Göteborgs kommun lät förare inom färdtjänsten fortsätta köra handikappade barn och ungdomar, trots misstankar om att de begått sexuella övergrepp i jobbet. Foto: SVT

Brottsmisstänkt förare förgrep sig på 13-årig flicka

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Göteborgs kommun lät förare inom färdtjänsten fortsätta köra handikappade barn och ungdomar, trots misstankar om att de begått sexuella övergrepp i jobbet.

En av förarna kunde då begå ett nytt sexövergrepp – mot en 13-årig flicka.

Förra veckan kunde Uppdrag granskning avslöja att taxiförare hos de stora, etablerade bolagen kunnat fortsätta köra – och begå nya brott – efter att deras taxilegitimationer dragits in.

Inom färdtjänsten, där kommunerna beställer uppdrag av taxibolagen, ska kontrollen på förarna vara särskilt hård, eftersom det bland annat handlar om körningar av samhällets kanske mest utsatta: handikappade barn och ungdomar. Färdtjänstlagen slår fast att det är kommunerna som ska säkra en god kvalitet.

Men också den kontrollen har stora brister.

Uppdrag granskning har gått till botten med två olika fall där förare i Göteborgs kommun kunnat fortsätta köra efter att misstankarna blivit kända. I det ena fallet fick en 13-årig, handikappad flicka betala ett mycket högt pris.

Hon blev utsatt för sexuella övergrepp, trots att mannen som körde henne bara tre månader tidigare fått en annan anmälan mot sig, om ett annat övergrepp mot en flicka i färdtjänsten. Något som både kommunen och taxibolaget kände till.

– Hade det fungerat som det borde göra hade den här mannen inte kört vår dotter, säger flickans mamma.

Det första offret, som vi kan kalla Frida, kunde berätta -  men inte bevisa -  vad föraren hade utsatt henne för bara några månader tidigare.

– Han sade ”sära på benen så att jag får känna”. Jag började gråta, jag hade aldrig varit med om nåt sånt här innan, säger Frida.

Hon har en cp-skada, är rörelsehindrad och ser dåligt. Hon var bara 17 när föraren gav sig på henne.

– Det går inte att beskriva. Man blir så otroligt chockad över att någon kan utsätta en ung tjej som är helt beroende av andra människors hjälp, säger Fridas mamma Brigitte.

Frida ville att chauffören skulle åka fast så att ingen mer skulle råka ut för honom, men trots att Göteborgs kommun kände till polisanmälan och bedömde hennes berättelse som mycket trovärdig fick föraren återgå till färdtjänsten – då alltså ytterligare en flicka drabbades.

– Att en sån här person kan göra en sån här sak och sen få fortsätta köra. Det är ofattbart, säger Brigitte.

Peter Norling är chef för färdtjänsten i Göteborgs stad och den som är ytterst ansvarig för att förarna uppfyller de stränga kraven.

– Det är klart att vi har ett ansvar att kolla upp sånt här. I det här fallet som du tar upp är har jag ingen bra förklaring utan det måste ha ramlat igenom, vilket gör att vi måste titta på våra rutiner, säger han.

”Vi ska kolla på våra rutiner” – hur många gånger har man inte hört det förut?

– Men det är det vi får göra. Är det så att vi begått ett misstag så måste vi titta på hur detta misstag gick till. Och så får vi hitta på olika sätt att se till att det inte kan inträffa igen, säger Peter Norling.

Föraren har dessutom kunnat fortsätta köra åt branschjätten Taxi Kurir, trots återkallad taxilegitimation. Inte heller deras kontroller har fungerat.

– Vi har brustit i våra rutiner tillbaka i tiden, vi gör nu vårt nät mer finmaskigt, säger Tomas Andersson, vd Taxi Kurir.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.