De stora, etablerade taxibolagen ska stå för trygghet. Ändå utsätts kunder för grova brott. Foto: SVT

Sexdömd man utan taxikort körde åt Taxi Stockholm

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Taxi Stockholms egen kontroll avslöjade flera förare utan godkända körkort eller taxilegitimationer.

Trots det kunde en sexbrottsdömd man med indraget tillstånd fortsätta köra för bolaget.

Linda, som inte vill framträda med sitt riktiga namn, tackade ja till skjuts hem av en man i Stockholmsnatten. Den resan slutade med att Linda blev sexuellt utnyttjad.

– Jag är avdäckad i princip hela tiden, vaknar nån gång av att han har sex med mig. Jag ville bara hem, jag hade varit ute och ville hem, berättar Linda.

Mannen som begick övergreppet dömdes till ett år och två månaders fängelse och förlorade rätten att köra taxi.

När Taxi Stockholm 2010 genomförde en egen kontroll av sina förare fanns han med på deras förarlista. Ändå hävdar bolaget till en början att inte en enda obehörig förare hittats när de letat bland de anslutna chaufförerna.

– Om man bedömer att man är olämplig att köra för Taxi Stockholm, då agerar vi, hävdar Hans-Ole Lomstedt, marknadschef hos Taxi Stockholm.

Men underlaget till kontrollen kan Taxi Stockholm inte visa upp – taxibolaget hävdar att materialet strimlats. Uppgifter som Uppdrag granskning tagit del av visar dock att bland de förare som var aktiva under hösten 2010, det vill säga när kontrollen genomfördes, finns bland annat den tidigare sexbrottsdömde mannen – vars taxilegitimation dessutom var indragen.

– Man ska ju känna sig trygg i en taxi. Men det kan man ju inte göra om man vet att det är sådana människor som blivit fällda för sexuellt utnyttjande som kör taxi, säger Linda.

Hon tänker aldrig mer tänker åka med Taxi Stockholm.

– Tänk om det är han som kör?

Och mannen som utnyttjade Linda sexuellt körde fortfarande 2011 för Taxi Stockholm, trots att han än idag inte har taxilegitimation, eftersom myndigheterna bedömt att han är en säkerhetsrisk för sina taxikunder.

Fakta

Ring oss: 031- 83 70 15

Har du egna erfarenheter från taxiresor – ring vår telefonsvarare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.