”Vi önskar veta om någon talat med pressen senaste månaden och vad gällde det?” skrev chefen i mejlet. Foto: Jessica Gow/TT

Chef på Arbetsförmedlingen varnas

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter att Uppdrag granskning börjat ställa frågor skickade en chef på Arbetsförmedlingen ut ett mejl till de anställda och frågade vem som talat med media. Nu får chefen en varning.

Det är Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd som varnar den aktuella chefen för att han i ett mejl den 15 april i år skrev till de anställda: ”Vi önskar veta om någon talat med pressen senaste månaden och vad gällde det?”.

Uppdrag granskning gjorde ett reportage om hur nyanlända flyktingar förlorade sina jobb när företaget Kulthammar AB, med Arbetsförmedlingens hjälp, bytte ut asylboendets personalstyrka mot sex praktikanter. Det var i samband med det som chefen skickade mejlet.

UG – Praktikanterna

Straffbart efterforska källa

Meddelarfriheten är grundlagsskyddad och innebär att alla som arbetar på statliga myndigheter, som Arbetsförmedlingen, har rätt att meddela uppgifter för offentliggörande. Att efterforska en källa är straffbart.

Personalansvarsnämnden har kommit fram till att chefen inte har brutit mot efterforskningsförbudet, men skriver att formuleringen i mejlet ”skapat det felaktiga intrycket att Arbetsförmedlingen har en negativ inställning till att medarbetarna använder sin meddelarfrihet”. Nämnden skriver också att agerandet varit olämpligt, att chefen åsidosatt sina skyldigheter i anställningen och utdelar därför en varning.

”Fanns inget uppsåt”

– Enligt vår bedömning fanns inget uppsåt, men det är ett så pass allvarligt misstag att en varning bör utdelas, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Det framgår av beslutet att chefen inte skickat mejlet på eget initiativ, utan på Arbetsförmedlingens pressenhets inrådan, då en mediepolicy skulle sammanställas med anledning av Uppdrag gransknings bevakning.

– Vi har tittat på pressenhetens mejl och där finns inga felaktigheter. Hade han kopierat den texten och skickat ut hade den här situationen inte uppstått. Men chefen använde en formulering som är direkt felaktig och som en medarbetare reagerade på, säger Mikael Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Praktikanterna

Mer i ämnet