Sophia Djiobaridis och Herman Reuterswärd chattade efter programmet. Foto: svt

Ur chatten: ”allt går ut på den där jävla hockeyn”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter granskningen av Leksands kommun och deras satsning på hockeylaget LIF chattade reportern bakom reportaget, Sophia Djiobaridis och researchern, Herman Reuterswärd. Hela chatten kan du läsa här.

Emma och Erik: Hej! Är detta lagligt? Får politiker göra så? Är inte detta korruption?

UG – Sophia Djiobaridis: att pantsätta aktierna är inte lagligt, att skatteplanera på det sättet man gjort är väl ev oärligt mnot Leksingarna som man företräder...

UG – Kommungranskarna Leksand

janerik: Du har ju missuppfattat jävs reglerna fullständigt, skandal med såna bristande kunskaper hos en sk granskande journalist.

UG – Sophia Djiobaridis: Det vad det dummaste jag hört – läs på om delikatessjäv!

Emma och Erik: Är detta lagligt?

UG – Herman Reuterswärd: Vissa delar är lagliga och andra rimmar sämre med lagen.

Mammo: Om någon tror att Leksands kommun är unik när det gäller att prioritera hockey kan ni komma till Örnsköldsvik. Kommunen beslutade så sent som förra veckan att låna ut (ytterligare) 7 miljoner till Modo Hockey. Skolan och vården får stå tillbaka. Tänk om alla familjer skulle göra som kommunen med sina pengar... Då skulle man köpa leksaker och godis till barnen innan man köpte mat och kläder!

UG – Sophia Djiobaridis: Eller hur, hör av dig till kommungranskarna@svt.se om du har tips

Michael: Mycket bra avsnitt idag!

UG – Herman Reuterswärd: Tack!

Kjell: Varför har ni inte pratat med lantmätaren som är ansvarig för den minst sagt suspekta fastighetsregleringen. Det har väl hen ett strikt ansvar för att den sker enligt de lagar och regler som finns. Det här kan väl inte vara i linje med fastighetslagen?

UG – Sophia Djiobaridis: Vi har talat med lantmäteriet, så vitt jag förstår är detta ett kryphål man väl känner till och Leksand kommun är inte ensamma om att utnyttja det, även om det kanske är vanligare att det är företag som gör så här. 

Joel: Ni påstår att Leksands kommun gett 120 miljoner till Leksands IF fast det inte alls stämmer då bland annat 70 av dessa miljoner gått till friidrottsanläggningen och konstgräsplanen med mera som ligger intill arenan som inte har något med Leksands IF att göra.. Borde ni inte kolla upp er fakta bättre innan ni kommer med sådana uttalanden i erat program?

UG – Herman Reuterswärd: Läs här – så får du en förklaring: http://www.svt.se/ug/uppdrag-granskning-svarar-pa-leksands-kritik

Anders Sundell: Hej och tack för ett intressant program. Men varför intervjuar ni inte det förra kommunalrådet Bo Pettersson? Det var ju han som var ansvarig för många av besluten som ni granskar?

UG – Herman Reuterswärd: Vi fokuserade på befintliga makthavare. Göran Wigert var med under Bo Petterssons tid.

Kurre L: Vart vänder man sig för att anmäla Leksands kommun för dessa bedrägerier?

UG – Sophia Djiobaridis: Vem som helst får göra en polisanmälan om man anser att ett brott begåtts, man kan också JO-anmäla om man anser att en myndighet inte sköter sig/följer lagen.

Olle: Ska ni åka till Växjö nu eller?

UG – Herman Reuterswärd: Om vi får många initierade tips så är det  möjligt, men det hänger på tipsen.

Pedja Simicevic: Hur mycket pengar fick de lokala kulturföreningarna i jämförelse med LIF?

UG – Sophia Djiobaridis: Ingen aning men jag vet att kommunen tidigare använde överskottet från campingen till kulturverksamhet, pengar man inte längere får in.

Per: Varför tar ni inte upp hur mycket som LIF drar in till näringslivet genom turism och tillresta supportrar?

UG – Herman Reuterswärd: Det är ingen tvekan om att LIF betyder mycket för orten, något som vi också förklarar i början av reportaget.

Mats: Vet ni om det finns någon åklagare som granskar affärerna och vad säger kommunministern i regeringen?

UG – Sophia Djiobaridis: Tror inte någon annan än vi granskar detta – ännu i alla fall.

VBG: Hallå. Lust å göra liknande koll i Vänersborg?

UG – Herman Reuterswärd: Om du har bra tips – mejla kommungranskarna@svt.se !

nn: Tycker ni på UG att ni gjort ett opartiskt program som inte är vinklat?

UG – Sophia Djiobaridis: ja, men självklart tar vi upp de saker vi ser som är fel. Hade allt varit frid och fröjd i Leksand hade vi inte rapporterat därifrån utan dragit vidare till en annnan kommun.

Utflyttad Leksing: Helt otroligt. Det här är bara toppen av isberget. Kritisera LIF och du är körd som företager i Dalarna.

UG – Herman Reuterswärd: Det låter inte bra. Mejla kommungranskarna@svt.se och berätta.

skattebetalare: Varför nämndes inte ord om spelarnas fantasilöner.

