Reportrarna Joachim Dyfvermark och Sven Bergman har granskat systemet med god man. Foto: svt

Läs chatten om god man

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reportrarna Sven Bergman och Joachim Dyfvermark chattade om systemet med god man och reportaget Haveriet i Hagfors. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

UG – Moderator: Hej och välkomna till Uppdrag gransknings chatt!

Gunilla: Tack för ett bra program!

UG – Haveriet i Hagfors

UG – Joachim: Tack!

Erik J.: Jag gråt i dag........... Detta är en av dom stärkaste programmen UG har gjort. Hur kan myndigheter som pålägger förvaltning och väljer förvaltare, helt slippa ansvar när fel begås? Jag fattar inte detta.

UG – Joachim: Ja, man blir ledsen när man ser att de svaga far illa. Jag tror att man inte gör om systemet för att det är en väldigt stor reform, och de utsatta är en ganska röstsvag grupp. Tyvärr.

Bibbi: Hej! Tycker ni att det är ok att en förvaltare polisanmäler anhöriga för att de efterfrågar sin svårt sjuka dotter som förvaltaren lyckats få till en skyddad identitet på för att han vill avskärma familjen från dottern...i 21 år har dotterns bott hemma hos sin familj men skulle absolut mot sitt önskemål flytta till eget boende enligt LSS-handläggaren...polis kom till platsen och slog in en glasruta vid entredörren i familjens villa för de inte hann med att öppna dörren fort nog...(denna ruta fick polisen sen betala och be om ursäkt fick de göra också) idag är denna svårt sjuka unga kvinna helt isolerad med assistenter och en halvgalen förvaltare som jag misstänker har ett starkt maktbehov och som är enormt konfliktbenägen... 

UG – Joachim: Hej. Svårt att kommentera ett fall utan att veta detaljer. Men det låter inte bra. Mejla och berätta: joachim.dyfvermark@svt.se

Bibbi: Tycker ni att förvaltares makt kan liknas vid den gamla omyndigförklaringen som togs bort för ett ganska antal år sedan?

UG – Joachim: Det är väldigt små förändringar. En omyndigförklarad fick inte rösta, det får den som är satt under förvaltningt. Men i övrigt är det mesta lika.

Besviken anhörig!: MIn släktings gode man betalade inte telefonräkningarna så telefonen blev avstängd tre gånger efter varandra. Detta trots att min släkting hade larm som bara fungerade om telefonen fungerade. När min släkting avlidit framkom det att gode mannen inte betalat premierna till livförsäkringen så ingen livförsäkring utbetalades. Överförmyndaren tar inte ansvar för detta. Vi får väl skylla oss själva som trodde att en god man skulle vara en person som man kunde lita på!!

UG – Joachim: Som reportaget visar är det ett lotteri. Det finns fantastiska gode män, och det finns dåliga. De flesta som vi talat med som jobbar med de här frågorna tycker inte det är ok, utan byta system, och göra det mer rättvist och rättssäkert.

janne: och hur många godamän och överförmyndare spelar inte ihop !! och ord står mot ord ... och då litar man ju på ”myndigheten”

UG – Joachim: Vet inte hur det ser ut för hela riket, men ett av problemen är kommunernas dubbla stolar, där överförmyndare både rekryterar och kontrollerar.

Bengt Inge: Överge för allt värden.inte Åke hjälp honom tills han får rätt och utan förmyndare Vart är vi på väg i Sverge? 1000tack för det ny gör i UG Borde vara mera sådan här opartisk granskning BI

UG – Joachim: Tack. Vi släpper inte Åke.

Annika: Viktigt reportage. Jag undrar vilken utbildning gode män har i Sverige?

UG – Joachim: Det skiljer sig tyvärr väldigt. Det finns inga krav på utbildning.

UG – Moderator: Reporter Sven är något försenad. Han bör dyka upp strax så att vi snabbare kan svara på alla era frågor. Tack till alla som deltar!

Jörgen Stiernborg: Fel i programmet om förvaltarskap: det innebär inte att bli omyndigförklarad, bara att man inte längre kan ingå avtal, oftast som att ta upp lån eller att köpa mot faktura. Jag har för tre huvudmän begärt förvaltarskap för att rädda dem från deras ekonomiska lättsinne. 

UG – Joachim: Vi säger inte att det är fel med förvaltare. De experter vi talat med vittnar om att de flesta är toppen, och att huvudmännen skulle fara mycket illa utan sina förvaltare – ja rent av gå under. Att det skulle vara en stor skillnad att vara förvaltad (som helhet, inte bara i delar) och den tidigare formen av omyndigförklaring delar jag inte. Den största skilllnaden är att man idag får rösta.

kicki: Hej tycker de är hemskt när man ser detta. Att manskör kan va så elaka o få fortsätta att jobba med det. De som skulle sitta med i denna chatten o svara på frågor är han på kommunen och Beatrice ask. Hon är ett stort skämt. Så fort de är något som kommer upp på TV så ska hon åtgärda detta. Hon kanske själ sitter i samma sitta som Åke. Den som fick ta den stora smällen va Åke. Vilken tur att han va så stark och hade släktingar som hjälpte honom. En som blev riktigt förbannad. Ni ska ha guldstjärnor som tar upp såna här saker, mycket bra programm // kicki

UG – Sven: Tack. Starkt av Åke att ställa upp i reportaget.

Mvh

Jörgen Stiernborg: All redovisning för mina huvudmän sker enligt bokföringslagen och rekommendationer från Föreningen Auktoriserade Revisorer. Men hos Överförmyndarnämnden kan man regelmässigt inte läsa en balansräkning, och envisas med felkonstruerade blanketter som dessutom inte finns som ifyllningsbara PDF-filer.

UG – Joachim: Där ser man. Jag vet inte men giossar attd et skiljer sig från kommun till kommun.

Snart pensionär: Så skrämmande med de övergrepp som sker om och om igen av gode män. Det här får inte fortsätta! 

UG – Joachim: Det är vad många av de experter vi talat med också säger.

Lotta: Tack för ett bra program! Mkt tacksam för problemet uppmärksammas!

