Ali Fegan och Magnus Svenungsson. Foto: SVT

I chatten: ”Allt vi berättat är offentliga uppgifter”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter reportaget om Prioritet Finans svarade Ali Fegan och Magnus Svenungsson på frågor i chatten. Här är alla frågor och svar.

ÄLSKA UPPDRAG GRANSKNING: Hej Ali och Magnus, Köpa fakturor är inget nytt och det är inte bara Prioritet som gör det. Har ni kollat Intrum, Lindorff och de andra stora inkassobolagen?

Magnus Svenungsson:  Nej vi har valt att granska Prioritet Finans eftersom dom så offensivt vill komma in i finrummet via sporten.

gunnar: bra jobbat

Magnus Svenungsson:  Tack

Kalle: Väldigt besviken på er och framförallt Ali. Ni har inte bevisat uppsåt eller några olagligheter. Det enda ni gjort är osamkat stor skada för Ifk göteborg. Där har vi dock uppsåt, ali är hammarbysupporter och vill göra ifk skada.

Ali Fegan:   Vi bedömer inte om dom bryter lagen, det gör andra. Hade det inte varit värre om vi hade lagt jobbet för att jag gillar Bajen? Eftersom PF sponsrar dom också?

Mårten: Vill bara skicka min tacksamhet till ett fantastiskt bra program. Tack SVT!

Ali Fegan:  Tack själv!

jakob: Varför har inte Prioritet Finans åtalats/dömts om man brutit mot Penningtvättlagen

Magnus Svenungsson:   Det kan mycket väl komma, säger åklagare till oss.

StoltÄngel: Varför tog ni inte upp Hammarbys sponsor kontakt med samma bolag?????? Kan det vara för att du är en Hammarby fan eller ???

Ali Fegan:  Det gjorde vi!

Tonyviking: vad sa Hammarby och RIK?

Ali Fegan:  Dom svarade inte.

Henke: Det är underligt att IFK Göteborg inte vill ha information. Kan det vara så att dom redan innan inslaget var medvetna om vad prioritet finans håller på med?

Magnus Svenungsson:  Jag hoppas inte att IFK v et vad PF hålle rpå med, men deras beteende är mycket märkligt.

Pär: Är Nils Wiberg misstänkt eller tidigare dömd för något brott? Hur fick han ihop kapital att starta upp Prioritet Finans? M.v.h / Pär

Ali Fegan:  Nej inte vad vi vet. Vet inte var han fått sitt kapital ifrån.

Zacke: Vad gör polisen som ojade sig över att det var misstänkt penningtvätt och som dessutom sa att ha stött på dem tidigare?

Ali Fegan:   Thomas Langrot är åklagare på Ekobrottsmyndigheten, vi vet inte hur myndigheterna tar det vidare.

Robin: Varför tror ni att IFK Göteborgs ledning inte vill ta del av ert reportage? Verkar ju så otroligt konstigt att man inte vill se vad ni har för uppgifter.

Magnus Svenungsson:  Jag vet att IFK både är oroliga ocg förbannade över detta. Men dom har ett ansvar.Det är inte bara att ta emot pengar från vem som helst. 12 miljoner är jättemycket för IFK men en  skitsumma för PF som med pengarna blir knda och komme rin i finrummet, tack vare IFK.

Pavvi: Äntligen får smitarna visa sitt sanna ansikte! Jubel!

Ali Fegan:  Tack!

Petter: Ali Fegan: Du gjorde ett uttalande i GT om att Blåvitt misstänkliggör sig själva. För vad och hur?

Ali Fegan:  I och med att dom inte vill veta vad vi hade tycker jag dom skötte det konstigt.

göteborgare: Ni är hjältar! Tack för ert jobb! stor respekt !

Ali Fegan:  TAck! det värmer.

Karin: Det är jättetråkigt att se hur subjektiva ni är i eran granskning!

Magnus Svenungsson:  Hur är vi subjektiva? Håller inte med. Vi berättar bara fakta som vi funnit på offentliga myndigheter.

andreas: Varför frågar inte Ali sin kära klubb Hammarby om.dom vill kommentera

Ali Fegan:  Det gjorde vi. Dom ville inte kommentera till oss men sa idag till sporten på SVT att detta inte påverkar sponsringen.

frans: tack för all negativt publicitet som blåvitt får :)

Magnus Svenungsson:   Nej det var elakt tänkt.....

Per Hbg: Borde man inte undersöka om IFK-ledningen också har fått pengar av Prioritet privat? Det är ju ganska uppenbart att de har blivit mutade när de inte vill svara på frågor.

Magnus Svenungsson:  Det tror jag faktiskt inte att dom blivit.

KarlshamnP22: Hej Ali och Magnus! Jag undrar om telefonsamtalen ni visade i programmet mellan Ekobrottslingen och VD:n på Prioritet Finans, samt samtalet efter finns att se någonstans online?

Ali Fegan:   Inte vad jag vet. Men allt i rportaget är offentligt så det går att ta fram om man vill.

anonym: Vad innebär detta för blåvitt? Vad kan IFK råka ut för pga detta?

