Vanligt med hot mot sportjournalister

Uppdaterad
Publicerad

Är du journalist och vill ha pisk? Eller motta hot och hat i mängder? Skriv något kritiskt om sport, klubbar eller stjärnor.

Irena Pozar, krönikör på sajten Nyheter24, fick ta emot en tsunami av hot och hat i veckan när hon kritiserade tv-dokumentären om Zlatan Ibrahimovic.

En rad reportrar som granskat sportens värld har fått smaka på samma behandling.

Medier

– Jag fick veta att jag borde knullas med ett basebollträ, berättar grävreportern Sophia Djiobaridis på Uppdrag granskning, som i sitt program pekat på att hockeyklubben i Leksand fick gräddfil i kommunen.

Hennes SVT-kollega Johanna Bäckström Lerneby, som nyligen granskade fotbollsklubbarnas förhållande till risksupportrar, fick också ta emot mängder med reaktioner.

– Jag har aldrig fått så mycket skit och hat för en granskning. Allt ifrån att jag är en feg jävel till att jag borde tänka på konsekvenserna, säger hon.

Flera hot

Irena Pozars artikel ”Var är kvinnorna Zlatan Ibrahimovic?” fick känslorna att gå i taket. I den kritiserade hon att det var ont om kvinnor i den hyllade dokumentären om Zlatan, som rullat två veckor i rad på Femman. Språket i krönikan var varken syrligt eller vasst. Irena Pozar skrev att hon älskar Zlatan, men ville ändå ställa frågan varför så få tjejer var intervjuade i dokumentären eller fanns med i produktionen.

Det räckte för att bli överöst med ilskna och hotfulla kommentarer på nätet. I veckan polisanmäldes tre hot av Nyheter24, en pojklandslagsspelare står bakom ett av dem. ”Gå och häng dig” uppmanade han Irena Pozar.

”Heligt rum för män”

– Fotbollen är en matchokultur, ett heligt rum för män. När jag kommer in och börjar pilla i frågor om kvinnlighet och manlighet blir det ramaskri, säger Irena Pozar.

Irena Pozar hade räknat med att hennes krönika skulle väcka reaktioner, men inte att det skulle gå över styr.

– Sportvärlden är tydligen ett farligt område att ge sig in på som journalist. När jag skriver om feminism kopplat till den politiska världen får jag också reaktioner. Men inte på samma obehagliga vis.

Dubbla intrång

Kvinnor som kritiserar sportvärlden drabbas värre än män, tror Sveriges Radios reporter Baris Kayhan, som vann pris för sin granskning om den så kallade Panaxiahärvan och AIK.

– Jag fick relevant och sansad kritik till skillnad mot kvinnor som granskar och mördas av hatmejl. Som kvinna gör du dubbla intrång. Ett: Du är kvinna. Två: Du är kvinna i sportvärlden, säger han.

Ali Fegan, reporter på Uppdrag granskning, tycker sport är ett speciellt område att granska, just för att det väcker så starka reaktioner.

– Jag har granskat både katolska kyrkan och Svenska kyrkan. Att granska religiösa krafter är ungefär som att granska sport. Reaktionerna från dem som känner sig utpekade blir irrationella. Sportfansen ser granskningen som ett personligt påhopp.

Fula barn och sport

Hans kollega Sophia Djiobaridis, som granskade Leksand, håller med. Engagemang och känslor bland sportfansen gör att reaktionerna blir häftiga.

– Att granska sport är lite som att säga 'Ditt barn är fult', säger hon.

Det finns en policy på många redaktioner att inte prata utåt om hot som riktats mot reportrar. Men Nyheter24 gör tvärtom, de har alltså polisanmält hoten mot Irena Pozar och skriver öppet om dem på sajten.  

– Jag tror det som behövs är starka reaktioner uppifrån, från höjdare i sportvärlden. De har respekt bland sportfansen och borde gå ut och säga 'Vad fan håller ni på med?'. Men i stället håller de tyst, säger Irena Pozar.

Hon skulle gärna se en fotbollsstjärna eller höjdare inom fotbollförbundet som gick ut och fördömde kommentarerna. Eller varför inte en sportchef på en tidning?

– Jag vet inte om det handlar om feghet? Men någonting är det, säger Irena Pozar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet