Foto: SVT

Familjen Bakr från Syrien skulle utvisas – till Armenien

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

För Omar Bakr och hans familj blev det korta samtalet med Sprakabs analytiker det viktigaste han haft i sitt liv.

Resultatet? Han skulle utvisas till ett land han säger sig aldrig ha satt sin fot i.

Omar Bakr berättar hur den blodiga konflikten nådde deras hemby i norra Syrien, på gränsen mot Turkiet för snart två år sedan. När hans pappa dödades bestämde de sig för att sälja allt de ägde och fly landet.

–  I Syrien var det krig som steg för steg, dag för dag kom oss närmare. Varje dag dödades tusen människor. Jag var rädd för mina barns liv. Därför bestämde jag att vi skulle fly från Syrien, säger han.

KODNAMN EA 20

Familjen Bakr har för Migrationsverket berättat att de är yazidier från den kurdiska delen av norra Syrien. En liten religiös minoritet som levt isolerat och i skuggan av den muslimska majoriteten i området.

Familjen har jobbat med boskapsskötsel och är analfabeter, men pratar kurdiska, eller kurmanji, samma språk som talas i delar av Turkiet, Syrien, Irak och Armenien. För några månader sedan jagades tiotusentals yazidier på flykt av terrorgruppen IS och många lever nu i flyktingläger.

Med stöd av ett bara kort telefonsamtal analyserat av en anonym analytiker slog Sprakabs experter fast att familjens språkliga bakgrund med mycket hög säkerhet är Armenien – och inte Syrien som de själva säger.

Kurdiskan – det språk de talar – är i grunden detsamma i de två länderna, det är bara mycket små skillnader.  Ferhad Shakely är lingvist i kurdiska på Uppsala universitet. Han har fått lyssna på samtalet mellan den hemliga analytikern och Omar Bakr.

– Egentligen att tala om språk och dialekter, det är inte så lätt alltså, för att kunna bedöma och ta ett beslut som är så viktigt, som har med människors liv att göra. Så som du sa, jag fick läsa och lyssna på dialogen på konversationen och träffade familjen också. För min del var det mycket svårt att avgöra varifrån kommer människor kommer. Detta material räcker inte alls för att kunna ta ett sådant beslut.

Kan du höra var de kommer ifrån?

– Jag har mycket svårt att höra det. Jag har hört banden en gång och jag har träffat familjen. Men nu är det ännu svårare för mig att avgöra varifrån de kommer.

Så att i den här analysen med mycket hög säkerhet, kan säga att de kommer från Armenien, du håller inte med om det?

Nej, inte alls nej. Det är omöjligt, säger Ferhad Shakely.

Familjen Bakr bor nu i värmländska Lesjöfors sedan ett och ett halvt år tillbaka, där också deras barn går i skola. Men deras framtid i Sverige är oviss.

Reportrar: Ali Fegan, Lars-Göran Svensson och Herman Reuterswärd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KODNAMN EA 20

Mer i ämnet