Magnus Svenungsson:  IFK och alla andra idrottsklubbar behöver ta sig en funderare. Det är inte bara pengar som betyder något. Vilket företaget är och vad dom står för är också något som borde värderas. IFK är ju med och gör PF rumsrena. IFK är ju jätteviktiga för PF. 12 miljoner är mycket för IFK men en billig peng för PF.

Hammarby: Varför pratade ni inte med Hammarby? Ni körde bara på IFK Göteborg.

Ali Fegan:   IFK GÖteborg är så mycket större och det handlar om så mycket mer pengar så därför är det mer fokus på blåvitt.

XXX: Är inte detta ett sätt för de som är emot IFK att bara komma åt IFK via deras stjänssponsor? NI har inga klara bevis på att själva prioritet gör direkta affärer med brottslingar, utan det är kundernas kunder det handlar om

Magnus Svenungsson:  Nej det är inte kundernas kunder. Det är kunderna som PFs vd personligen skrivit avtal med. Vi har goda källor som hävdar att han mycket ävl känner till deras kriminella bakgrund.

Goran: Undrar lite om trovärdheten i er granskning. Gör ett försäkringsbolag fel om de försäkrar bostad eller bil till en brottsling? Gör ICA fel om de säljer något till en dömd brottslig? Gör en bank fel om de lånar ut pengar som utan deras vetskap går till svarta löner?

Ali Fegan:  Det finns en penningtvättslag som styr sånt här. Det är inte vi som påstår att man ska ha koll på vilka man gör affärer med.

Kund: Vi har varit kund till bolaget i fråga och de tog kreditupplysningar och utförde noggranna kontroller. Verkar så konstigt att de helt tappat fattningen. Tex näringsförbud syns ju på en kreditupplysning. Tack för ett bra program!

Magnus Svenungsson:    Tack! Allt som vi berättat i programmet är offentligt material. Dessutom vet jag att PF har tillgång till avancerade databaser. Dom vet vilken bakgrund kunderna har. Lockelsen att tjäna pengar är större än att stoppa någon

Anders Johnson: Är det inte dags att skäpa sig???

Magnus Svenungsson:  Vi eller dom?

turgay akin: hur kom ni på att granska Prioritet Finans?

Magnus Svenungsson:  Vi höll på med att grnaska penningtvätt på växlingskontor. När vi läste skattedomar fanns Prioritet Finans med i en del rapporter. När dom sedan blev stjärnsponsor i IFK kände vi att det här företaget måste vi kolla.

ErikH: Kundkännedom innebär alltså att Facebooka sina prospekt och förväntas kunna kriminella förkortningar, är det din uppfattning?

Ali Fegan:  Nja, men att man träffar eller vet vem man tecknar avtal med är väl ett minimum.

Erik J: Mycket bra UG, men stanna inte med detta!

Magnus Svenungsson:  Tack. Vi stannar inte. Vi kör vidare

Marcus: Tror ni IFK bryter kontraktet? Om de nu kan de...

Ali Fegan:  Vet ej. Dom vill ju inte prata med oss.

Alias: Det är ynkligt av IFK:s ledning att sticka huvudet under sanden och nonchalant mot oss supportrar. Men är IFK skyldiga till något lagbrott?

Magnus Svenungsson:  Nej IFK är inte skyldiga till något lagbrott.

Anders Utlida: Fy FAAAN!!!!

Magnus Svenungsson:  starkt ord.....

WM: vad menar du med ditt PS? http://www.ladda-upp.com/bilder-a/ug_brev-725.JPG

Ali Fegan:  Som jag redan sagt i olika intervjuer, det var skrivet med glimten i ögat. Det had väl varit ett större problem om vi lagt granskningen pga mina sympatier?

Micke: Det svenska samhällets riddare, mot dessa kriminella och demokratiskt farliga element. Fantastiska människor! Tack.

Magnus Svenungsson:  Gott att höra

Anders: Varför anklagas Blåvitt i programmet men inte Hammarby och RIK? De svarar ju enligt svaren nedan inte heller på frågor från er.

Magnus Svenungsson:  ärligt talat. Hade någon känt till Prioritet Finans om dom bara prytt Hammarbys hanbollslag?Det är ju IFK som hjälper PF att komma in i finrummet. Det är ju där dom exponeras i TV, tidningar o får en enorm trovärdighetstämpel.

Jocke: Bra reportage. Har själv jobbat i branchen och vet att det finns flera företag som borde granskas. Varför kollade ni bara prioritet?

Ali Fegan:   Det finns säkert många som borde granskas. Om du har tips är det bara att mejla: ali.fegan@svt.se.

Anders: Är inte användandet av ”koppling till......” grovt missbrukat. En fd kunds kompis kompis kompis har skrivit support you local bandidos på sin Facebook, Kom igen.... Tyckte det mesta var verkliga långskott i denna granskning, bandade telefonsamtalen var det enda besvärande men för lite man fick redovisat av dessa samtal i programmet för att få en helhetsbild. Som AIK:are hade man höga förhoppningar men det sluta mest med, jaha.....i närmsta korvkiosk hittar du mer ”kopplingar” till kriminella,

Magnus Svenungsson:  Kriminella personer skriver avtal dirket med PFs vd, Nils Wiberg. Det är direktkommunikation.

