Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte möjlighet att diskutera det nu” – se när kungen får frågan om makten över de 350 bostäderna. Foto: SVT

”Behöver kungen 350 bostäder?” – här duckar kungen reporterns fråga

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kungen får bestämma över en rad slott, marker och 350 bostäder som ägs av svenska folket. Men han vill inte ställa upp på en intervju och svara på om han behöver allt detta.

– Det är rätt komplicerad lång fråga. Men det är kul att du är här, säger han i samband med kungaparets länsbesök i Karlskrona.

Kungen kan tacka en överenskommelse från 1809 för en rad förmåner. Den ger honom dispositionsrätt till flera slott, markområden och han kan i dag bestämma över vilka som ska bo i 350 bostäder.

Uppdrag granskning har försökt få en intervju med kungen om detta – är det rimligt att skattebetalarna ska stå för en massa kostnader runt kungens dispositionsrätt och behöver han verkligen alla dessa slott och bostäder?

Informationschefen: “Inget intervjutillfälle”

Men hovet har sagt nej och när vi försöker ställa frågor under kungaparets länsbesök i Blekinge blir vi stoppade av hovets biträdande informationschef Johan Tegel – trots att vi har pressackreditering och tillstånd att vara där. Han går in emellan oss och kungen:

– Det är inget intervjutillfälle det här, som jag sagt till dig, säger han. 

Kort efter lyckas vi ändå ställa en fråga till kungen om han behöver allt i sin dispositionsrätt.

– Jag tror inte det är jättebra... jovisst jättebra att du ställer frågor. Men jag tror inte vi har tillfälle, möjligheter att diskutera det nu. Det är en rätt komplicerad fråga, säger kungen.

– Men det är kul att du är här. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.