UG – Sophia Djiobaridis: Vi beslutade att i första hand granska kommunen och inte LIF. Några av deras spelares löner är höga, i alla fall jämfört med en normallön men jag har verkligen ingen aning om vart lönerna ligger i andra allsvenskalag?

Dalkulla: Inte någon gång talades det om alla miljoner som ejendal har lagt i denna arena och klubb. Varför?

UG – Herman Reuterswärd: Kommungranskarnas uppgift är att granska kommunen, men vi är medvetna om hur viktiga sponsorerna har varit för LIF. Men som sagt, det är kommunen som vi fokuserar på.

Kalle: Är det verkligen tillåtet att trixa med fastighetsbildning för att undvika stämpelskatten? Har ni frågat Lantmäteriet och Kammarkolleiet om detta är lagligt?

UG – Herman Reuterswärd: Det är ett kryphål som utnyttjas. Frågan är när och hur kommuner ska göra det.

Anders: Har ni kollat upp Gävle kommun och deras bidrag på flera miljoner till Brynäs IF ? Samma affärer där i mellan som i Leksand

UG – Herman Reuterswärd: Du får gärna tipsa oss på kommungranskarna@svt.se !

kallle: sophia! tror du själv på att 9% av leksands if aktier skulle vara värt 39 milj? haha det skulle betyda att alla aktier skulle vara värt 433 miljner? tycker du det låter troligt?? tacksam för svar!!

UG – Sophia Djiobaridis: Vi pratar inte om det nominella värdet utan om det verkliga värdet för LIF i det läget när man för in kommunens kapitaltillskott och för det betalar med en nyemission på 99 aktier som alltså ska motsvara kapitaltillskottet, som sker just då. Vi pratar inte om ett marknadsvärde, detta skriver också revisorn om. Det handlar alltså om hur LIF vid den givna tidpunkten värderar de 99 aktierna.

Linda: Vad kan följderna bli för Leksands kommun efter att avsnittet visades ikväll? Kan de anmälas?

UG – Herman Reuterswärd: Det är svårt att spekulera kring. Ytterst är det valsedeln som får tala.

Simon: Har ni tänkt göra något mer reportage om småstadslagen? Måste finnas fler exempel på liknande kommunfiffel i t.ex Gävle

UG – Herman Reuterswärd: Du får gärna tipsa oss på kommungranskarna@svt.se .

Anders Sundell: Ni fokuserade på befintliga makthavare. Men varför är det relevant? Är det inte mer relevant att utkräva ansvar av den politiker som var ytterst ansvarig för besluten?

UG – Herman Reuterswärd: Det var en avvägning som vi gjorde. Befintliga makthavare har varit med under en längre tid, samtidigt som de fortfarande i dag är just makthavare i kommunen.

Joel: Varför tog ni inte upp de intäkter som Leksands IF bidrar med till Leksands kommun som var drygt 100 miljoner varje år, bland annat tio miljoner varje år tack vare hockeygymnasiet? Det kan ni läsa på i denna länk: http://www.besoksliv.se/artikel/hockey-i-leksand-genererar-miljoner-29223

UG – Sophia Djiobaridis: Vi säger att klubben betyder mycket för kommunen både vad gäller arbetstillfällen, identitet och besöksnäring. Exakta siffror har jag inte. Vi har tittat på en undersökning men den var inte vetenskapligt gjord och siffrorna osäkra. Och oavsett, ska väl kommunen följa lagar och regler och vara öppna med vad man bidrar med?

svingh: bra proffsigt program med fakta o utan en massa tyckanden. Men ni skulle ha kallat det vid dess rätta namn. KORRUPTION

UG – Sophia Djiobaridis: Tack för ditt beröm, korruption är ett hårt ord – jag försöker hålla mig till det jag utan tvekan kan bevisa :-) 

Stefan: Bra uppdrag. Vi är upprörda- Hur går man vidare? Politikerna måste ju ställas till svars. Om man bara släpper det här hur kommer Leksands kommun utvecklas? Alla politiker inklusive kommunstyrelsens ordförande som medverkat i de olagliga besluten plus Göran Wigert borde åtalas. Leksands invånare är värda bättre och hederligare politiker

UG – Herman Reuterswärd: Det är svårt att spekulera i. Ett bra sätt är kanske att engagera sig själv och skapa namninsamlingar, om man på demokratiskt vis vill påverka.

Svempa: Ni har ju svarat för ett antal högintressanta kommungranskningar, ligger Leksand i topp på 'värstalistan'?

UG – Sophia Djiobaridis: Ha ha – svårt att gradera, men här fanns ju onekligen många olika ingredienser...

Pucko: Sohpia är som vanligt grymt skicklig. Tummen upp för henne...och resten av UG-gänget också. Tur att ni finns. Ni är värda hela licenspengen och mer än det

UG – Sophia Djiobaridis: Tusentack, beröm värmer – fortsätt titta!

Stefan: Nu när de brutit mot lagen vilket straff kan de få, och kan vem som helst anmäla?

UG – Sophia Djiobaridis: När man bryter mot kommunallagen och ingen överklagar beslutet i tid, händer dessvärre ingenting. Misstanke om brott kan dock anmälas till polisen av  vem som helst.