Ali: Är PF dömda för ngt brott tidigare?

Ali Fegan:  Nej inte vad jag vet.

Kalle: Magnus: Ja du ser ju redan vilken skada du/ni orsakat. Ni borde fan stämmas.

Magnus Svenungsson:  Skämmas för vad. IFK spelar som dom gör och PF gör sina affärer.....

Ehsan Momeni: ”Nej IFK är inte skyldiga till något lagbrott.” Om IFK inte är skyldiga till något lagbrott, varför denna fokusering på IFK Göteborg. Jo, för att Ali är en bitter hammarbyare.. hade PF varit stjärnsponsor åt Hammarby, så hade de aldrig blivit ett reportage!

Ali Fegan:  PF sponsrar hammarby!

Anonym: Ali Fegan: ”Det är inte vi som påstår att man ska ha koll på vilka man gör affärer med. 21:06, 19 oktober 2011” Var det inte precis detta som hela ert inslag handlade om?

Ali Fegan:  Nej vi citerar lagen.

moderator: Många, många frågor just nu. Fortsätt skriva kort så hinner fler få svar.

GB: Bra att sätta åt dem och deras faktura kunder

Ali Fegan:  Tackar!

Matte: Vet ni om ”nisse” har någon personlig koppling till någon i Blåvitt, Hammarby eller Redbergslids styrelser

Magnus Svenungsson:  Nils Wiberg sitte ri RIKs styrelse

MrD: Varför den stora fokuseringen på IFK? Det var ju en väldigt stor del av programtiden som handlade om IFK, visade bilder mm?

Ali Fegan:   Det är väl ändå så att IFK är störst av dom lag som PF sponsrar. Det handlar om mst pengar och störst exponering.  

Rawls: Ni borde först ha frågat klubbarna om deras värdegrundsarbete så hade det blivit ännu roligare :)

Magnus Svenungsson:  Vi tänkte detta.. Men när IFK inte vill berätta om sin värdegrund blir det svårt.

Glad Göteborgare: Bra jobbat! Mycket bra program

Magnus Svenungsson:   Härligt att höra. Är du AIK:are?

Blåvitt: Jag undrar varför ni inte pratade med bajen fans och deras ledning i repotaget. Om ni tycker att blåvitt gör fel så gör väl bajen lika mycket fel, summan är större till blåvitt eftersom efterfrågan att ha sponsor på den är större. Är det möjligen så att ni även var ute efter att skada IFK som varumärke i och med Alis uttalande i pressen om att han måste göra sin plikt som bajen fan?

Magnus Svenungsson:  Att jämställa IFK Göteborg med Hammarbys handbollslag är väl lite väl magstarkt.

Eddy: Om jag skriver SYLB på min facebook, hur är jag anknuten till bandidos?

Magnus Svenungsson:  Du är bara en aning korkad. Men den gubben du syftar på har vi annat som binder honom till Bandidos. Dock är dom personerna rädda för att vara med i TV och berätta.

Daniel: det verkar som att många blåvitt supporters inte bryr sig om var pengarna kommer. sorligt!

Magnus Svenungsson:  Jag håller med.

Sirlando: Är ni överhuvudtaget mottagliga till kritik, eller tar ni bara åt er av det positiva som folk skriver?

Magnus Svenungsson:  Nej du. Vi är verkligen mottagliga för kritik.

feldgrau: Finns det någon konkret misstanke om brott mot Penningtvättlagen eller någon annan relevant lag, gällande Prioritet Finans? Eller är det enda brott som skett här av det ”moraliska” slaget?

Magnus Svenungsson:  Det kan mycket väl vara brottsligt men det har inte prövats – Ännu.

Sirlando: När gjordes försöket med att intervjua Seppo? Det känns lite som att man har tagits helt på sängen, och detta var den första naturliga reaktionen. Om det är så att ni var där för över en vecka sedan, så har det ju kommit fram ganska mycket mer information i fallet de senaste dagarna.

Magnus Svenungsson:  Vi ger alltid alla chansen att sätta sig in i vårt ärende. Vi har mailat, ringt och till sist besökt IFK för agtt visa vårt material. Det är ingen överumpling.Precis som vi gjort med Prioritet Finans.

sanningssökare: Bra att göteborgarna vaknar upp och ser vad giriga och kriminella människor förstör deras fina ”Värdesymboler”. Fortsätt granska och gräv, sanningen gör oss fria.

Magnus Svenungsson:  Vi fortsätter gräva, det kan du ge dig på.....

Andreas: Anser ni verkligen att Prioritet Finans representant i klartext accepterade svarta löner i ert samtal i bilen? Det samtalet kan man tolka precis hur som helst och jag förstår inte hur man som åklagare kan få det till ”klockren penningtvätt”.

Ali Fegan:   Tycker du? Jag tyckr jag var tydlig med att det handlade om ”kontanta löner” och att vi i bemanningsbolagen ”körde svart”. I efterhand ville PF fortsätta träffa oss. Trots att vi var öppna med vad vi ville.

anonym: fortsätt att gräva djupare

Ali Fegan:  alltid

Ali: Räknar med att UG gör repotage om AIK och GAIS som pryds av alkholreklam.