UG – Joachim: Tack!

ULLA: Skulle vara intressant att veta HUR MÅNGA Gode Män det finns i Sverige, inklusive förvaltare. Även hur många uppdrag densamma har. Vänligen Ulla

UG – Sven: Det finns ingen statistik i Sverige. Man uppskattar att ca 100 000 personer har god man el förvaltare. men ingen vet. Vilket kritiserats många ggr i tex utredningar. I det nya förslaget från regeringen talas det om att statistik måste tas fram.

mvh

Gunilla: När ska det nya lagförslaget börja gälla? 

UG – Joachim: Vet inte. Först ska det gå till lagrådet, och sedan blir det en proposition som ska klubbas av Riksdagen.

birgit J: av kommentarer att döma så mfinns det tydligen massor av svinpälsar därute som verkar som Gode Män! Hur f..n skall man skydda sig – om man ngn gång blir i behov av hjälp?

UG – Sven: De allra flesta gode män gör ett bra och viktigt jobb. Det är viktigt betona. En sak som diskuterats i Sverige, som finns i andra länder, är sk framtisfullmakter. Att man själv när man är frisk kan skriva en fullmakt och utse någon person man litar på som ska träda in den dag man eventuellt blir i behov av tex god man.

mvh

Niklas_värnamo: Hej, Det var ett jättebra program och tycker det är jättebra att det kommer upp att vissa godeman inte skall vara där de är, för tror det är många som vill sko sig på personer som har nedsatt funktion och tror att de är dumma och hoppas att de som sett detta program och som är godman och är giriga får sig en tankeställare eller om de inte gör det åker fast så jag ger er all credit för detta program:)

UG – Joachim: Tack. Jag är övertygad om att de allra flesta gör ett fantastiskt jobb, men det räcker inte när vi ser de problem som finns i dagens system.

Mikael: Hur fick ni tag på uppgifterna i belastningsregistret? Lexbase ligger ju nere.

UG – Sven: Vi anlitade Piscatus. Ett bolag som tar in kopior på myndighetsbeslut, tex alla domar sen cirka tio år tillbaka i tiden.

mvh

Erika: Det har förekommit mycket bland drabbade som fick inte göra vad de vill liksom Åke... Jag är totalt EMOT lekmannenssystemet...

UG – Joachim: Du kan sälla dig till en meriterad skara av experter som tycker samma sak.

Irma Nordlander: Detta är upprörande hur kan sådant hända – och så ofta. Jag har varit god man ett antal gånger här i Åsele där jag bor. i början av uppdraget har jag fått redovisa till överförmyndaren om alla tillgångar som huvdmannen haft och varenda siffra har fått verifieras. Efter varje års slut skall redovisning inlämnas. I den skall finnas uppgift om varenda inkomst och varenda utgift – ingående saldo och utgående saldo och allt skall bevisas med verifikat, saldobesked från banker och liknande. Minsta lilla otydlighet har inneburit telefon från övermyndaren med begäran om förklaring. Hen har varit stenhård. Överförmyndaren i Hagfors borde få skaka galler med tanke på vad Åke fått utstå. Bra program – men jag blir så förbannad så nu blir det svårt att sova.

UG – Sven: Bra för läsarna av denna chat att få höra att det fungerar bra med nogrann tillsyn på vissa håll. Som sagt, det fungerar bra på många håll i landet, problemet är att det är så ojämnt, ett lotteri som kritiker beskriver det i reportaget, att det för ofta blir personer som inte är lämpliga.

mvh

Mats Lillsebbas – Södertä: Mitt förtoende för myndigheter är verligen nere på noll. Alla dessa ynkryggar som döljer sig bakom formalia. Man jämförde med Finland. -Där får tjänstemän som inte sköter sina uppdrag straff. Böter och/eller fängelse. När får vi se det i Sverige, eller måsta man utvandra till Finland. Eller måste vi med de mångas makt slänga ut slöddret från sina välpolerade tjänsterum?

UG – Joachim: Goda män har juridiskt ansvar även i Sverige, men problemet är att tillsynen inte fungerar. Jag tror också att det står mer på spel för en tjänstman att försöka sko sig på någon annan än för en lekman. Men det är min personliga gissning.

Marianne : Synd att allt de positiva arbete som de allra flesta Gode Män utför inte beskrivs! Men det är som vanligt när uppdrag granskning och liknade program ”beskriver” den så kallade verkligheten!!! En sida av saken!! Ledsen över det! 

UG – Sven: Vår uppgift är att granska missförhållanden. Och det är nog de allra flesta överens om att det finns många missförhållanden i detta system, och övergripande brister i systemet. Sen är det, precis som du skriver, och som också sägs i programmet, så att de allra flesta goda män och förvaltare gör ett bra jobb.

mvh

norpan: Blir förtvivlad när jag ser hur människor behandlas i vårt land...tyvärr speglar detta inte bara hur godtyckligt gode mans-systemet fungerar utan i min mening hela grunden för vårt land. 

UG – Joachim: Jag ska inte omfamna hela samhällssyetemet för det ligger utanför vår granskning. Men att det finns stora problem i det svenska systemet för god man det är de flesta överens om. Det man inte är överens om är hur djupt man måste gå för att lösa problemen.

Bibbi: Joakim...vi kommer mejla dig så du får helheten i denna ”sörja” med denna 21-åriga kvinna som inte får möjlighet att träffa sin älskade familj.. 

UG – Joachim: OK, tack

Pelle: Verkade inte ministern lite pressad. Har hon verkligen koll på läget ? 

UG – Sven: Vårt intryck var att ministern inte har så god koll på läget. Det kanske man inte kan begära heller av en minister i alla frågor. Men inför en intervju i TV tycker jag det är rimligt att kräva det. Tyvärr hade ministern inte sett reportaget, trots att vi skickat det till hennes press sekr. Det förvånade oss mkt.

mvh

Rolf: När en god man är utsedd och anhöriga ser uppenbara brister i förvaltningen – Hur kan vi göra för att få byta gode man ? 