Axel: Vill bara påpeka att beslutet om att skolan skulle läggas ner togs innan LIF's ekonomiska kris

UG – Herman Reuterswärd: Det har varit några kriser innan rekonstruktionen inleddes.

Kalle P: Kommer aldrig att titta på er igen. Det var det sämsta jag sett.

UG – Herman Reuterswärd: Det var tråkigt att du tyckte det. Vad var det som du reagerade på?

Undrande?: Kanske ni ska börja granska er själva! En hel timme om om i princip 2-3 ickefrågor betalt av mina licenspengar!

UG – Sophia Djiobaridis: Jag har faktiskt granskat uppdrag granskning en gång och det programmet ändrade på hela UGs sätt att faktakontrollera reportagen – så det hade god effekt :-)

Ubbe: Bra granskning. Ni borde också granska prins Daniels hemkommun Ockelbo, där kommunen tänker stänga byskolorna och centrera all verksamhet till en skola i kommunen. Nu tänker föräldrarna i en av byskolorna skicka sina barn till Järbo, till en kostnad av 100 000 kr per barn, vilket är dyrare än att ha den befintliga skolan öppen. Samtidigt har Ockelbo kommun pumpat in miljontals kronor i ”turistattraktionen” Wij Trädgårdar. Pengar som man inte fått tillbaka och som kommunen mer eller mindre skänkt. Ni kan läsa mer om det hela på www.arbetarbladet.se och klicka på Ockelbo och scrolla nedåt...

UG – Herman Reuterswärd: Det låter intressant. Mejla kommungranskarna@svt.se om du vill utveckla tipset.

Börje: Finns det NÅGOT brottsligt i kommunens hantering av LIF? Eller handlar det bara om ”moral”?

UG – Herman Reuterswärd: Pantsättningen av aktierna är inte förenlig med kommunallagen. Moralen är också en aspekt.

Nicke: Vad för bud lade de andra intressenterna på leksands strand, samt hur många bud fick Leksands kommun?

UG – Sophia Djiobaridis: Upphandlingen låg bara ute några veckor mitt i semestertider. Jag tror det var ytterligare fyra anbud som kom in, varav det högsta budet låg på 22 miljoner. Obs detta tar jag ur minnet nu, men allt är offentligt material och kan begäras ut på kommunen.

OveRF*lun: Har ni tänkt följa upp turerna krin LUFAB i Falun?

UG – Sophia Djiobaridis: Inte alls omöjligt vi har fått flera tips.

Mats: Hur stor vinst genererade campingen till kommunen / år innan försäljningen?

UG – Herman Reuterswärd: Den genererade ett överskott till förvaltningen som gjorde att förvaltningen undvek att backa. Nu tar jag från minnet, men runt en miljon plus om året, om jag inte minns fel.

jocke: Tror du att man skatteplanerar åt andra företag i Leksand som man har gjort med Leksands AB

UG – Herman Reuterswärd: Det är svårt att säga, men en bra fråga.

Camilla: Det är ju homla konstigt att du inte har exakta siffror om hur mycket jhockeyn ger kommunen då du hade väääldigt exakta (i dina ögon) siffror annars...

UG – Sophia Djiobaridis: jag förstår inte vad du menar, de exakta siffrorna jag refererar till är ju affärewr och transkationer som skett mellan två parter. Hur menar du att jag ska kunna kolla vad LIFs hemmamatcher genewrerar?

Erik, fast utan Emma haha: Om skillnaden i Leksands Kommun inte kommer bli den minsta efter detta program har ju ni med ert sätt att resonera bara kostat skattebetalarna massa pengar. Har ni ingen skyldighet tycker ni att se till att saker förändras?

UG – Herman Reuterswärd: Vårt journalistiska uppdrag går ut på att granska makthavare och missförhållanden. Men ytterst är det inte vi som avgör utvecklingen. I en demokrati är det invånarna som gör det med röstsedeln.

ville: Varför denna hetsjakt och svartmålning av Leksand Dem är långt ifrån ensamma

UG – Herman Reuterswärd: Vi har fått in många tips från Leksands kommun. Du får gärna tipsa oss på kommungranskarna@svt.se !

Andreas: Skulle varit intressant å veta vilka som äger campingen nu å vad dom betalade? Sitter nån av dom i kommunhuset oxå?

UG – Sophia Djiobaridis: Det är flera fd 8och en nuvarande) ledare från LIF eller något av LIFs aktiebolag som äger ca 1/3 resten ägs av sponsorer o några andra affärsmän. Vi har inte hittat något samband mellan ägare och kommunhus, förutom de tio procenten som kommunen fortfarande äger.

BH: Det är viktigt att också ni är korrekta i era uttalanden.” En skola läggs ner” enligt er. Hade ni sagt att högstadieeleverna måste flytta från Insjön till Leksand i höst hade det varit korrekt. Årskurserna ett till sex går kvar och Insjöns skola är också kvar.

UG – Sophia Djiobaridis: Ursäkta det var slarvigt – det är ju högstadieskolan som läggs ned – inte hela skolan.