Ali Fegan:  Om du har bra tips så mejla oss ali.fegan@svt.se

Ekonomen i Sthlm: Utmärkt arbete! Föjer er troget varje vecka, dessutom idag då jag sitter på min semester med laptop och live-streamar :)

moderator: Bra, vi live-streamar varje vecka. Kul att du tittar!

JJ: Under hur lång tid pågick eran granskning?? och hur lång tid fick IFK på sig att bemöta era frågor?

Magnus Svenungsson:  Vår första reseach började i våras. Sedan gjorde vi en del andra saker och fortsatte i höst. Fyra månader kan det ha tagit. IFK fick ett par veckor på sig. Då var vi färdiga med materialet. Då kunde dom fått möjlighet att tagit del av vad vi funnit och diskuterat detta med oss. Vi är ganska överraskade över IFKs agerande.

J.: Riktigt dåligt program, där ni påstår att de har kopplingar till Bandidos på grund av att en av deras kunder gillat en förtkortning till en supporterklubb på facebook. Lökigt värre

Ali Fegan:  Nej vi sa att företrädarna för PF i polisförhör berättar om sina kopplingar till mc-klubben. Titta igen på svt.s/play

ICA: Vinklingen av reportaget med idrottsklubbar känns och är fel. Ta gärna åt er av det.

Ali Fegan:   OK.

Zorceus: Magnus Svenungsson: Det kan mycket väl vara brottsligt men det har inte prövats – Ännu. Ett fall har väl prövats, och där blev Prioritet tillerkända ett skadestånd som offer, eller har jag läst fel?

Magnus Svenungsson:  Jag trodde du menade brott mot Penningtvättslagen. En intressant sak är att när PF blev lurade på 2 400 000 kronor polisanmälde inte företaget detta. Varför?

moderator: Missa inte SVT:s Sportnytt kl 22 – redaktionen utlovar kommentarer från Blåvitt om kvällens program.

Magnus Jerneryd: Kommer detta att prövas rättsligt eller är det era tyckanden.

Magnus Svenungsson:  Åklagare Thomas Langrot säger att han mycket vä' kan tänka sig att pröva PFs agerande i framtiden.

LS: Magnus: Vilket fotbollslag håller du på?

Magnus Svenungsson:  Jag är född ÖIS-are men vid 11 års ålder gjorde jag revolt i familjen och frågade min pappa om jag fick hålla på blåvitt. En stor sorg för faden men han tillät mig detta, och IFk har förblivit mitt lag. Jag tycker även att det är kul om det går bra för Elfsborg men absolut int Hammarby.

Blåvitt: Var ni ute efter att skada IFK Göteborg som varumärke? Undrar varför Hammarbys del knappt nämns och varför ni inte VISAR att ni försökte nå deras styrelse för en kommentar. Många som undrar och är tacksamma vid svar

Ali Fegan:  Jag har redan svarat. Nej varför skulle vi använda vårt arbete till det? Min drivkraft har varit att visa vilka affärer PF gör. Sen har IFK RIK och Hammarby handboll spronsrats av PF och i relation till hur mycket exponering och pengar det rör sig om så tycker jag nog att det är rättvist.

Marcus: Verkar det som många Blåvitt-supportrar inte bryr sig var pengarna kommer ifrån? Vad grundar ni det på?

Magnus Svenungsson:   Supportrarnas sätt att diskutera detta med oss. DOm vill itne veta och ser bara detta som ett angrepp på deras älskade lag.

Glenn: Vi bryr oss självklart vart pengarna kommer ifrån men låt IFK lösa detta i enrum och i ett sånt här fall kan man visst lika gärna prata om bajen eller rik penningsumman borde ju inte avgöra då själva sponsringen är den samma, det är ju lika oavsett lag så sluta klanka ner på IFK!!!

Magnus Svenungsson:  Men i enrum hade dom väl aldrig fattat vad PF sysslar med, Eller?

Johan: Trodde ni på fullt allvar att Blåvitt skulle kommentera detta innan programmet sänts?

Ali Fegan:  Ja.

Lotten: Är själv kund till en av PF:s kunder och har en faktura som ska betalas till PF för deras kunds räkning. Hur ska jag agera? Betala eller kolla upp det företag jag har handlat tjänst av, d v s PF:s kund?

Ali Fegan:  Svårt men om du har misstankar kontakta Skatteverket eller ekobrottsmyndigheten.

KS: Tycker det är tråkigt att ni vinklar allt till er fördel. Enligt vad jag förstår har ni intervjuat fler supportrar, men där kanske ni inte fick samma reaktioner som av Räven?

Magnus Svenungsson:  Ja vi har intervjuat fler supportrar. Problemet var bara att dom supportrarna intervjuades innan programmet var färdigt. Dom kommenterade något som dom inte sett, vilket int eblev bra, vare sig för oss eller dom.

Zorceus: Anser ni att factoring skall förbjudas, då ni anser att factoring och svarta löner hör ihop?

Ali Fegan:  Inte alls. Är helt övertygad om att det finns ”vita ” affärer i branchen också.

Charles: Måste berömma er för att ni sätter dit de elaka, dumma bovarna IFK Göteborg för allt de gjort. Härligt att allt fokus lades på klubben! Eller vänta nu var det inte PF som programmet skulle handla om ?

