Inspektionen för strategiska produkter anser att det föreligger en risk att flygforskningsprogrammet Edge kan komma att användas i utveckling av massförstörelsevapen. Foto: Ola Christoffersson / SVT

Svenska ”Edge” kan bidra till Kinas massförstörelsevapen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det planerade samarbetet mellan svenska myndigheter och Kina – som Uppdrag granskning nu avslöjar – kan bidra till den kapprustande diktaturens utveckling av massförstörelsevapen.

– Det finns sådana kopplingar, som vi inte kan bortse ifrån – och där det finns en uppenbar risk. Det här är en funktionalitet, konstaterar vi, som kan användas i program för massförstörelsevapen, säger Jan-Erik Lövgren, ställföreträdande generaldirektör på kontrollmyndigheten ISP.

I Kinas fall handlar det om utveckling av missiler som ska bära den kapprustande diktaturens kärnvapen. Det är funktionen i FOI:s programvara Edge att beräkna och analysera fällning av bomber och missiler som ISP tar fasta på i ett nytt beslut.

UG – Kina-affären

ISP, Inspektionen för strategiska produkter, är den myndighet som kontrollerar svensk vapenexport. Tidigare har myndigheten två gånger, 2008 och 2012, gjort bedömningen att programvaran Edge inte ska klassas som krigsmateriel. Med hänvisning till att programvaran inte är ”specifikt” framtagen för militärt bruk.

Men FOI:s information till ISP har varit knapphändig. FOI har inte informerat om att Kina var en möjlig mottagare av Edge. Och det är först när Uppdrag granskning påpekar för FOI att vi läst rapporter om Edge militära funktioner, till exempel beräkning av bomb- och missilfällning, som FOI ger den informationen till kontrollmyndigheten.

Då svänger ISP. I ett nytt beslut i juli i år slår myndigheten fast att det finns en risk att Edge kan användas i massförstörelsesammanhang.

– Det här är en funktionalitet – konstaterar vi – som kan användas i massförstörelseprogram. Och om det finns ett vapenembargo och militär slutanvändning så vi kan en sådan här produkt läggas under kontroll under ett annat regelverk, som handlar om produkter för dubbel användning, säger Jan-Erik Lövgren på ISP till Uppdrag granskning.

Så det är FOI som undanhållit information?

– Ja, de borde ha insett att de skulle ha gett mer information.

FOI:s generaldirektör Jan-Olov Lind vill inte kommentera ISP:s kritik. Han hänvisar till att Edge inte klassats som krigsmateriel och att hela handläggningen av Edge nu ska utredas. När det gäller den kinesiska användningen av programmet hänvisar han till KTH. Lind menar att hela hanteringen varit öppen och att KTH har att följa samma regelverk som FOI.

KTH har inte ansökt om exporttillstånd för Edge.

– Nej, det anser jag inte ska behövas, säger Peter Gudmundson, rektor på KTH.

ISP anser att det föreligger en risk att Edge kan komma att användas i massförstörelsesammanhang, missiler, eller av användare i embargoländer?

– Ja, det du nämnde nu kände jag inte till… Den uppgiften jag har är att det stämts av med Försvarsmakten och SAAB att det är ok den här vidarelicensieringen. 

Men på kontrollmyndigheten är man tydlig.

– KTH omfattas av samma regelverk. Så då är ju KTH skyldiga att ställa den frågan till oss, innan man tecknar ett sånt avtal, säger Jan-Erik Lövgren på ISP.

Har de gjort det?

– Någon sådan fråga har vi inte fått, nej, säger Jan- Erik Lövgren på ISP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kina-affären

Mer i ämnet