Rosen: Kära granskare, vill se ett ännu mer negativt program om Växjö och deras kommunsponsring. http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/lakers-skuld-till-kommunen-256-miljoner%283099565%29.gm

UG – Sophia Djiobaridis: Inte omöjligt men vi försöker att granska olika typer av problem så en hockeykommun till kanske blir väl mycket för alla dem som inte är hockeyintresserade.

Mackan: Herman: Vilket lag håller du på? Djurgården? För det är absolut inte Leksand, För då hade du begripit bättre och lagt ned denna research direkt. Ingen leksing hade hade tagit i denna grej. Folk utanför orten FÖRSTÅR INTE vad Leksands IF betyder för hela bygden. Skulle LIF gå i konkurs skulle hela Leksand dö, folk skulle flytta och det skulle bli en avfolkningsbygd. Tråkigt att ni inte förstår sånt såna här reportage och granskningar kan ställa till större problem än vad ni någonsin kan ana.

UG – Herman Reuterswärd: Jag håller inte på något hockeylag. Programmet granskar Leksands kommun. Sen förstår jag att LIF betyder mycket för orten, något som vi även påpekar i reportaget. Ytterst är det upp till invånarna hur kommunen ska förhålla sig till det.

Kenneth: De som kritiserar UG kan sannerligen inte ha tittat på dagens program. Det är bara att se på kroppsspråket hos de som blir intervjuade hur obekväma de är med att bli granskade. Sa de granskade politikerna eller tjänstemännen något frapperande när kameran var av?

UG – Sophia Djiobaridis: Nej, det enda man kan säga är ju att man nu inte riktigt vill stå för vissa bitar som man i intervjun utan större krumbukter faktiskt medgav.

göteborgarn: I Leksand är miljonbidrag, skatteplanering och nedläggning av skolor kommunens recept för att hjälpa hockeylaget tillbaka till elitserien.. här får ni det ju att låta som kommunen lägger ner skolor enbart för att hjälpa leksand if, när så inte är fallet, är inte det vinklat?

UG – Sophia Djiobaridis: Vet inte vad du menar, kommunen har en påse pengar. Tar man 2,5 mille från den finns inte de pengarna så att man kan lägga de på något annat.

Ettan: nu kommer laget leksand vara ännu mer hatat av resten av hockey sverige, tycker det är fel!!!! De gör bara sitt jobb, spela hockey.om sen kommunen klantat till det eller ledningen i lif så är ju inte det bra. Men de är ju inte enda kommunen i vårt land som ger pengar till sitt hockeylag!!! Synd bara att det är spelarna som får ta skiten..

UG – Herman Reuterswärd: Vi granskar kommuner. Har du fler tips som rör andra kommuner får du gärna mejla oss på kommungranskarna@svt.se . Jag hoppas inte att spelarna får ta någon ”skit”.

Dan: Viss har kommunbyråkrater o politiker gjort uppenbara fel, men att ställa en skola mot den stora MERkostnad det skulle innebära att driva ishallarna i kommunal regi är inte seriöst. Ett LIF i konkurs skulle bli mycket dyrt för kommunen ur driftkostnadssynpunkt !

UG – Herman Reuterswärd: Frågan är väl varför kommunen försatt sig i den situationen.

fundersam: Måste säga att min bild av uppdrag granskning bara blir sämre för varje år, varför använder ni inte korrekta uppgifter? Det kändes som hela programmet var vinklat av någon som vill ha bort centern från makten samt att Leksands if inte ska gå vidare. Det skulle vara intressant att veta vilka hockylag ni själva håller på? Tar ni någonsin upp de fall där ni har haft fel och kommuner/ personer gjort rätt?

UG – Sophia Djiobaridis: Jag håller inte på något lag speciellt inte i allsvenskan, men ska jag säga något blir det ju Frölunda då jag bor i Göteborg. Vi valde Leksand därför att vi fick så många tips från Leksingar som skrev till oss och sa att allt inte stod rätt till i kommunen. Skulle vi under researchen inte upptäckt något som är galet hade vi inte börjat att spela in ens. Så – nä – vi gör inte program om något där allt är bra.

Gnagarn: Tack för ett bra program!! Hoppas fler fått upp ögonen för detta sjuka sätt att leka med skattebetalarnas pengar!! Bara att lägga ner ”lif” enligt min mening!!

UG – Sophia Djiobaridis: Tack för beröm. Tycker dock inte att LIF ska läggas ner men de borde betala sina egna räkningar.

Undrande: Den loge som kommunen disponerar väcker viss nyfikenhet. Granskade ni hur representationen där går till? Anställda som disponerar den ska väl förmånsbeskattas om det är en tveksam representation?

UG – Herman Reuterswärd: Vi gick aldrig till botten med det, men visst används logen av kommunen. Har du några uppgifter så kan du väl mejla kommungranskarna@svt.se .

Maria: Ni är ett skämt, felaktig info om skolan som ni inte rättar nånstans. Ska inte leksands kommun få granska er nu

UG – Sophia Djiobaridis: vad menar du? vad är felaktigt?

Micke: Grattis UG! Inget bra inslag idag, nu vet alla andra klubbar och kommuner, om de inte visste det tidigare, hur de kan göra en skatteplanering, programmet blev som en vanlig information man kan leta efter på nätet för att komma över något. För info: Leksands kommuninnevånare, eller 90 % av dem, står bakom kommunen och den reklampelare ishockeylaget är för bygden. Ett bomskott idag sålunda.