Ali Fegan:  Jo och majoriteten av programtiden handlade just om det också.

Alexandra: Varför svarar ni inte på alla inlägg? Väntar fortfarande??

moderator: Ni är många hundra som vill ha svar samtidigt. Alla hinner inte få svar, så enkelt är det. Men vi lovar att Magnus och Ali gör sitt bästa.

Krister: Var det avtalsbrott av Nils Wiberg att inte fullfölja/medverka till en avtalad intervju?

Ali Fegan:  Nej det var det inte. Mn det var synd vi ville gärna träffa honom och ställa våra frågor.

Christian: Hej. Lite nyfiken på vad ni tror om er egen moral om ni erbjöds miljontals kronor. Skulle den vara orubblig? Min känsla är att vi alla förlorar moralen när pengarna blir tillräckligt stora...¨

Magnus Svenungsson:  Detta är intressant. För PF och andra factoringbolag är det bara en förlust i pengar om dom säger nej till en kund. Det finns egentligen inget incitament för dom att neka en kund och anmäla den till Finanspolisen. Så är det också med växlingskontoren. Banker däremot tjänar pengar på många andra verksamheter än växling och factoring.

Nyfiken: hej, har ni kollat andra factoringbolag. Det finns skäl till misstanke att de är sammankopplade. Har ni kollat hur kunder luras av deras ggrisavtal? Avtalen ger ju möjlighet till räntor om över 1000 procent. Har ni forskat i detta? Utsatt och forskat själv..

Ali Fegan:  Har du tips är det bara att mejla: ali.fegan@svt.se

Tor: Tycker IFK skötte detta bra. Sänkte sig inte till att leka i er sandlåda. Är ni rädda för att få rättsliga problem själva efter detta?

Magnus Svenungsson:  Nej vi är inte rädda för att få rättsliga problem. Att diskutera programmet direkt med er via denan chatt är vel betydligt mer öppet och transparant än vad IFK sysslar med?

Effe: Ali när ska du göra en granskning utav Hammarby och hur de har blivit våldtagna utav sin styrelse i flera år?

Ali Fegan:  Hör av dig på ali.fegan@svt.se. Vi har faktiskt pratat om det på red.

fiffi: Att konsekvent avstå en intervju, som både VD och IFK gjorde är väl ett tydligt tecken på orent mjöl i påsen.

Ali Fegan:  Behöver det inte alls vara. Men man undrar ju.

Rawls: Bra research!

Ali Fegan:  tack.

Mikael: Vilken research anser ni att Blåvitt skall göra innan. De är aldrig dömde, de föreligger ingen misstanke. Skall de agera låtsas kunder som vill betala ut svarta löner och träffas på Backaplan för ett samtal? Äh, tamt som vanligt av UG.

Magnus Svenungsson:  Vi ifrågasätte rint eIFK för att ha valt PF. När vi vill berätta för IFK vad vi funnit, vill dom inte veta! Det är IFKs problem

Anton: Det ni fått fram har ju inget att göra med Blåvitt, Hammarby eller RIK.. Det har inget med det sportsliga att göra! Därför förstår jag inte kopplingen till sporten? Detta har inget med sporten att göra! Det är ju som när ICA fuskade med sitt kött.. Skulle man då fråga alla lag som blev sponsrade av dom?

Ali Fegan:  PF var i princip helt okända för allmänheten innan de började spronsra idrottsklubbar. De säger själva att det är ett sätt att nå ut i offentligheten. Därför blir klubbarna intressanta.

Tompa: Ni har spottat Blåvita fans i ansiktet på det sättet Ni gör detta repotage. Visar Blåvita supportrar som står på arenan och hyllar sitt kära lag. Detta drar Ni in i Erat sk, repotage : Gör lika med Ditt kära Hammarby så är Du nog inte välkommen i den klubben!

Magnus Svenungsson:  Det finns inga supportarar att filma på Hammarbys handbollsmatcher! Jag bara skojar. Men du menar väl inte att IFk är att jämställa med Hammarby handboll?

bengt: varför tog ni aldrig tag i aik när porrherren köpte aktier med smutsiga pengar för?

Ali Fegan:  har du bra tips? mjla oss

Pekka: Hur kommer det sig att ni tycker det är fel att inte IFK svarar??? Visst dom är ett skyltfönster för PF men i programmet säger dom att dom kollar upp sina sponsorer... Och jag litar på IFK : s styrelse att dom gör ett bra jobb!!!

Ali Fegan:  OK. Vi ville visa vad vi fått fram, det var det enda.

IFK 1904: Ni har inte reflekterat över att IFK inte hade en aning om vad som försiggår bakom kulisserna hos PF, men ändå väljer ni att hänga ut IFK GÖTEBORG som den stora boven. Ruttet gjort

Magnus Svenungsson:  Nej vi hoppa rinte på IFK för att dom var ovetande. Vi vill berätta för IFK vad vi funnit och dom är inte intresserade av att få veta. Är inte det märkligt?

Petter: OK, nu beter ni er som era intervjuoffer. PF hävdar att dom inte har rätt eller möjlighet att kolla upp folk i polisens belastningsregister. Stämmer eller stämmer det inte?

