Prioritet Finans vd Nils Wiberg när avtalet med IFK Göteborg presenterades. Till vänster Blåvitt-stjärnan Tobias Hysén. Foto: Bildbyrån

Stjärnsponsor gör affärer med grova ekobrottslingar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De är Sveriges största fakturaköpare och stolt huvudsponsor till IFK Göteborg. Samtidigt gör Prioritet Finans affärer med några av landets grövsta ekonomiska brottslingar, trots uppenbara misstankar om penningtvätt.

(Sändes 19/10 2011)

När sponsoravtalet med ett av Sveriges mest populära fotbollslag presenterades i mars i år betydde det att Prioritet Finans på allvar tog klivet in i fotbollens finrum.

För 12 miljoner kronor per år får företaget synas på den blåvita matchtröjan – ett stort steg för ett företag som för de allra flesta är en okänd aktör, trots att de är störst på marknaden när det gäller fakturaköp.

Prioritet Finans sponsrar även Hammarby IF och Redbergslids IK, men avtalet med det blåvita storlaget är det enskilt största.

Affärsidén som ger dem en omsättning på fyra miljarder kronor är att köpa fakturor av företagare som snabbt behöver pengar. Istället för att vänta 30 dagar på betalt för en faktura skickar företagaren den vidare till Prioritet Finans och får pengar samma dag.

Uppdrag granskning har tittat närmare på några av de affärer som gjort Prioritet Finans till branschens jätte. Det visar sig att bolaget i flera fall gjort affärer med grova ekonomiska brottslingar och underlättat penningtvätt och utbetalning av svarta löner.

– Misstänker du penningtvätt så har du en granskningsskyldighet och en rapporteringsskyldighet. Och sedan har du en skyldighet att inte genomföra en transaktion du misstänker är penningtvätt, säger Thomas Langrot, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

I en svartjobbshärva som rullades upp i Stockholm för två år sedan – och där fyra personer senare dömdes till fängelsestraff -  fanns flera varningsklockor. Prioritet Finans har till och med gått långt för att underlätta de svarta affärerna.

Istället för att betala in pengar på företagskontot fördes miljonbelopp in på helt andra konton, dels ett privatkonto och dels ett företagskonto med postbox i London.

– Bara det förhållandet att man betalar ut pengar till företrädarens privata konto menar jag ger anledning att misstänka penningtvätt och borde leda till närmare undersökning, säger Thomas Langrot.

Det fanns flera starka varningssignaler i svartjobbshärvan. Enligt penningtvättlagen ska Prioritet Finans också ha god kundkännedom. Hade de kontrollerat kunden hade de i det här fallet upptäckt att huvudmannen tidigare suttit inne, dömd för bland annat ekonomisk brottslighet – och att han styrde sina affärer infrån en anstalt.

Prioritet köpte alltså sammanlagt fakturor för 4,5 miljoner kronor av ett företag som styrdes av en brottsling med konkurser, ekobrott och våldsbrott i bagaget.

Och Prioritet Finans namn dyker upp i fler härvor – med ännu större summor och betydligt värre kunder.

Till bolagets långa kundregister kan läggas flera ökända ekobrottslingar och personer med koppling till det kriminella mc-gänget Bandidos, före detta Uppsala-maffian och den så kallade Naserligan, visar Uppdrag gransknings kartläggning.

Prioritet Finans har också sålt fakturor vidare till välkända ekobrottslingar, fakturor som senare drivits in med hjälp av hot.

Den man som kopplas till Uppsala-maffian, som under 1990-talet bland annat gjorde affärer med stora summor falska sedlar, är en 51-åring som just nu står åtalad som huvudman i en omfattande härva i Stockholm.

Från hans bolag har Prioritet Finans köpt fakturor för nära 40 miljoner kronor. Varken hans bakgrund som medlem i Uppsala-maffian eller att han har näringsförbud satte stopp för affärerna.

Istället har 51-åringen varit välkommen på Prioritet Finans kontor i Stockholm för att hämta ut checkar på belopp om flera hundratusentals kronor – pengar som sedan löst in till svarta löner.

– Förfaringssättet med checkar bedömer jag som klockren misstanke om penningtvätt, säger vice chefsåklagaren Thomas Langrot.

När Uppdrag granskning visar reportaget för Gilbert ”Räven” Olsson, trogen IFK Göteborg-supporter och välkänd i Blåvitt-kretsar är han mycket kritisk.

Jag tycker det är ruskigt alltså, så får det inte gå till.

Vad ska Blåvitt göra?

– De får skaffa sig en ny sponsor, säger Gilbert Olsson.

IFK Göteborg har valt att inte medverka i programmet. ”Vi anser att UG bör föra en dialog med Prioritet Finans i denna fråga. Att i det här stadiet föra hypotetiska resonemang om vår stjärnsponsor via media är inte förenligt med våra affärsprinciper” skriver de på sin hemsida.

Fotnot: Prioritet Finans har inte heller velat ställa upp på en intervju för Uppdrag granskning. I mejlsvar skriver de att Prioritet Finans anser att det inte funnits möjlighet att kontrollera kunderna bättre. De har inte haft någon information om att deras kunder varit dömda för brott eller haft näringsförbud.

I ett fall har företaget av misstag betalat ut pengar till ett privatkonto vilket lett till att rutinerna ändrats.

Prioritet Finans förnekar också att det skulle finnas några privata relationer mellan anställda och ekobrottslingar.

Anklagelserna om kopplingar till Bandidos, Uppsalamaffian och Naserligan, anser Prioritet Finans vara för vaga för att kunna bemötas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.