UG – Sophia Djiobaridis: Tack för dina synpunkter. Jag tror inte på att det handlar om 90 procent, men jag vet att ni är många.

Sicilianska masar?: Utmärkt reportage om hur svågerpolitik, privata och offentliga affärer kopplas intimt samman i helylle-Sverige. Ett litet mas-Sicilien minsann :)

UG – Sophia Djiobaridis: Ha ha skön jämförelse...

Emil: Doping inom Norges stolthet, längdskidåkning på vaga grunder och nu Leksands kommuns affärer med LIF. Börjar likna skvallerpress tyvärr, UG har ju varit seriöst! Nu verkar vinklingarna vara satta innan intervjuer och utfrågningar. Varför denna vändning?!

UG – Herman Reuterswärd: Jag uppfattar inte att det är någon vändning som skett. I samband med tips och efter att ha läst handlingar uppstår relevanta frågor. Det gäller all journalistik. Vilka fler reportage tänker du på?

Andreas: Sophia: Lite kul att ni enbart tog med 4 mil av en 55 min lång intervju i programmet.. Kan det vara för att du betedde dig som en komplett parasit under intervjutiden?

UG – Sophia Djiobaridis: Vad menar du med parasit?

Stefan: De elever som blir kvar i Insjön ...var ska de äta om nu det inte finns pengar till matsalens upprustning

UG – Herman Reuterswärd: De mindre barnen ska eventuellt promenera bort till ett äldreboende. Det var det som diskuterade på mötet i musiksalen som du såg i reportaget.

S.Hawk: Om nu LIF är ett aktiebolag, är då inte kommunens bidrag ett otillbörlgt stöd enligt gällande konkurrenslagstiftning?

UG – Sophia Djiobaridis: Lif har haft flea olika ab under åren nu har dom två, men de föreningen finns fortfarande och äger t ex LIFFAB. När kommunen skänker hyra går den till LIFFAB när kommunen ger bidrag tar pengarna vägen via föreningen först.

Tony: Var det givet när ni kontaktade medverkande politiker att det skulle ställa upp? Även om jag tycker det är bra att de ställer upp (och minst lika underhållande som ett avsnitt av ”The Office”) så är det minst sagt konstigt att de inte fattar vad som händer och hur korkade de framstår! Tack för ett mycket bra jobb.

UG – Sophia Djiobaridis: Det var nog givet – jag kan inte se att en folkvald politiker eller en av skattemedel avlönad hög tjänsteman kan avstå att förklara hur man användewr medborgarnas pengar.

Marianne: Stort tack för programmet! Vi är ett fåtal som genom åren varit kritiska mot alla dessa affärer mellan kommunen och LIF – men att säga något öppet har alltid mötts med starkt aggressivitet! Det har aldrig gått att diskutera öppet. Hoppas nu på en början på något bättre. Tack igen! :-)

UG – Sophia Djiobaridis: Tack för beröm. Jag förstår att det äer svårt, vi har talat med många som inte vågar berätta öppet då de menar att det finns risk att de får hus och hem uppeldade om de säger något negarivt om LIF

Anders: Herman, Ni granskar Leksands kommun säger du men det kopplas väldigt mycket till LIF? Varför nämner ni då lönegarantin till spelarna det är väl inte kommunen som betalar? Det är något som alla arbetstagare har rätt till så varför inte hockey spelare, dom har väl oxå hus familjer som alla andra?

UG – Herman Reuterswärd: Det är ingen som ifrågasätter lönegarantier. Självklart ska alla som arbetar ha rätt till lönegaranti i enlighet med lagen. Däremot finns det röster i idrottssverige som frågar sig hur ett ishockeylag hamnar i en situation som kräver lönegarantier. Kommunen höjde sin egna hyra och hade innan dess pantsatt aktier – insatser som inte verkade räcka. Uppståndelsen kring rekonstruktionen var såpass stor och var även en väsentlig del i historien i Leksands kommun.

Sportfåne: Att skylla på att enbart ett hockeylag är det som får bygden att överleva är ju att lura sig själv. Alla andra framtida idrottsstjärnor som får stå tillbaka och ungdomar som lämnar orten för att inga satsningar görs på andra saker. Känner nin inte er hotade under sådana här repotage?

UG – Herman Reuterswärd: Jag tror att jag talar för båda när jag säger att vi aldrig känt oss hotade under detta reportaget.

Berra: Hej ! jag kommer alltid vara leksing i mitt hjärta! och jag tycker UG är ett jätte bra program! Men jag förstår inte att vissa inte fick kommentera de här affärerna allt verkade lite vridet ! Jag håller med i att man inte ska ta pengar som skall gå till skola o omsorg och lägga dessa på enskilda idrotts föreningar ! Men jag tycker att man nog skall gräva djupare i hela ”idrottsvärlden” (Lite häxjakt på Lif just nu ) Kanske ett nytt projekt ?