Ali Fegan:  Allt som är med i reportaget är offentligt. Vem som hlst kan ta fram det, om man vill.

Hammarby: Hur mycket sponsra man Bajen med?

Magnus Svenungsson:  Jag vet bara att man räddade handbollsklubben undan konkurrs.

DIF: Bra reportage! När gör ni ett scoop om hur Firman boys i praktiken styr AIK? Både via styrelserummet och genom sponsorer och andra finansiärer/investerare. Det hade varit ett sevärt reportage!

Ali Fegan:   Tipsa mig gärna: ali.fegan@svt.se

Nyfiken: Så om IFK-supportrar inte köper allt ni säger är det endast en fråga om sympati för sitt lag...eller kan det även vara att man får vara av annan åsikt..?

Magnus Svenungsson:  Absolut att man får ha en annan åsikt. Men då vill jag höra riktiga argument och inte typ; ni smutsar ner vårt älskade lag.... utan argument som försvarar PFs affärer med dom vi berättat om i reportaget.

bengt: fruktansvärt dåligt program har verkligen janne godkänt detta?

Ali Fegan:   Janne ”godkänner” inget på UG. Vi är en stor redaktion.

Claes: Vad säger spelarna?

Ali Fegan:  Tobias Hysen sa idag att detta spiller över på IFK.

Ari: Vad är reporterns ansvar? Tänk om PF är helt enkelt oskyldig till något brott. Hur ställer ni er då till hurra ropen och andra stenkastare nedan?

Ali Fegan:  Det som står helt klart är att dom gör affärer med kriminella. Sen om det betyder att dom begår brott är en annan fråga, den avgör inte vi.

Anton: Förstår inte kopplingen till sporten? Varken IFK, Hammarby eller RIK har något med detta att göra egentligen! PF:S affärer har inget med klubbarna eller det sportsliga att göra! Det är ju som när ICA fuskade med sitt kött! inte fan drog man in det sportsliga då trots att dom sponsrar många idrottsföreningar!

Magnus Svenungsson:  Jo IFKS pengar kan komma från brottsliga affärer som PF gjort med kriminella. Köttfärsskandalen hade mycket väl kunnat spilla över på IFK. Tänkte inte på det då.

X: Vad gör du efter en dålig dag på jobbet?

Ali Fegan:  Jag älskar att jobba på UG men om det skiter sig vilket det gör så brukar jag deppa ihop och gå hem och stirra på TVn.

nisse: Bra reportage! Dags för Finansinspektionen att dra deras tillstånd?

Ali Fegan:  Vet ej.

Räven: Eftersom reportaget var så rörigt och spretigt förstår jag inte riktigt: Har Prioritet Finans gjort något brottsligt som man dömts för?

Magnus Svenungsson:  Priuoritet Finans har inte gjort något brottligt men dom gör affärer med en massa kriminella som begår brott. PF möjliggör detta. 

bara för att: Läste på twitter att det finns klubbar som tackat nej till sponsringen... borde inte det vara relevant i sammanhanget?

Ali Fegan:  Absolut. Missade det, my mistake.

Victor: PF sitter lugnt i båten efter detta program. UG däremot gör det inte. Det enda rättsliga efterspel vi får se här är förmodligen en stämning mot SVT.

Ali Fegan:   Tror du? Det tror inte jag.

Danjo: Jag är kluven till er journalistik. Summerar man allt så har ni helt klart en grej. Det är tillräckligt med bevis/indicier för att motivera ert reportage. Men rent dramaturgiskt så är det ju så jäkla segt mellan ”grejerna”/bevisen. Om jag inte missminner mig så tog 15 minuter innan jag fick första förklaringen till vad det är som Prioritet faktiskt har gjort fel-att de har som skyldighet att hålla utkik efter penningtvätt. 15 minuter där ni egentligen bara pratar skit om någon utan att man får reda på vad det är. Tyvärr, så blev min känslomässiga reaktion ”you lost me at hello” I klartext. Bra gräv, men upplagt på ett sätt som gör att jag ändå tycker att ni försöker mjölka ut för mycket. Men visst fan håller reket. Gott grävjobb, något sämre upplägg.

Magnus Svenungsson:   Tar till mig dina synpunkter. Tack

Notan: Varför svarar ni inte på alla frågor ! Det kan ju faktiskt tänka sig att någon av dom som chatar med er faktiskt är någon av de inblandade i erat program. Mvh

Ali Fegan:   Det är tryck på chatten idag, vilket är bra men vi hinnr inte.

SE: Varför nämndes inget om de enorma skatter som företaget betalat genom åren, som faktiskt varit med och genererat ett hållbart samhälle? Det är en förebild för både IFK och fansen.

Magnus Svenungsson:  Ja du! Ska vi berätta om sjukhusens alla lyckade operationer varje dag för att motivera att berätta om det misslyckade?

Rawls: otroligt att kommentarerna är rädda om klubbarnas heder -men skiter i de som drabbas av dessa maffiagubbar...

Ali Fegan:  bra poäng.

Seastream: Eftersom moderatorn ej släpper fram långt så: Anser ni er skyldiga till brottsprovokation/planering av ekonomisk brottslighet?

