Foto: TT

Gör dig redo för pollenchocken

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags att förbereda sig med näsdukar och medicin. Det kyliga vädret har gjort att pollennivåerna i luften hållits nere men till helgen väntas varmare väder och med det kommer även explosionen av pollen.

– När det blir varmare och soligare kommer blomningen igång ordentligt, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Det är björken som förväntas slå ut till helgen när solen tittar fram. Ska du vistas ute under Valborg så gäller det att vara förberedd.

– Vissa får betala ett högt pris för det fina vädret, det gäller att ladda upp med mediciner innan helgen, säger Nils Holmqvist.

Björken – den värsta sorten

Enligt Astma och allergiförbundet beräknas 20 procent av Sveriges befolkning vara allergiska mot pollen. Björken ses av många som den värsta pollensorten av dem alla eftersom trädet släpper ut stora pollenmängder.

– I ungefär två till tre veckor kan man räkna med att irriteras av björkblomningen, säger Agneta Ekebom, intendent på Naturhistoriska Riksmuseet som arbetar med frågor kring pollen.

Efter björken kommer eken

Strax efter det att björkpollen avtar kommer ekpollen igång. Agneta Ekebom berättar att ungefär 80 procent av dem som är allergiska mot björken även reagerar på eken.

– De allra flesta björkallergiker kan reagera på eken också men man kanske inte förstår att det är det man känner av. De brukar haka i varandra, säger hon.

Norrland – en fristad

Det är i Götaland och Svealand som pollennivåerna nu är höga. Vill man fly pollen är det Norrland man ska ta sig till, där har blomningen ännu inte börjat.

– I Norrland får man ett trevligt Valborgsväder. Man slipper pollen, det blir soligt och uppehåll, säger Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.