UG – Sophia Djiobaridis: Tja gräva djupare i idrotten – Ja verkligen, men jag jobbar ju på kommungranskarna så för min del blir nästa jobb en annnan kommun helt enkelt.

lokalpolitiker: Skämmigt med kollegor som slösar bort skattebetalarnas pengar på överbetalda idrottsmän. Hör såna pråpåer här hemma i Kungsbacka när Aranäs handboll inte klarar av sin ekonomi.Finns alltid supportrar i kommunfullmäktige som vill gynna sina sportvänner. Borås betalar ju Elfborg för arenanamnet. Göteborg bygger Lilla Ullevi åt Blåvitt. Skolor är inte sexiga för gubbar i politiken. Där finns ju inga Vip-läktare. Som tur är vi inte där än. Jättebra program.

UG – Herman Reuterswärd: Tack så mycket. Har du fler konkreta tips kan du väl mejla oss på kommungranskarna@svt.se .

janerik: vad hade ett föräldramöte om småskolebarns matsal med ert reportage att göra?

UG – Sophia Djiobaridis: föräldrarnas barn skulle flytta till högstadiets lokaler då de skulle bli toma.

Klasse: Som en granskande journalist, det måste vara en ganska tillfredställande känsla som när kommunchefen börjar skruva på sig angående försäljningen av trottoarkanten ??

UG – Sophia Djiobaridis: Ärligt talat, liiite roligt var det men om jag måste välja mellan slingrande eller raka och framför allt ärliga svar, tar jag det sistnämnda anyday

Lars: Det verkar vara ett känsligt ämne att kritisera idrotten. Är det något ni märkt när ni gjorde programet?

UG – Herman Reuterswärd: Idrott är ofta starkt förknippat med känslor – såklart. Tipsare var i vissa fall oroliga och rädda för repressalier. Det var något som vi märkte. 

Lars: Tack för ännu ett strålande program. – Kan man skicka tips till er om andra kommuner?

UG – Herman Reuterswärd: Absolut! Mejla oss på kommungranskarna@svt.se !

Mattias R: Ni väljer inte heller att säga något om att ni i er summa på 120 miljoner räknar in konstgräs och andra saker på idrottsarenan. En idrottsarena som ligger ett stenkast bort från själva ishallen, där parkeringarna kombineras.

UG – Sophia Djiobaridis: Helt korrekt jag säger bland annat. Å andra sidan tog jag inte heller med avtalet om räntegarantin där kommunen betalar högre hyra om LIFs banklånsräntor stiger. Vissa år har man betalat mer än en miljon extra för det.

JIBE: Hur har hockey förbundet kunnat godkänna detta? Det är för mig en gåta. Dom borde verkligen också skämmas.

UG – Sophia Djiobaridis: Ja det är märkligt och också något som diskuterats på sportsidorna

Företagare i Falun: Jag får tacka för ett mycket bra program som tar upp frågor som kommuninvånare funderat över men inte fått svar på. Det värsta är att se dessa förtroendevalda politiker, som ska värna om kommunala medel sitter och Ljuger om fakta som presenteras. Man ställer sig då frågan..hur är det med övrig moral? Sitta som utbildad jurist och inte kunna följa lagen är BEKLÄMMANDE. Det kommer nog att rulla lite huvuden efter detta program.

UG – Herman Reuterswärd: Vi kände till att hon var medlem. Det är svårt att säga vad som kommer hända. Det avgör ytterst Leksands befolkning med sin röstsedel.

Richard: Tycker ni inte att Leksands IF utmålades i reportaget utan möjlighet till en enda kommentar från deras sida. Ni sa att ni bara granskade kommunen men filmade laget o klacken väldigt mycket. Känns det schysst mot LIF?

UG – Herman Reuterswärd: LIF har inte begått några fel vad vi har upptäckt. Vi granskade kommunen, men deras relation till hockeylaget.

Picko: Tack för dett bra program. När man läser chatten så verkar inte de som ”bor” i leksand ha några bra argument utan bara vara otrevliga. Var leksingarna på plats lika ogästvänliga?

UG – Sophia Djiobaridis: Verkligen inte, vi träffade i princip bara väldigt trevliga leksingar de gånger vi var där. Jag är övertygad om att de allra flesta är vänliga och öppna, ett fåtal arga finns på nätet

Bengt: Fick ni inga tips om kommunens äffarer med ett lokalt byggbolag? Och om ni fick det varför granskade ni inte det också?

UG – Herman Reuterswärd: Vi fick tips, men du får gärna utveckla det – mejla oss på kommungranskarna@svt.se !

Kalle: Skulle vara roligt att höra vad den Juristen som godkände hade att säga om saken.

UG – Sophia Djiobaridis: Ja vi hittar ju ingen sådan jurist, kommunjuristen var aldrig tillfrågad och den jurist man säger att man frågat har ju inget minne av att det skulle ha hänt så...

Ali: Leksands kommun skriver på deras sida ( www.leksand.se ) att vissa saker var faktafel. Hur tänker på deras reaktion? Har dem rätt eller fel?

UG – Herman Reuterswärd: Det är vanligt att de vi granskar reagerar kraftigt. Vi anser att de har fel och du kan läsa vårt bemötande på http://www.svt.se/ug/uppdrag-granskning-svarar-pa-leksands-kritik . Läs och avgör själv.