Magnus Svenungsson:  Vi får göra på detta sättet. Visst är det en provokation, men det intressanta är att säljaren på PF sväljer betet.

Kalle: Vadå vem som helst kan ta fram det ??? Ni sa att ni hade jobbat med detta i 4 månader ? och vem som helst kan ta fram detta på 2 röda...

Ali Fegan:  Det finns enkla men dyra datasystem för att ta fram dom här uppgifterna. Under dom 4 månaderna har iaf jag gjort två andra program också. Poängen är att det inte är ”hemliga” uppgifter.

moderator: Chatten är öppen ytterligare ca 15 minuter.

Jan-Erik Gylling: Magnus Svenungsson: nu skojar du om kött och om PF är deras pengar 100% brottsliga menar du?

Magnus Svenungsson:  Nej jag skojar inte. Är det OK om PF tjänar pengar på brott, bara inte exakt dom kronorna kommer till iFK. Kravet måste väl vara 100% ren. ellre?

Henrik: Allt är offentliga handlingar men måste man inte veta exakt vad man ska leta efter för att få fram dessa kopplingar med kriminella? Det känns inte som något man hittar via en kreditupplysning.

Ali Fegan:  Nej men om nu PF vill vara seriösa måste man klara det.

freddan: Pf har ju inte gjort ngt brottsligt alls precis som ni själva säger. Det ända ni har lyckats med är att smutskasta blåvitt, men det lyckades ni verkligen med! Varför kan ni aldrig ta med båda sidor av mynten som man brukar göra i objektiva program?

Magnus Svenungsson:  Hur? Att inte ta med IFK?

feldgrau: Hur gick det egentligen med fakturorna som ni ville ha sålda (under mötet i bilen)? Köpte PF fakturorna av er?

Ali Fegan:  PF accepterade mig som kund. Ja.

031: Ni vill komma åt blåvitt, det är tydligt. Varför?

Magnus Svenungsson:  Nej, vi vill verkligen inte komma åt blåvitt.

relevant?: Läser på twitter(möjligen rykten då) att det finns idrottsklubbar som tackat nej till sponsring av PF...det är väll ändå relevant?

Ali Fegan:  ja jag har förstått det. Har ingen koll på hockey missad det.

Zorceus: Om Prioritet som ni beskriver ”svalde betet”, fick ni något kontrakt eller några pengar eller något samarbete alls?

Ali Fegan:  det finns bevis för att dom accepterade mig som kund ja.

Jesper: Något jag inte förstår är att ni inte går ut med namn och bild på dom dömda brottslingar som ni pratar om i reportaget?

Magnus Svenungsson:  Vi är hårda med vilka vi visar i bild. Det ska vara ett verkligt stort allmänintresse för att göra det vilket vi inte tycker i dom här fallen.

Gerry: Hur ser ni på att UG har blivit fällda vid ett flertal tillfällen i granskningsnämnden? Risk att ni blir fällda ytterligare en gång kanske?

Ali Fegan:  tror jag inte. vi har gått igenom det här programmet extremt noggrannt .

noname: Hej jag har en fråga och ett faktum till er. 1. jag undrar varför ni kan tro något sådant här. Prioritet Finans är ett otroligt bra företag och med underbart trevlig och duktig personal. Faktum: Jag hoppas att de stämmer er för förtal

Magnus Svenungsson:  Personalen kan vara hur trevlig som helst men dom gör i alla fall affärer med kriminella. 

Robin: Varför lägger ni inte mer energi på Ekobrottsmyndigheten istället för IFK Göteborg? Det är ju trots allt Ekobrottsmyndigheten som ska ha koll på sånt här, och prioritet finans är väl Sveriges största inkassoföretag (eller vad ni nu sa i reportaget), så dom borde väl sköta sitt jobb? IFK Göteborg är en idrottsförening. Det är inte deras jobb att undersöka om andra företag sköter sitt.

Ali Fegan:  Det finns säkert anledning att granska EBM. OM du har bra tips så mejla mig. ali.fegan@svt.se

masken: Är ni aldrig rädda att granska någonting som verkar ha kopplingar till organiserad brottslighet

Magnus Svenungsson:  Jo det kan ha sina sidor. Men om inte vi gör det, vem gör det då?

Jbt: Pinsamt reportage fyllt av halvsanningar och tolkningar. Nästan lika dåligt som ert ikea-reportage. Dessutom undrar jag hur ni kan säga att prioritet gick med på ali's affärsförslag? Han sa att du var tvungen att gå igenom deras tuffa kreditavdelning innan pengar kunde betalas ut. Fick du pengar? Nej, alltså gjorde de rätt. Hoppas inte mer än 40 arbetstimmar är nedlagt på detta reportage......... För då skulle man ju kunna fundera på om licenspengarna används oärligt.......

Magnus Svenungsson:  Säljaren på PF skulle avvisat Ali och anmält honom till Finanspolisen. istöllet var dom intresserade av att fortsätta träffa Ali i Stockholm. Dom bjöd mot det andra factoringbolaget och erbjöd 4% i avgift.

Josef: Varför inte ta upp helsingborgs if:s ekonomiska doping på början av 2000-talet, då de köpte spelare till höger o vänster trots att man gjorde enorma förluster och inte borde fått behålla sin elitlicens?

