Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med sjukhusdirektören om mutorna vid Akademiska sjukhuset. Intervjun gjordes tidigare i år innan domen i mutaffären fallit. Foto: SVT/Markus Junghard

Akademiska sjukhuset missade mutorna: ”Har stressat oss”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En tidigare röntgenläkare och verksamhetschef på Akademiska sjukhuset tog emot nära fem miljoner kronor i mutor från leverantörer. I dag dömdes han och ytterligare sex personer vid Attunda tingsrätt. Uppdrag granskning var först med att avslöja en muta på 200 000 kronor från Canon – som helt gått förbi sjukhusets kontrollfunktioner.

– Det manar till eftertanke, säger sjukhusdirektören Marianne van Rooijen.

Den tidigare verksamhetschefen har genom olika uppgörelser med leverantörer till röntgenkliniken fått pengar vid sidan om vid affärerna. I flera fall handlar det om upplägg med skattemedel, genom överfakturering till sjukhuset som sen gått vidare till verksamhetschefen.

På fredagen dömdes han vid Attunda tingsrätt till fyra års fängelse. Ytterligare sex personer, leverantörer, dömdes för grova mutbrott.

Utbildat anställda efter mutaffären

Akademiska sjukhuset visste inget om mutorna, utan det var först när Uppdrag granskning 2022 kunde avslöja att verksamhetschefen begärt 200 000 kronor i samband med inköp av en röntgenapparat från Canon Medical Systems.

Akademiska sjukhuset uppger att de avslöjade mutorna lett till att de vidtagit flera åtgärder. Bland annat har alla anställda utbildats om mutor och korruption.

Mer om mutaffären på Akademiska sjukhuset i Uppdrag granskning – onsdag 27 mars i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.