Fundersam: Utgör inte stödet ett otillbörligt gynnande av en enskild näringsidkare vilket inte heller är tillåtet enl kommunallagen?

UG – Sophia Djiobaridis: Jag skulle ju verkligen tro att det är precis så, men så vitt jag vet har ingen överklagat mångmiljonbidragen eller borgen så det är ju inte prövat

Karl-Ove: Men Leksand kommer väl betala tillbaka allt nu om de går upp i elitserien eller??

UG – Sophia Djiobaridis: Vet vi inget om, men det som är avskrivet är ju avskrivet så 50 mille slipper dom i alla fall betala

Tony Berglund: Klantigt av Leksands kommun att inte säga det rakt ut – Leksands IF är viktigt för bygden som reklambärare. Vi sponsrar med x antal miljoner kronor. VArför snärja in sig i en massa konstiga affärer. Ställde ni den frågan någon gång..?

UG – Herman Reuterswärd: Vi frågade om de hade en särställning, vilket du såg i reportaget. Att Leksands IF är viktigt för kommunen tror jag inte många ifrågasätter – frågan är väl som du säger hur man förhåller sig till dom och andra aktiebolag och föreningar i kommunen.

Fredde: Bra program skulle gärna se att man gjorde granskning hur man betalar ut ersättning till tex hockey spelare generellt, för kan aldrig tänka mig att det sköts speciellt snyggt i nån förening som har väldigt höga spelarlöner, det kan inte gå ihop i tex LIF när inte ens Elitlagen verkar klara det fast dom har ännu bättre intäkter.

UG – Sophia Djiobaridis: Tack för beröm, ja en sådan granskning skulle nog vara bra

hh: Ni är så dåliga. Jag känner bara avsmak för era vinklingar och ofullständig info. Fy p¨å er.

UG – Herman Reuterswärd: Det var tråkigt. Vad syftar du på?

Jakob Claesson: Oproffsigt och mycket vinklat program tyvärr. Hade väntat mig mer av er men sensationsjournalistik ligger väl i tiden. Ett granskande program bör lägga fram alla fakta på ett trovärdigt sätt. Vilket ni till exempel inte gör när ni bollar med siffran 39 Mkr. som värde på aktierna. Är det inte ett medvetet utelämnande av relevant information så bör den ekonom ni använder allvarligt fundera på att gå om grundskolan.

UG – Sophia Djiobaridis: Tack för dina synpunkter men vad menar du med att det är vinklat?

petra: det va på tiden att det kom fram allt går ut på den där jävla hockyn tack för ni visade det,bra program

UG – Sophia Djiobaridis: Tack vi har förstått att många känner så men har svårt att komma till tals

Fanta: Hur exakta detaljer behöver man uppge för att ett tips ska leda till granskning?

UG – Sophia Djiobaridis: Ju mer detaljer och ju mer insatt man är desto större är chansen att vi går vidare på ett tips. Man kan vara anonym om man vill

Kalle: Jag förstår inte alla som kritiserar er för att ni är ”taskiga” mot LIF. Det är väl bra att ni får veta vad skattepengarna går till. Är ni nöjda med hockeylaget får så mycket pengar av kommunen så är det väl bra. Men jag hade blivit vansinnig om det hade varit min kommun. Tack för ett bra program!!

UG – Sophia Djiobaridis: Ha ha tack!

Kenjog: Tack för Uppdrag granskning, Kalla fakta, Kaliber och Inga-Britt Ahlenius, tack för att ni finns gräv vidare. Ni behövs för att städa upp i myglet.

UG – Herman Reuterswärd: Tack så mycket. Jag vill även betona vikten av alla intierade tipsare och medborgare som vågar tipsa.

Lars Holmgren: Man slår sig för pannan! Varje kommun har kommunrevisorer. Vad gör revisorerna? Vad finns i revisionsrapporterna? Det kan väl inte vara medias jobb i första hand att granska en kommuns verksamhet. Va fan händer? Vem är ansvarig för vad och för vem? Vad pysslar politiken med? Vad är ett förtroendeuppdrag? Vem har gett förtroendet? Hur är det med ansvaret och vem är man ansvarig inför? Vem utkräver ansvar? Man blir förbluffad. Detta är groteskt..

UG – Sophia Djiobaridis: Ja du, dessvärre tror jag att hela systemet med politiskt tillsatta revisorer är helt galet. Det är sälla vi har någon hjälp av dem – snarare tvärt om, dock finns undantag ska sägas....

Micke: Som vanligt ett utmärkt reportage från UG. Även intressant att se reaktionerna på chatten. Man upphör aldrig att förvånas vad som som kan bortföklaras med hjälp av missriktad patriotism.

UG – Sophia Djiobaridis: Tack för ditt beröm :-)

Särintressen i Sandviken: Sandvikens kommun gynnar SAIK-bandy via Göransson Arena med över 10 miljoner kronor årligen. Titta gärna på de jävssituationer som dessutom förekommer i Sandvikens kommunledning och deras dotterbolag

UG – Sophia Djiobaridis: Tack för tipset!

Didier: funderade ni någon gång när ni gjorde programmet att faktiskt vara opartiska och redovisa tillräckligt med fakta från båda sidor för att ge tittarna möjlighet att få sin egen syn av det hela?