Magnus Svenungsson:   Jag var också irriterad då.

Liston: Ali: Vad har du för kommentar till PF:s blogg på deras hemsida där de bemöter anklagerserna?

Ali Fegan:  Det är mycket olika uppgifter dom för fram där. Jag tycker programmet talar för sig självt. Min kommentar är att alla uppgifter i programmet är offentliga, PF kan inte gömma sig bakom att dom är hemliga.

Loffe: Bra jobbat Ali! Häng ut såna där typer!

Ali Fegan:  tack så mycket!

RC: Vad händer nu? Ska Ekobrottsmyndigheten ta upp fallet? Vad gör IFKs styrelse? Har PF kommenterat?

Ali Fegan:   bra frågor allihopa.

M & M: Majoriteten av programmet handlade om PF men alltför stor del riktades mot IFK. Väl regisserat också med musik och intervjuer av supporters. VARFÖR? Vet ni vilka krav som ställs på IFK att undersöka PF som företag, bortsett de moraliska aspekterna? Att däremot inte nämna ett ord om vad PF:s revisorer sysslat med...njaa..taffligt av er anser jag.

Magnus Svenungsson:  Vi ägnade 45 minuter åt Prioritet Finans och 12 minuter åt IFK. Rätt bra proportioner tycker jag.

KOPENHAGEN4Q: Känns som det finns mer ju mer man gräver om sanningen om Prioritet Finans ?

Ali Fegan:  säkert. om du vet mer så mejla mig: ali.fegan@svt.se

Kalle: Magnus Svenungsson: Nu måste du publicera detta, vadå ”ifk pysslar med” Du får det att låta som ett storföretag. Dom har ju sagt att dom vill se programmet först och dom kommer vara med i sporten klockan tio. Är du inte bara less för att ni inte fick sätta dit dom i en klippt version i ditt program?

Magnus Svenungsson:  Nej jag är inte less på att dom inte ställde upp. Jag är förvånad! Vi ville visa dom vårt program. Dom ville inte se det!

Olle: Varför denna vinkling mot Sveriges folkkäraste lag? Rubrikskåt eller skadeglad?

Ali Fegan:   tyckte nog att det mesta handlade om ett företag som heter Prioritet Finans.

Rawls: Hoppas att IFK i Sportnytt visar på hur PF kopplas ihop med deras värdegrundsarbete – hur PF liksom är rätt företag just för IFK och vad den klubben tror på...

Magnus Svenungsson:  Det är en rätt vass fråga. Intressant

feldgrau: ”PF accepterade mig som kund. Ja.” Du svarade inte på frågan. Köpte de fakturorna?

Ali Fegan:  Vi gjorde affärer ja. dom köpte en faktura av mig.

Kazze: Mycket bra research! Märkligt hur vissa går i försvarställning när det gäller nåt de gillar/supportar istället för att försöka analysera och ifrågasätta klubbens omdöme. Påminner mig lite om IKEA reportagen, ”inte röra Ingvar för fasen typ” :-). Återigen, mycket bra researchat. Stå på er!

Ali Fegan:  tackar och bockar. det var magnus svenungsson som gjorde IKEA som var min redaktör på det här jobbet. Tung journalist.

IB: Det är många som kommenterar här att det är UG/SVT som borde åka dit efter detta reportage. För vad skulle ni kunna bli anmälda?

Ali Fegan:  vet inte.

Andreas: Hur mycket mer tycker ni att man kan kräva av klubbarna i detta? Jag menar att det är orimligt att de ska göra undersökningar/gräv på er nivå innan de tecknar sponsoravtal.

Magnus Svenungsson:   IFK har en gammal bankman i ledningen. Han om någon borde veta vad detta kan vara för företag. Men återigen. Vi ifrågasätter PF och vill ha kommentar av IFK men nobbas.

Sören: Det var ett jävla gnällande från alla fans som inte verkar fatta ett skit vad det handlar om!!

Magnus Svenungsson:   Ja det är känsligt att angripa IFK

karl: Vad sa PF exakt i kontakterna efter bilmötet

Ali Fegan:  samtalet finns på vår hemsida svt.se/granskning

031: Vill ni komma åt IFK Göteborg på nått vis?

Magnus Svenungsson:  Verkligen inte

Magnus: Om inte blåvitt varit sponsrade av PF, hade det då blivit något program?

Magnus Svenungsson:  Nej.

Ea: Jag tycker ni får det att låta som det är IFKs fel att detta ”händer”

Magnus Svenungsson:  Nej det äri nte IFKs problem men IFK är med och tar in ett oseriöst företag i finrummet. Det borde leda till en dabett om vilka sponsorer man släpper in.

Magnus Svenungsson:  Tack för alla synpunkter. Kul diskussion!

Ali Fegan:  Tack för ikväll. Om ni vill tipsa kontakta mig på ali.fegan@svt.se. God natt!

moderator: Därmed sätter vi punkt för ikväll. Tacka för alla inlägg – och tack Ali och Magnus som svarat. Nästa vecka fortsätter vi granskningen av den ekonomiska brottsligheten. Fortsätt tipsa oss på granskning@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.