Skuggbanken Swefin godkändes och registrerades av Finansinspektionen. Foto: SVT

”Jag har aldrig drivit Swefin”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En av de utpekade bakom den uppmärksammade skuggbanken Swefin, förnekar nu sin inblandning i momssvindeln som kostat europeiska skattebetalare miljarder.

I veckans Uppdrag granskning berättades historien om hur en lucka i svensk lag gjorde det möjligt att skapa enkla plattformar för digital handel där mångmiljardbelopp kunde passera utan skattemyndigheters kontroll. Swefin var en av dessa svenska skuggbanker.

Läs mer: Svensk lagstiftning möjliggjorde miljardsvindel

UG – Den stora momssvindeln

Lämnade över till andra

René Holmgren var registrerad som styrelseledamot i bolaget. Företaget hade också samma adress som han hade. Men han hävdar att han aldrig drivit banken. René Holmgren medger att han var med i starten av företaget, men säger att han sedan lämnade över till andra. Han uppger också att det var advokatbyrån Mannheimer Swartling som genomförde registreringen av skuggbanken Swefin.

– Jag har aldrig drivit skuggbanken Swefin, säger René Holmgren till Uppdrag granskning.

René Holmgren förnekar också att han köpte lägenheten i Malmö, där skuggbanken Swefin ska ha legat, kontant.

– Det är felaktigt, en svensk bank lånade ut pengar till mig, säger han.

Hjälpte med registreringen

Den svenska advokatbyrån som pekas ut av René Holmgren svarar Uppdrag granskning att de enbart hjälpt Swefin att registrera sig hos Finansinspektionen.

”Som ni noterat i handlingar hos Finansinspektionen bistod vi bolaget med anmälan till inspektionen. Vi har dock inte hjälpt bolaget med något annat och inte heller haft någon kontakt med bolaget sedan 2010”, skriver advokatbyrån i ett svar till Uppdrag granskning.

Skuggbanken Swefin, som var registrerad hos Finansinspektionen, bestod av en dator där kunderna genomförde sina affärer. Sammanlagt passerade 30 miljarder kronor Swefin, innan myndigheterna upptäckte systemet och stoppade Swefin.

Genom banken genomfördes momsbedrägerier på bland annat affärer med utsläppskvoter av koldioxid.  Momsbedrägeriet pekas ut av en del som världens största.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den stora momssvindeln

Mer i ämnet