UG – Joachim: Prata med god man i första hand. Överförmyndaren i andra hand, och länsstyrelsen (som har tillsynen över överförmyndaren) i tredje hand. God man ska vara lättare att byta än förvaltare.

Karin: Hej! Jobbar själv på ett överförmyndarkontor. Blev så glad för ett program där det mesta framställdes på rätt sätt, även om det förekom vissa smärre felaktigheter. Det nuvarande systemet fungerar inte då lagen inte följt med samhällets utveckling. Synd att justitieministern inte verkar förstå det. Hennes svar var alldeles för politiska. Vi har INTE rätt att kontrollera alla ställföreträdare en gång per år. Eftersom de är samhällets svagaste som behöver hjälp och det är ideellt arbetande samhällsmedborgare som ska ge hjälpen så finns det inte krafter som kan strida för frågan. Bra inlägg av Jan Wallgren och Eva von Scheele.. De vet vad det handlar om.

UG – Sven: Ja, ministern var ute och cyklade på den punkten. Roligt att du tyckte vi gjorde ämnet rättvisa.

mvh

fd bankanställd: Tack för ett mycket bra program !! Som jag har väntat på att man skulle beröra denna gråzon !! Kommer ni ligga på regeringens förslag eller kommer ni granska förslaget som är lagd ? 

UG – Joachim: Vi fortsätter bevaka frågan, men jag tror att det blir upp till landets intressegrupper att ligga på en för en riktig förändring av systemet i stort.

Raija : Det finns mycket gott i det finska systemet, t.ex att man kan utse en person till sin intressebevakare innan man behöver en, men också ett stort men. När staten skulle spara pengar, outsourcades uppdragen som intressebevakare till privata firmor. Jag såg ett program i julas i finskt tv, om en firma och dess anställda som hade misskött uppdragen. T.ex blev barn till en gammal mamma uppringd från servicehus att mamman skulle hamna på gatan eftersom hyran inte betalats under flera månader. Firmans ägare är under utredning för ekonomiska oegentligheter etc. Nu har staten anställt igen folk att sköta dessa uppdrag. 

UG – Sven: Jag känner till det programmet, har haft kontakt med journalisten som gjorde granskningen. man ska komm aihåg att det är en liten del av huvudmännen i Finland som har intressebevakare från privata firmor. Detta finns för övrigt i Sverige också. Men jag har ingen kunskap om vilka erfarenheterna är av det i Sverige.

mvh

Bert Alfson: Efter vad jag förstår tar kommun/stat inget skadeståndsansvar för skador som god man orsakar. Varför tar ni inte upp detta faktum. Den person som blir tilldelad god man kan inte själv bestämma vem som ska vara god man och inte heller avskeda god man. Detta innebär att samhället tvångsmässigt utser god man men sedan inte tar något ansvar för den skada som samhällets beslut kan ha orsakat utan säger då att skada är orsakad av privatperson och det kan samhället inte ansvara för. Det är ju trots allt samhället som beslutar att denne ”privatperson” ska få och behålla uppdraget.

UG – Joachim: Det finns så många dimensioner vi inte tagit upp pga utrymmesskäl. Se mitt tidigare chattinlägg gällande byte av god man.

Leif Bergius: Tack för att detta ämne om god man tas upp. Jag har förstå hur skrupelösa personer kan skinna försvarslösa personer på både förmögenhet och egendom. Själv är jag god man för 3 personer och har sedan jag började haft ca. 20 huvudmän. Vad jag förstår så är det så att det finns personer som har många huvudmän, till och med 10 kanske 20 huvudmän och i vissa fall flera. Hur kan man klara av att företräda så många personer och göra detta på ett fullgott sätt. Själv har jag fått polisanmäla tidigare god man för att ha misskött sitt uppdrag. Även polisanmält släktingar då de har på ett odrägligt sätt kommit över släktings pengar. Jag hoppas att det sker en förbättring när det gäller utbildning och att det är bättre kontroll av gode mäns vandel och att den godemannen måste förankra viktiga beslut hos överförmyndaren. Den gode mannen skall inte hantera mera pengar än det behövs för huvudmannens behov under en månad eller år. Resterande skall ha överförmyndarspärr. Tack för programmet. 

UG – Sven: Tack för att du delar dina erfarenheter.

mvh

Lars Höglund: Mycket bra att UG lyfter fram denna fråga, mycket bra

UG – Sven: Tack

Vill passa på at informera om att Sveriges radio, granskande programmet Kaliber, ska sända granskningar i samma ämne med start nu i helgen.

mvh

sten.ljusteräng@spray.se: Oerhört rörigt program. Framoch tillbaka hela tiden. Blev den gode mannen fälld för förskingring eller inte?

UG – Joachim: Det var tråkigt att du upplevde det som rörigt. Vår ambition var att viosa att det i historien om Åke fanns två versioner av det som hänt. De båda sidorna upplevde det som hänt olika. Vi försökte redovisa bådas ståndpunkt (trots att Åkes fd gode man inte ville ställa upp på intervju). Åkes fd gode man har INTE blivit dömd för förskingring.

Lisette Malmqvist: Jodå, precis så här ser det ut för många människor i Sverige idag.Många är helt ställda under sina gode män och överförmyndare.Som ”liten” människa har man inte en chans emot överheten.Jag vet av egen erfarenhet, då jag själv varit god man i 27 år och sitter på så att säga bägge stolarna.Och har mycket dålig erfarenhet av både överförmyndare och gode män.Som håller varandra om ryggen, allt för att skydda varandra.Och där brukaren kommer i absolut sista hand.Ett mycket bra program i kväll, som belyser tydligt hur det kan se ut. 

UG – Sven: Hör gärna av dig till oss:

granskning@svt.se

Gösta: Jag är från Finland och såg programmet om Åke. Det var ju fruktansvärt!! Detta skulle inte gå här i Finland att någon Gode man inte skulle bli ersättningsskyldig till en sådan fadäs. Det borde ju vara givet att godemannen eller kommunen är ersättningsskyldig för den skada som Åke förorsakats.

UG – Joachim: Intressant inlägg från öst. Delar du de finska experternas bild att systemet som helhet blivit mer rättssäkert?

