”Jag blir bara ledsen”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings senaste avslöjande om hur flera tjänstemän inom Göteborgs stad börjat jobba för ett privat företag som kommunen gjort stora affärer med, har rört upp känslorna hos kommuninvånare.

Onsdagens Uppdrag granskning visade att den högsta chefen inom Göteborgs stads integrationsenhet var med och tog fram avtal värda uppemot 140 miljoner kronor med en privat aktör. Bara dagen efter att sista handen lagts på avtalet tackade hon ja till att bli chef på samma privata bolag.

Avslöjandet har väckt starka reaktioner och många av de som Uppdrag granskning träffar säger att deras förtroende för kommunen påverkats. 

UG – Hero

”Låter ju lite misstänkt”

– Det är ju inte alls bra det här med att en chef upphandlar för stora pengar och sen tjoff! försvinner in i den verksamheten, det låter ju lite misstänkt alltså, säger Leif Lorentzon.

Påverkar det ditt förtroende för kommunen?

– Det är klart det gör. Man kan ju inte ha ett jobb och sitta på två stolar, det går ju inte.

Det här är inte första gången som Göteborgs kommun är i blåsväder. Uppdrag granskning har tidigare bland annat avslöjat hur en kommunal tjänsteman lät en privat entreprenör utföra tjänster åt honom samtidigt som han var ansvarig för kommunens affärer med just det företaget.

”Påverkar hur man tänker”

– Jag vill ju någonstans tro att det här är undantagsfall kanske, men det är klart att alla sådana här historier man hör om påverkar ju gradvis hur man tänker om kommunen och myndigheter och så vidare, säger Marcus Nilsson, en av de göteborgare som Uppdrag granskning träffar på Gustav Adolfs torg.

– Jag blir bara ledsen, jag tycker att det är så trist att sådant här ska hända och att det inte är bättre självkontroll, säger Anne-Catrine Heldtander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hero

Mer i ämnet