeace anordnat tävlingen om världens sämsta bolag. Efter en nomineringsprocess av enskilda och organisationer har juryn tagit fram en kortlista på sju kandidater. Som nu allmänheten får rösta på via webben.

Trixade med Grekland

Just nu ligger värdens största och vinstrikaste investmentbank Goldman Sachs på andra plats med över 10.000 röster. Motiveringen är att Goldman Sachs tjänade miljardbelopp som rådgivare när Grekland trixade med statsskulden inför EMU-inträdet.

Goldman Sachs var även rådgivare när Grekland kraftigt ökade sin belåning och bidrog till EU:s nuvarande skuldkris. I dag har Grekland stora arvodesskulder till Goldman Sachs.

Många av världens ledare har eller har haft kopplingar till Goldman Sachs. Bland dem Italiens premiärminister Mario Monti, ECB-chefen Mario Draghi och två tidigare amerikanska finansministrar.

Största privata armén

På tredje plats ligger säkerhetsbolaget G4S som i dag har världens största privata armé. Säkerhetspersonalen tjänstgör i bland annat Afganistan och Irak. Enligt nomineringen är den dåligt betald, dåligt utbildad och är utsatt för stora risker.

Leder omröstningen, det gör olje- och energibolaget Shell med över 15.000 röster. Motiveringen är att bolaget är det första oljeföretag som nu planerar att exploatera det miljökänsligaa Arktis. Konsekvenserna kan bli oöverskådliga, enligt juryn.

– Vi håller inte med om slutsatserna. Vi tar vårt sociala och miljömässiga ansvar på extremt stort allvar, skriver Shells informationschef Andy Norman i ett mejl till SVT Nyheter.

Goldman Sachs är så kallad strategisk partner vid mötet i Davos medan Shell är en så kallad industriell partner.

SVT har sökt Goldman Sachs  utan resultat. Den slutgiltiga vinnaren utses om en vecka.

Listan över världens sämsta företag – ställningen just nu

1. Shell 15.616 röster

2. Goldman Sach 10.162 röster

3. G4S 6.475 röster

4. Repower 2.852 röster

5. Coal India 2.069 röster

6. Lonmin 1.448 röster

7. Alstom 1.328 röster

Källa: publiceye.ch

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.