John: Hej och tack för ett bra program! Har ni någon uppfattning om huruvida problemen är mer frekventa i glesbygd jämfört med större städer? Tänker på sämre utbud av kunnigt folk som gode män, närmare relationer mellan politiker och medborgare, ökad risk för nepotism etc.

UG – Joachim: Vi har ingen data om det. Men en gissning är att det i städerna finns fler tjänstemän på överförmyndarkontoret, vilket i det här sammanhanget är bra tror jag. I vissa små kommuner är det en ensam överförmyndare (fritidspolitiker) som ska rekrytera och granska, vilket bäddar för problem.

Nyfiken: Förvaltare/gode man Vet någon hur det sköts i Skövde kommun? Såg att Uppdrag granskning hade granskat Skövde .

UG – Sven: Skövde är en av de kommuner som är med i något som heter ”Överförmyndare i Samverkan” där man skapat ett överförmyndarkontor som sköter rekrytering och tillsyn av gode män / förvaltare i 13 kommuner. Det är jan Wallgren, som medverkar i reportaget, som är chef. Vilket jag tror borgar för en bra och professionellt skött verksamhet. Men som Jan säger själv, de existerar i det stora systemet, med de brister som finns.

mvh

Bengt: Som vanligt vinklat och vilseledande när det gäller gode män. Vet du/ni hur många gode män och förvaltare det finns i Sverige? Hur många av dem finns hos kronfogden och i belastningsregistret? Hur många har inte tillräckliga kunskaper för uppdraget? Precis som det finns dåliga journalister så finns det dåliga gode män........ Jag blir bara så illa berörd av vinklade program. 

UG – Sven: Det är riktigt att en liten del missköter sig. Men det vi pekar på i programmet är bristerna i själva systemet. Som ledande företrädare inne i systemet själva framför och som påpekats i utredning fter utredning.

mvh

Marie: Tusen tack för ett fina arbete och att ni tog upp dethär ämnet. Har arbetat som socionom i 25 år med människor som behövt denhär hjälpen, men tyvärr blivit stjälpta i stället. I de fallen har inte Öfn varit dem till någon hjälp. (Det är de utbildade gode männen som bäst klarar av sin uppgift – många sliter hårt- utifrån hälsningar jag sett. Spelar stor roll) Hoppas justitieministern tänker om. Blev uppriktigt besviken på att man inte satt sig in i de enorma problem som systemet visar upp. Med vänlig hälsning, 

UG – Joachim: Tack för ditt inlägg. Det verkar naturligt att folk med juridisk, ekonimisk eller social utbildning klarar de svåra uppgifter som många gode män står inför bättre än om man sknar utbildning.

Jordi: Grattis för programmet! 

UG – Joachim: Tack. Och tack Åke för att du ställde upp.

Lisette Malmqvist: Sven, jag hörde av mig till UG om ämnet ifråga redan för ett antal år sedan.Men har inte hört ngt ifrån er.Men jag kommer att göra ett nytt försök.

UG – Sven: Ja, det är inte bara du. Utan enormt många som hör av sig. I princip varje dag är det folk som ringer till vår tipstfn eller skriver/mejlar in till oss om detta. Det är därför vi gjort programmet.

Tyvärr kan vi inte ta upp alla fall.

mvh

yvonne: Kan vem som helst bli god man? Vart tog alla pengar vägen? Har ingen forskat i detta? Tack för att ni gör så bra program.

UG – Joachim: Nästan vem som helst kan bli god man. Om man vid rekryteringstillfället inte är straffad, finns hos kronofogden eller förekommer hos socialtjänsten med typ missbruksproblem. Vi har sett fall där förvaltare helt utan utbildning hanterar tillgångar på över 20 miljoner – vilket är ganska otroligt faktiskt.

Irma Nordlander: Kommunens överförmyndare är ju satt att granska gode männen. I det här fallet har han ju inte skött sitt jobb – ansvaret ligger ju där. Kommunen borde få ersätta Åke det han blivit bestulen på . Jag menar inte bara pengar som han förlorat utan också skadestånd för personligt lidande.

UG – Sven: Det kan tycka.

I Finalnd har staten ett ansvar att ersätta om huvudman lider ekonomisk skada.

mvh

Agneta: Är det någon chatt för inbördes beundran!! 

UG – Moderator: Hej Agneta! UG:s chatt är till för att tittarna ska få ställa frågor, oftast till reportrarna som gjort det senaste reportaget. Du är välkommen att ställa vilken fråga du vill, kritiska eller berömmande. Undvik gärna skällsord eller personuppgifter, eller annat som kan hindra oss från att publicera din fråga. Tack för att du deltar!

Åke J: Hur blir det med möjligheten till eventuella skadeståndskrav i den nya lagen. När beräknas lagen antas av riksdagen?

UG – Joachim: Vet inte i detalj vad som kommer att komma, eller när det ska upp i Riksdagen, men jag kan inte minnas att jag sett något om förändringar av skadestånd i de utredningar som gjort. Vågar inte svära på det dock.

Blekingebo: Tack för ännu ett bra reportage från UG. Stackars Åke – ngn klarhet i de försvunna pengarna?

UG – Sven: Nej, ingen klarhet.

mvh

Håkan W: Ett oerhört gripande och viktigt reportage. Man blir beklämd över hur dåligt skydd dessa hjälpbehövande människor står under. Att myndigheter sticker huvudet i sanden och skyller på ”sekretess” när frågorna blir jobbiga är bara pinsamt att behöva bevittna. Sverige är definitivt inte bäst i klassen. Som ni lyfte fram ärju systemet i Finland klockrent. Se och lär Sverige. Skön slutkläm på programmet att få se Åke ”bli fri” och åka på dans. Härligt, svårt att hålla tårarna borta. 

UG – Joachim: Sverige är inte bäst i klassen. Det är så sant.