UG – Herman Reuterswärd: Vilka delar syftar du på?

Adam: Hallå! Jag är en stor hockeysupporter från Nora kommun! Jag och fyra andra leksingar från Nora åker upp några gånger per säsong, vi skulle ju aldrig åka till en håla som Leksand om det inte vore för vårt kära lag! Varför tar ni inte upp att det kommer väldigt många turister bara för att se hockeyn? Kommunen tjänar ca 140 miljoner varje år på tursismen som kommer in via hockeyn!

UG – Sophia Djiobaridis: Jag säger i början av reportaget att tusentals besökare kommer till Leksand varje gång det är hemmamatch

ew: Kommer ni att följa upp om ett år eller så? Det blev ju en mycket intressant del 2 av Solna med det tillägget att alla ursäkter så att säga redan var utnyttjade tidigare.

UG – Herman Reuterswärd: Det är inte omöjligt att det blir uppföljningar. Som du säger så var del 2 av Solna väldigt intressant.

leif: Var innebär det om LIF börjar i Elitserien (alla pengarna ?)

UG – Sophia Djiobaridis: då slutar kommunen betala 2,5 mille extra/år i hyra för istid och betalar ”bara” grundhyran på 4,5 mille.

Per Eriksson: Varför förstärker ni och skapar dramaturgi genom att låta kameran ligga kvar så länge efter slutförd fråga? Och hur mycket av intervjuerna tas egentligen med?

UG – Herman Reuterswärd: Hur menar du med att vi ligger kvar efter slutförd fråga? Det varierar hur mycket av en intervju som tas med och i bland görs en intervju som inte kommer med. Det är svårt att svara.

Oskar: Det är väl alltid intäkter-utgifter som räknas? Borde Ni inte ta upp alla intäkter till kommunen från Leksands IF så man ser ett annat perspektiv. Leksands IF antar jag genererar sjukt mycket pengar till kommunen! Att då gå in med lån eller liknande ger en ganska kort återbetalningstid. Skulle uppskatta lönerna på bara spelarna till kanske 2 miljoner/mån? Vilket ger drygt 800k i skatt varje månad? Vilket innebär 10 miljoner rakt in i fickan på kommunen varje år? Eller har jag fel? Sen är det sjukt mycket mer runt omkring Leksands IF som genererar pengar.

UG – Sophia Djiobaridis: Nej det är inte intäkter och utgifter som i det här falllet är det viktiga. Det viktiga är om kommunen följer lagen, har en hög affärsmoral och är öppna inför sina medborgare med vad man faktiskt gör med de pengar som medborgarna tjänat in och levererat för att deras barn ska ha en bra skola att gå till ocxh för att någon ska ta hand om deras gamla mamma. Rent krasst är det faktisktdet det handlar om tycker jag.

Pottkust: Tack för att ni synade Leksands kommun kanske alla dessa pengar som kommunen satsade på lif kunde gå till åldringsvården där ska det bara sparas

UG – Herman Reuterswärd: Tack för att du tittade. Du får gärna tipsa oss på kommungranskarna@svt.se !

Kritisk: Varför blanda ni ihop äpplen och päron – att högstadieeleverna får åka till Leksand är ju en fråga som pågått länge?

UG – Herman Reuterswärd: Beslutet att öka stöd och lägga ner en skola togs vid samma tillfälle. Pengar och affärer med hockeylaget har också pågått länge.

UG – Herman Reuterswärd: Tack för att ni tittade! Om ni har några tips – mejla oss på kommungranskarna@svt.se .

Anonym13: Hej. Jag går på Insjöns skola. Jag tycker att Leksands kommun gör helt fel. Jag kan fortfarande inte förstå varför våran skola ska läggas ner. Dom som jag/vi har pratat med har sagt att elevantalet har minskat. Och att det blir för dyrt. Att inte Leksands kommun har råd. Varför spenderar dom då miljoner på LIF? Nästan hela kommunen blir drabbad av allt som Leksands kommun gör. Jag tycker att dom gör helt fel. Kan Leksands kommun göra så här? Jag är kanske lite ung. Men jag förstår och har massa frågor som jag inte får riktiga svar på. Bra avsnitt ug!

UG – Sophia Djiobaridis: He, det är ju sant att elevantalet minskar men det är ändå kommunen som prioriterar vad man vill lägga sina miljoner på. Om alla säger att kommunen gör fel kan dom inte göra så här så klart men om bara några få tycker att det är fel eller om de som tycker det är fel inget säger, blir det som kommunen sagt.

Sylvi: Så denna årliga miljonvinst hade räckt till att bygga om dagisköket men istället går den rakt ned i fickan på de privatpersoner som idag äger campingen? där det finns flera fd politiker och tjänstemän? dvs samma personer som tog fram och som sedan godkände försäljningen av campingen, är det rätt uppfattat?

UG – Sophia Djiobaridis: den årliga vinsten hade räkt till renovering. Känner inte till att det finns fd politiker som campingägare

UG – Sophia Djiobaridis: Tack för en bra chatt, har ni frågor eller tips maila kommungranskarna@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kommungranskarna Leksand

Mer i ämnet