Peter: Det är sorgligt att det finns de som inte tar allvar å de uppdrag som de fått och att de är så låga att de till å med själ det är inte förvånande att det inte görs fler kontroller och avskiljer personer med dessa kriminella handlingar. Att det finns brister hos överförmyndarnämnden är inte alls konstigt det finns flera jönköping som sitter där som till och med själva är dömda för stöld och andra brott ... så mitt förtroende för den myndigheten är noll

UG – Sven: Likadant med öveförmyndarnämnderna, många gör ett bra jobb, men verkar i ett system med stora brister.

mvh

johnny h.: Tycker att ni i programmett borde ha tagit upp den skandalösa behandlingen av Alice Babs och även den hemliga begravningen. Hon är hela Sveriges Alice Babs och vi beundrare borde inte få behandlas så dåligt av Titti Sjöholm o komp.

UG – Sven: Den historien har skildrats i ett helt eget program. Och i massa artiklar.

mvh

anna: Det finns ju idag ca 10 kommuner som har anställt professionella gode män/förvaltare (jag är en av dem) Varför tar ni inte upp detta i programmet? Och varför frågar ni inte SKL kvinnan varför hon är så emot det?

UG – Joachim: Vi vet att man på vissa håll kringgått lagen, för det är i praktiken vad man gjort. Men det är undantag. Vårt program handlade om de grundläggande problemen i det nuvarande lekmannasystemet.

Hur tycker du att det funkar? Har det blivit bättre med proffs?

Lisa: Vad innebär fullmakt och varför fick ni inte ut information från överförmyndaren trotts fullmakt? Tack för ett bra program.

UG – Sven: Vi hade som sagt fullmakt med kommunen valde att inte svara ändå.

mvh

Lars Höglund: Något som absolut bör informeras om är att förvaltare (på rekommendation av SKL) regelbundet kringgår skrivna testamenten (skrivna av huvudmännen innan dessa blivit satta under förvaltare). Detta är en MYCKET omvälvande information som inte bör undanhållas svenska folket 

UG – Sven: Det finns mycket mer att berätta och granska i detta system.

Mvh

Njursjuk man: En tidigare God man till mig försökte lura på mig ett lån på 20.000 kr! Enligt lag och praxis så får inte en god man skuldsätta sin klient för flera år i framtiden. När detta uppdagades blev det liv i luckan hos mina anhöriga och lånet annulerades och sades upp. 

UG – Sven: Tur att du hade anhöriga som orkade och kunde ta strid. Det är det inte alla som har.

mvh

karslund: Det var ett mkt bra program. I sig kan man förstå att ett sustem som fungerar i huvudsak bra lappas vidare. Men möjligen säkerställer inte det nya förslaget till lag att förhindra missbruk. Det är bedrövligt att se att det fall ni tog upp gick till tingsrätt o hovrätt, vilket skapar onödigt lidande för den förfödelade o kostar mkt resurser för rättsystemet. I det system som nu regeringen har för avsikt att lappa måste dels rättsäkerheten säkerställas, dels tillsynen skärpas. Ett sätt att lösa detta , utan att ngn ny total översyn, är att inrätta en statlig myndighet som dels utövar nationel tillsyn av ”gode män” och övervakare o dels fungerar som DO osv. K

UG – Joachim: Grundproblemet här är att många menar att systemet som helhet inte funkar bra. Att det är rättsosäkert. Inte bra för gode män, inte bra för deras huvudmän. Men att ändra systemet i grunden är dyrt och jobbigt, och de som nu är drabbade är en ganska röstsvag grupp.

peter: Varför ska goda männens kostnader betals av fattiga pensionärer ?

UG – Joachim: Någon måste betala. Och det är ett lekmannauppdrag, inte en kommunal eller statlig tjänst.

hagforsare: Detta var jäkligt schysst av er att hjälpa Åke! Rykten går ju om mycket annat som hänt

UG – Sven: Detta är en historia med många bottnar. Vi vet mer men måste kunna belägga det vi berättar, eller se att det är relevant att berätta.

mvh

Rune: Här behövs inga utredningar eller kosmetiska detalförbättringar. Ansvariga politiker: släng prestigen och inför det säkra finska systemet!

UG – Sven: Många håller med – inte minst många som själva verkar i detta system.

mvh

Barbro: Mycket viktigt program! Är själv god man och förundras över bristen på utbildning och hur goda män utses. Jag fick göra en mycket bristfällig 'kurs' via internet och var verkligen inte alls beredd på det stora ansvar som god manskapet innebär.. Inför ett krav på ekonomisk kompetens som absolut minimum. 

UG – Sven: Nivån är som sagt oerhört varierande.

mvh

ulla: Väldigt jobbigt att se hur illa systemet fungerar på vissa håll efter drygt 10 år som god man förvaltare har jag kännt mig övertygad om att det är omöjligt att någon kan göra något oegentligt varje siffra kontrolleras och granskas extrem kontroll och mycket arbete ett angeläget socialt uppdrag 

UG – Sven: Bra på vissa håll, mindre bra på andra. Ett lotteri som tex Jan Wallgren i reportaget kalla det.

mvh

Stig: Finns det någon uppgift om var alla pengarna tagit vägen bla det som fanns i kassaskåpet?

UG – Joachim: Som vi berättade i programmet så har familjens egen utredning kommit fram till att Åkes mamma satte in en hel del strax före god man tog över, men om uppgifter stämmer – att det ska ha funnits 1.250.000 kr i kassaskåpet, ja då saknas 400.000. Vi vet inte var de tog vägen. Det finns många möjligheter. Anlednignen till att vi berättade om kassaskåpet var för att visa att det finns brister i hur man för bok, en undermålig redovisning. Hade god man fört bok rätt så hade man kunnat konstatera om det fanns pengar där eller ej, och var de i så fall tog vägen. Nu har det istället blivit fritt för spekulation och en grogrund för misstro.

Hans Israelsson: Absolut är Ask ett skämt, som vanligt, ena stunden säger hon att de allra flesta gode män är bra, på frågan om vilken statistik hon går efter svarar hon att det inte finns någon statistik.

UG – Sven: Intervjun med Ask var tyvärr inte särskilt klargörande. Hon valde att vara vag och svepande. Och hade inte sett reportaget, trots att vi kommit överens om det och skickat henne reportaget.

mvh

Hans Israelsson: • Överförmyndaren har att kontrollera hur godemännen och förvaltarna utövar sin verksamhet. Kontrollen är en statlig verksamhet men överförmyndarna utses av kommunerna. Det förhållandet skapar risk för jäv t.ex. om den godemannen eller förvaltaren för sin huvudmans räkning har en tvist med kommunen. • Trots att överförmyndaren många gånger har att handlägga komplicerade ärenden krävs ingen särskild kompetens för att bli överförmyndare. 

UG – Sven: Just de dubbla stolarna är en svahget i systemet.

mvh

UG – Moderator: Svar till Lars Höglund. Har skickat ditt meddelande till Sven och Joachim via mejl så slipper du publicera dina kontaktuppgifter i chatten. Tack för att du hör av dig!

Annika: Arvodet till den godemannen, om det tas ut, skall betalas av huvudmannen. I många fall är det så lite pengar hon/han har så att man inte tar ut något trots att en hel del arbete krävs. Det är inte lätt att få rätt person till detta uppdrag om det är på detta sätt. Jag är själv godman till min gravt handikappade dotter,Jag ser uppdraget främst som att bevaka hennes intressen för att hon skall ha det så bra som möjligt och få det hon har rätt till. Tro mig det är självklart trots lagar.Det är inte bara ekonomi!!! Undrar hur Finland löst detta? Bra att staten går in om pengar förskingrats av gödeman.

UG – Joachim: Det handlar absolut inte bara om ekonomi. Personligen tror jag att de allra flesta gör detta för att de vill hjälpa en medmänniska, och att många jobbar långt mer än de får betalt för.

Jonte: har varit med om detta själv det gällde en miljon som gode mannen försökte tillförskansa sig han var dessutom bank chef men precis som i ert fall så höll överförmyndaren honom om ryggen totalt omöjligt att få hål på en sådan konstellation även bankledningen höll honom om ryggen vad gör man man är totalt hjälplös dessa människor som gillar att lura andra dras till sådana här uppdrag många gånger mycket bra program ni gjorde detta måste komma fram så vi får en förändring 

UG – Joachim: Låter inte bra. Det är också svårt att göra sin röst hörd om man har god man / förvaltare.

Cuse: När ni gör ett sånt här bra och viktigt reportage, kalkylerar ni med risken att den organiserade brottsligheten ser en port till att hitta ny försörjning genom ”målvakter” som fungerar som gode män och överförmyndare. Kontrollen verkar ju väldigt bristfällig.

UG – Sven: Nej, det har vi inte befarat.

mvh 

stina: Jag gråter ner en äldre person blir bestulen av mina arbets kamrater!det är så fruktansvärt och ingen. Kan göra något tråts att jag anmäler till polisen och vet vem det är som tar.vad ska man göra? Tacksam för ett bra program Stina.

UG – Sven: berätta gärna mer, mejla på:

granskning@svt.se

Hans Israelsson: Kan någon som begick grova brott för säg 20 år sen, bli god man?

UG – Joachim: Vet inte exakt hur man resonerar. Det är praxis och inte lag att kolla belastningsregistret. Det beror nog på vilken typ av brott det gäller. Kontakta din hemkommun och kolla hur de tänker.

Lena: Tusen tack för ett upplysande program! Man skäms över att bo i Forshaga, en bruksort där socialdemokraterna har styrt sedan länge och sitter utan konkurrens från andra partier. Där s- politiker tydligen kan bete sig oprofessionellt och utan något som helst samvete eller rannsakelse! Benny Pedersén är absolut inte rätt person att sitta i överförmyndarnämnden, han har en nonchalant och oempatisk utstrålning. Man kan inte tro att detta är år 2014, där kommunen har föreläsningar om värdegrunder och etik för sina anställda inom vård- och omsorg men där politiker och vissa chefer under kommuntaket kör sina egna race utan hänsyn till dessa ämnen!

UG – Sven: Jag tror inte alls det har med partifärg att göra. Samma problem finns i kommuner som styrs av andra partier.

Däremot kan långvarig makt skapa problem – men jag påstår inte att det är fallet i just Forshaga.

mvh

Olle: Tror att ni skrapat bara på ytan på isberget. Vad händer med alla som inte har någon anhörig kvar i livet som kan ifrågasätta? / Anna

UG – Sven: Relevan – och skrämmande – påpekande.

mvh

Kent: Om det är så att verifikationer för mer än 100 000 SEK saknas i redovisningen föreligger sannolikt ett bokföringsbrott Då överförmyndaren i Hagfors i intervjun säger sig tagit del av bristerna, som jag förstod det , men att han trots det inte kan se några problem med hur den goda mannen skött det hela visar han ju inte bara på bristande omdöme och kompetens utan troligen också grovt tjänstefel. Finns tankar på att föra en process mot honom.

UG – Joachim: Jag har med Åkes fullmakt gått igenom akten och jag har svårt att dela slutsatsen att Åke inte lidit ekonomsisk skada. Nu tittar Länsstyrelsen på fallet och vi får väl se vad de säger.

Svägerskan: Har man som anhörig rätt att begära ut kopia på årsredovisningen? 3.e gången jag frågar.

UG – Sven: Vänd dig till Överförmyndaren.

mvh

dansjoe: Ett stort problem är ju att överförmyndarna sitter på dubbla stolar eftersom de ska rekrytera och locka personer att bli gode män och sen försöka ha tillsyn över desamma. Det säger sig självt att ett sådant system är dömt att haverera. Regeringen måste hörsamma kritiken och reformera systemet från grunden! 

UG – Sven: Just den kritik soim framförs av tex Jan Wallgren i reportaget.

mvh

Rolf: Vem övervakar och värderar gode mans beslut om förvaltningen av egendomen ? Om gode man gör idiotiska beslut – vem kollar det och kan ställa denne till ansvar ?

UG – Joachim: Det är överförmyndaren roll. Ibland superbra tjänstemän, ibland mindre bra politiker. Det är inte lika över landet, inte rättssäkert och den svenska tillsynen är hårt kritiserad, bla av Riksrevisionen 2006 och 2009.

Lisette Malmqvist: Tack för ett toppen program, och för att ni tog upp detta viktiga ämne.Och en stor eloge till Åke för att han ställde upp i programmet.Starkt av honom tycker jag.

UG – Sven: Håller med. Starkt av Åke.

mvh

Roger Wännström: Tack för ett bra program, men oj vad ledsen man blir! Jag reagerade starkt på kommunens överförmyndare som ni intervjuade. Jag tycker att man kan ställa krav på politiker att de känner ett ansvar för sina medborgare och att de tar det ansvaret. Jag hoppas att sossarna omedelbart befriar honom från sitt uppdrag! Heja Åke, tufft att ställa upp i programmet!

UG – Joachim: Ja, Åke är en modig kille.

Forshaga kommun hänvisar till sekretessen. Ibland är det befogat, men i vissa delar får jag en känsla av att det också är ganska bekvämt.

Berit: Jag har haft god man-uppdrag under några år i min kommun. Varenda krona har jag redovisat, och har verifikatet hamnat några blad bort – ja då har telefonen ringt. Vi har haft total koll på alla ören! Jag blir så upprörd och så arg efter att ha sett detta program ikväll! Trodde inte att det var så här illa skött som det tydligen kan vara. Hur KAN någon ta pengar från sin huvudman??? Och vad pratades det om: 400 00 kronor ur kassaskåpet? Ofattbart! En vacker dag är det vi själva som har behov av hjälp. Ska vi då inte kunna lita på den som är utsedd att hjälpa oss när kroppen eller de mentala förmågorna skalas ner? Ta efter Finlands system! Bums! 

UG – Sven: Vill betona att vi inte vet – och inte påstår – att den gode mannen ”Ulla” tagit pengarna i kassaskåpet. Vi konstaterar att dom är borta. Hon själv tillbakaviar det bestämt.

mvh

john: Alingsås kommun har ingen krav på utbildning alls, hur kan detta vara möjligt? 

UG – Sven: Det måste du fråga kommunen om.

mvh

Nisse: Vill börja med att tacka för ett bra program. Har varit Godman/förvaltare i ca 15 år.Har stor hjälp av ÖVF i staden jag bor i och kan bolla frågor som kommer upp för det finns inte två uppdrag som är lika. Tycker också att kontrollen fungerar bra här. Har ingen jurist/ekonomi utb men min grund ide är att mina huvudmän skall ha det så bra som möjligt och som deras ekonomi tillåter och det tror jag det flesta som har uppdrag tycker. Fick t.ex ett uppdrag efter en bankman med all utbildning som finns i ekonomi och han tyckte att det skulle spara så mycket som möjligt för framtiden och den krassa sanningen är ju att vi kommer i (många fall) in i livet slut skede så varför spara till anhöriga…ge huvudmännen så mycket guldkant på livet det bara går. Har också en känsla av att huvudmännen tycker om att få besök och att man har TID att sitta ner och bara prata en stund. Så det finska varianten känns lite för ”myndighet” för mig. Så slut ordet från mig är bättre utb för oss och bättre kontroll.

UG – Joachim: Hej. Jag blir glad av att läsa ditt inlägg. Jag tror inte det finska systemet är bättre än bra gode män. Tvärtom. Men de bra gode männen löser inte problemet för de som drar nitlotten. Och det är ju godtyckligheten många av de experter vi talar med pekar på.

Jordi: Varifrån fick ni listan med alla personnummer avseende gode män?

UG – Sven: Vi begärde ut namn o pers nr från ett antal kommuner. I vissa fall fick vi bara sex första siffrorna. Då slog vi själva upp i databaser. Se gärna metodtext på vår hemsida.

mvh

Benny A i Vansbro: En god man kan normalt, enligt 12 kap 16 § föräldrabalken, få ett normalarvode 20 % av ett prisbasbelopp. År 2013 är beloppet ca 8800 kr före skatt. Denna ”lön” kan man få först efter att att årsredovisningen till överförmyndaren lämnats in och granskats, vilket för år 2013 betyder att ”lönen” får man tidigast juni 2014. Man undrar ju hur gode mannen ”Ulla i Hagfors” kunde få ut över 80000 kr för ett enskilt år (enligt uppdrag gransknig).

UG – Sven: Tack för att du bidrar med info.

mvh

kerstin larsson: Min systers förvaltare har totalt 20 huvudmän att ombesörja. Jag vet inte hur han hinner sköta det på ett rättssäkert och godtagbart sätt. 

UG – Sven: Det finns de som har många fler.

mvh

Lars-Olof: En 85-årig, numera dement, kusin utan egna barn skrev i sin krafts dagar ett testamente till förmån för sina sex kusiner, varav jag är en. Nu har 85-åringen god man. Kan vi kusiner ta del av god mans årsredovisningar? 

UG – Joachim: Jag vet att de närmsta får ta del av redovisningen, om det innebär kusiner vågar jag itne svara på. Googla eller fråga överförmyndarkontoret i grannkommunen.

Berit Ymnér Kallioinen: Jag har själv 2 st handikappade barn och vi känner oss så igen i de reportage Ni gjort om Gode män , Förvaltare och Överförmyndare. Om deras okunskap, och deras över sittar fasoner och makt missbruk . Hur de hotar föräldrar och nära anhöriga om att sätta in förvaltare om man anser gode män gör stora fel. Finns så mycket att berätta. 

UG – Sven: Ledsamt att höra.

mvh

Onsdag: Hej, Tack för att ni lyfter de basala problemen och talar med de sakkunniga. Lagstiftningen är problemet och justitieministern gav inga svar av värde. Fortsätt att granska, hos tingsrätterna också. Det är inte precis de erfarna juristerna där som beslutar i dessa ärenden.... Men jag undrar varför han fick en god man över huvudtaget? Den frågan kan ni ju borr

UG – Joachim: Jag håller med om att justitieminsitern inte gav så många matiga svar. När det gäller Åke så tror jag att en god man är toppen för honom, och den nya gode man han har verkar väldigt bra och Åke beskriver att de har ett bra samarbete.

Hans Collin: Hur vet ni att de allra flesta gode män gör ett bra och viktigt jobb. Vid mitt besök (som förälder) hos Överförmyndaren (i Skellefteå) fick jag inte tillgång till en enda verklig verifikation, enbart en summarisk redovisning. Vilken revisor skulle nöja sig med det?.

UG – Sven: Vi vet inte det. Men det är dn bild som de flesta förmedlar trots allt.

mvh

en som skriver frågor hel: Måste man skriva ”tack för ett bra program” och slicka lite för att få sin fråga/konstaterande publicerad på den här chatten .

UG – Moderator: Hej Susann, Joachim och Sven svarar på så många frågor de hinner med. Det kan vara så att en fråga som inte besvaras har ställts av någon annan och redan är besvarad. Precis som din fråga råkar vara. Tack för att du deltar!

MJ: Hej UG.Jag kämpar som ett djur för att bli av med min mors gode man,som enl överförmyndarnämnden säger om hans agerande ”Så får han inte göra,han bör bytas ut omgående”,men hans överförmyndare är på hans sida. Eller vad sägs om att hemtjänsten hittade 2 blåmärken på min mor efter hon trillat i somras..godmannen valde att polisanmäla MIG,sonen för misshandel,mamma fördes bort och godmannen VÄGRADE under en hel vecka talat om var mamma fanns,de värsta dygnen i mitt liv,han lekte kidnappare.Nu har Tingsrätten beviljat att han blir förvaltare,när jag begärde att han skulle bort.Min mor tycker själv han är obehaglig och vill inte veta av honom. Jag vill att han straffas !

UG – Joachim: Hmmm. Låter tufft. Vänd dig till Länsstyrelsen, de har att kontrollera överförmyndaren.

Malin : Jag har stått under förvaltarskap i 5 år men tackar Ali o L-g hos er på Ug som började nysta i mitt rena helvete o som fick mig ”fri”. Tack för Ni på Ug tar tag i. Detta! 

UG – Joachim: Det ska vi framföra.

Hans Israelsson: Ni missade helt att det är Länsstyrelsen som ska granska handläggarna hos överförmyndarkanslierna. Och ni missade att det finns många problem med personal som inte klarar det arbetet. Läs motionen av Barbro Westerholm.

UG – Sven: Länsstyrelsernas tillsyn är hårt krititserad.

mvh

kerstin larsson: vi lever i Sverige 2014 men man kan tro att det är en diktatur likt ryssland när man har varit med om det jag och min syster har varit med om.

UG – Sven: Skriv:

granskning@svt.se

vivi werner: I kvällens program tycker jag det framkom att personen Ulla kanske kan vara manipulativ. Dessa personer kan vara mycket farliga i fråga om att ta över en persons liv. Dom får tydligen fortsätta enligt överförmyndaren. Kanske en kompis? Det är ju en mindre ort Hagfors. Jag tycker detta skall undersökas noga på dom som söker tjänst. En Gode man har ju inte mycket i ersättning, då tycker jag man måste undersöka hur står det till med personen!!! Jag har en kompistjej som var gode man i södertälje men var tvungen pga flytt lämna över till en annan person och denna person kunde knappt SVENSKA det är ju helt förfärligt!!!! En sak till, jag följde med en annan tjejkompis till Överförmyndaren för att få tag på en blankett att söka som gode man, i Stockholm för hon kom ej fram på telefon. Men fy vilka sura personer som sitter i det huset!!! Ni kan inte ana, det fanns ingen social vänlighet alls. Tänk vad ett litet leende kan göra. M V H vivi 

UG – Joachim: Ja att bli bemött med respekt är viktigt. Kvaliteten på landets gode män skiljer sig åt, och utbildningesnivån också. Det är grunden i kritken.

UG – Moderator: Nu är klockan 22:00 och dags för chatten att stänga. Tack till Sven och Joachim och ett extra stort tack till alla som har ställt frågor!

Pensionären Sven: Programmet är återigen en bekräftelse på att kommuner inte ska hantera människor och deras behov, utveckling och välmående. Med de lokala politiker vi har (undantag kan finnas) är möjligheterna väldigt små att få en kvalitativ verksamhetsledning. F ö används orden kvalitet och ansvar väldigt ofta utan att innebörden är definierad. Vem ska betala för de saknade pengarna i kassaskåpet? Vem ska betala för lidandet, ett antal rättegångar i tingsrätt och hovrätt? År det våra skattepengar, SKL, Beatrice Ask, Kommunalfullmäktiges ordförande, överförmyndaren eller vederbörandes nämnd o s v. Personligen vill jag och sannolikt många med mig att ansvariga utses och att de personligen får stå för fiolerna. Personligen har jag råkat ut för att en tjänsteman ljugit för överförmyndarnämnden om min lämplighet att ta hand om min far. (Kungsbacka kommun). Tingsrätten valde en förhandlingslösning, så jag slapp kommunen i mitt uppdrag. Sannolikt också för att kommunen inte skulle behöva skämmas i pressen.

UG – Sven: Skriv gärna mer:

granskning@svt.se

Bertil-Kinna: En sak som inte berördes i programmet. Man borde begränsa antalet uppdrag. Finns det info om det? Min åsikt, en god man kan omöjligt ha många uppdrag utan att det påverkar kvalitén!

UG – Joachim: Håller med, det var en av frågorna vi tyvärr var tvungna att lyfta pga utrymmesskäl

UG – Sven: Tack alla som hört av sig med synpunkter, erfarenheter och kritik. Tyvärr har vi inte hunnit svara på allt. Hör av er på

granskning@svt.se

om ni vill ha svar som ni inte fått.

mvh

UG – Joachim: Tack alla för kloka och fina inlägg. Har ni tips är ni välkomna att mejla. Vill ni engagera er i frågan så finns det föreningar som är aktiva och som man kan hitta på nätet.

Än en gång tack.

granskning@svt.se

UG – Moderator: Nu stänger chatten, men den går snart att läsa på svt.se/ug. Tack för ikväll!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Haveriet i Hagfors

Mer i ämnet